Реклама / Ads
7| 4775 |10.11.2011 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Свиваме още разходите, ако трябва, отсече Дянков

.
Симеон Дянков
Икономическата прогноза в Бюджет 2012 г. може да бъде намалена между първо и второ четене на закона. Това съобщи финансовият министър Симеон Дянков преди заседанието на бюджетната, икономическата и здравната комисии в парламента.
 

 

Към момента в бюджета е заложен растеж от 2,9 на сто, но Дянков е категоричен, че законът е изпълним и при растеж от едно на сто. Както и да бъде преработен бюджетът, дефицитът от 1,35 % няма да бъде увеличаван, категоричен е Дянков.

 

„0 % започва вече да изглежда като един добър вариант, имайки предвид ударите, които постоянно получаваме от няколко други икономики. То не са само Италия и Гърция, вчера Румъния с много намали икономическата си прогноза. Като видите прогнозата на Европейската комисия, Германия пада с две трети на 0,9 %. Положението в Европа става много тревожно, по-тревожно от тази година, по-тревожно от миналата година, така че ние ще се готвим и за по-сериозен сценарий", каза той по отношение на прогнозата за ръста на икономиката.

 

По отношение на предвиждания от Европейската комисия дефицит от 1,7 на сто догодина у нас, Дянков каза, че „те винаги са по-консервативни".

 

„От тази гледна точка аз съм леко изненадан приятно от това, че ни дават 2,3 % икономическа прогноза, аз бих очаквал, че и нашата прогноза ще бъде по-ниска", коментира вицепремиерът.

 

Ако се наложи да се режат още разходи, това ще засегне всички министерства с изключение на здравното, образователното и социалното, допълни Симеон Дянков. По думите му правителството запазва решението си минималната работна заплата да се увеличи от 1 май до 290 лева и се търси вариант за увеличение на минималните пенсии.

 

Дянков за пореден път заяви, че няма да намери допълнителни средства за земеделските производители, тъй като предстои изключително трудна година в цяла Европа и парите трябва да се пестят, а не да се увеличават разходите.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 5916 |07.10.2011 Администрацията без 13-та заплата, отсече Дянков . 1| 4641 |13.06.2011 Въпросът за сливане на НАП и НОИ не стои, отсече Младенов . 15| 5720 |11.03.2011 "Белене" ни трябва, заради бизнеса и старите централи . 1| 5458 |10.12.2010 Брюксел да приеме бюджета, отсече Борисов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads