Реклама / Ads
6| 6409 |01.04.2011 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Тр. Трайков: Извънредна е ситуацията с цените на горивата

.
Тр. Трайков
В момента горивата могат да става и по-евтини, даде надежда министърът.
 

Не е работа на правителството да определя цените на горивата, но мерките, които се обсъждат по разпореждане на премиера, са именно заради извънредната ситуация, обяви по БНТ министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. Ставало дума за извънредни мерки, които не били част от нормалната политика и затова се обсъждали толкова подробно. Когато един продукт е скъп, обикновено се правят опити да се намали неговото потребление, каза министърът. Понастоящем се работело за подкрепа на електрическите електромобили и подкрепа на биокомпонентите.

За мен е важно да функционира пазара, когато видя, че това е така, изобщо няма да питам "Лукойл" как ценообразуват. Това си е тяхно право като участник на свободния пазар, каза Трайков. Има един обективен фактор дали пазарът функционира, а това е дали цените на горивата съответстват на нивото на акциза в България. В момента горивата могат да става и по-евтини, даде надежда той.

Към полунощ НЕК изпратили ревизирания вариант за предложение на текста и днес "Атомстройекспорт" трябва да го прегледа
, т.е. преговорите за АЕЦ "Белене" продължават, съобщи Трайков. Той добави, че българската страна и руският изпълнител трябвало да подпишат меморандум за замразяването на АЕЦ "Белене" за три месеца, отсрочка поискана от България. Кодексът на труда позволявал преговорите да се водят и събота, и неделя. Руската страна разбирала, че отсрочката е необходима и имало твърде много неща, които трябва да се изяснят преди да се повдигне отново въпросът за цената на централата, добави енергийният министър. Ако се наложи допълнително оскъпяване, заставала още по-голяма въпросителна пред икономическия анализ на АЕЦ "Белене". Нямам представа какво влиза в дефиницията обща цена, каза той накрая.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 32| 6174 |18.03.2011 Тр. Трайков: Токът в България не е скъп, доходите са ниски . 11| 5548 |17.03.2011 Трайков: Няма споразумение с Русия . 18| 5101 |13.03.2011 Тр. Трайков: Не можем да се споразумеем с Русия за Белене . 34| 5538 |12.03.2011 Тр. Трайков: Няма вариант България да остане без ток

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads