Реклама / Ads
37| 13495 |08.03.2011 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Трайчо Трайков – хитрият лобист

.
Основната цел на министъра в момента е да намери място на HSBC в проекта АЕЦ „Белене”
 
Виждали сте всякакви министри, но за такъв не сте и сънували. Трайчо Трайков. С такова име няма начин да не си мълчи. Послушанието по принцип се възнаграждава добре, а в политиката – богато. В апаратните игри то е ракета носител, която може да издигне човека до неподозирани върхове на властта. Трайчо би трябвало да си трае особено по въпроси, по които премиерът Бойко Борисов вече е заявил мнението си. Да, ама не. И точно затова той е особено интересен феномен в правителството на ГЕРБ. Да вземем енергото. Миналата година Бойко Борисов се възмути от приватизацията на електроразпределителните дружества и от последвалото поведение на ЧЕЗ, Е.ОН и ЕВН в България. Премиерът разпореди регулаторен одит – тоест яка ревизия на енергото, която трябва да се направи от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. Но според Трайков приватизацията на тези дружества не е била грешка. Без нея сега сигурно щяхме да говорим за далавери и там, както за “Цанков камък”, смята той. Без притеснение министърът сподели това пред медиите броени дни след изявленията на премиера.

Друг на негово място може би би се побоял. Не от Бойко Борисов, а от собственото си минало. За да седне в министерското кресло, Трайков изостави стола на прокурист в австрийската компания “ЕВН България”. Така че няма проблем сегашните му изявления да се тълкуват като чиста проба лобизъм. Но явно на самия него истината му е по-скъпа, а поводи за враждебни коментари срещу един министър винаги могат да се намерят. Какво стои зад това поведение на Трайков?
Той не е енергетик. Икономист е, но пък познава кухнята на енергото. Докато е бил в “ЕВН България”, се е занимавал по-отблизо с “Топлофикация Пловдив”, която беше приватизирана от ЕВН. Даже някои казват, че ако не беше станал министър, Трайков сигурно щеше да оглави пловдивското парно. Виенската връзка обаче прозира и в самото му избиране за член на българското правителство. Според запознати ЕВН в Австрия има добри контакти с Европейската народна партия (ЕНП). Така че за кандидатурата на Трайчо е имало и външна подкрепа при обсъждането на състава на правителството на ГЕРБ миналото лято. Това едва ли е без значение на фона на дебата прави ли България завой към САЩ.

Запазена марка на Трайков е, придружавайки премиера, да вмята уточнения, които напълно променят смисъла на изявленията. Когато на площадката на АЕЦ “Белене” Бойко Борисов с възмущение изтъкваше как за “ей тоя гьол” вече са похарчени 1 млрд. лева, Трайчо уточни, че са инвестирани 430 млн. евро. Недоизказаното е, че тези пари няма да отидат на вятъра, а ще бъдат оползотворени, ако централата бъде изградена. За 10-11 месеца в министерството Трайков вече познава в детайли големите енергийни проекти на България. Знае игрите, интересите, лобитата. Трайков определено е човек с аналитичен ум. От него няма да чуете хвалби и раздувки. Обикновено малкото думи, които изрича, са точни и носят много информация за тези, които имат уши да я чуят. Днес обаче цялото внимание на Трайков е съсредоточено върху проекта АЕЦ „Белене” и мястото на неговата любима банка HSBC в него. Като един послушен ученик вече месеци наред Трайчо твърдо спазва указанията на американския посланик у нас Джеймз Уорлик, дадени по този повод. „Аз ще окуража българското правителство да се вслушва в препоръките на британската банка HSBC”. Това каза посланикът на САЩ Джеймс Уорлик във връзка с избрания консултант по проекта „Белене“ преди време.

Днес обаче, когато всичко е по-важно, около проекта е решено и се чака единствено позицията на българската страна, която трябва да бъде заявена до 31 март 2011 година, изпълнителният Трайков продължава със странен ентусиазъм да търси мястото на любимата си банка HSBC в проекта. Защото към момента е повече от ясно, че няма как една финансова институция да консултира технологичната част на проект за строеж на атомна електроцентрала. А от финансови консултации на този етап проектът отдавна вече няма никаква нужда, което пък подозрително повдига въпроса за мегаусърдието на Трайчо, що се отнася до британската банка. „Не смятам, че нещата са предопределени по отношение на АЕЦ „Белене“, каза още Уорлик преди време. И като негово ехо думите му и до днес се повтарят от изпълнителния министър. Само преди дни в официално съобщение до медиите от „Росатом” заявиха: „България няма да плати нито лев от бюджета за строителството на АЕЦ „Белене“. „Руската страна изпълни всички условия на българското правителство, поставени като задължителни за началото на проекта АЕЦ „Белене“. Националната електрическа компания запазва 51% от контрола в съвместната компания. Уточнява се твърда цена на договора с „Атомстройекспорт“, която е на стойност 6, 298 млрд. евро. По този начин компанията поема всички инфлационни рискове. Проектната компания може да привлече самостоятелно недостигащите кредитни ресурси със срок на погасяване от момента, в който първи енергоблок започне да продава електроенергията си навън и с период на погасяване около 20 години.

„България, ще получи атомна централа, която през първите 20 години от експлоатацията ще снабдява страната с чиста електроенергия на ниска стойност, без да плати нито лев, а през следващите 40 години от проектния срок ще работи с постоянна чиста печалба за бюджета на България като бенефициент на НЕК“. Всичко това показва, че ножът вече опря да кокала на българското правителство. До 31 март кабинетът трябва да каже своето решително „Да” или „Не” на проекта АЕЦ „Белене”. Според осведомени с кулоарните слухове от Министерски съвет Борисов е взел своето крайно решение и то е в полза на проекта. Единствената причина нещата да се бавят се съдържа именно в „лобизма” на министър Трайков за HSBC. Запознати твърдят, че е повече от явен ангажиментът на Трайков към британската банка. „Трайчо просто трябва да им намери място в проекта”, коментират експерти, като добавят, че именно министърът може да се превърне в препъникамъка на проекта.

екип в. "Торнадо"
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5224 |01.03.2011 Тр. Трайков: По-добре, че сме безлични, а не негативни . 3| 5146 |13.02.2011 Тр. Трайков: Нужна ни е оперативна програма за туризъм . 9| 5087 |08.02.2011 Трайков не очаква руснаците да се оттеглят от „Белене” . 10| 6098 |02.02.2011 Трайков: Еднакво държим на "Набуко" и "Южен поток"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads