Реклама / Ads
0| 3495 |08.07.2022 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Трети пореден месец се отчита понижение на световните цени на храните

.
Източник: БГНЕС
Световните цени на храните са се понижили за трети пореден месец през юни, но са останали близо до отчетените през март рекордно високи равнища. Това съобщи днес Организацията по прехрана и земеделие на ООН (ФАО- FAO), цитирана от Ройтерс.
 

Индексът на ФАО, измерващ месечните промени в цените на кошница от зърнени храни, маслодайни семена, млечни продукти, месо и захар, миналия месец е бил на средно равнище 154,2 пункта спрямо преразгледани нагоре 157,9 пункта за май.

 

Индексът на ФАО за зърнените храни отчита 4,1-процентен спад на месечна основа, но и 27,6-процентен скок на годишна основа. Според организацията на ООН юнският спад се дължи на обусловената от сезона достъпност до новата реколта в Северното полукълбо и някои от големите страни производителки, както и от по-високите производствени перспективи в Русия.

 

При растителните масла има спад от 7,6 на сто на месечна основа, задвижван от сезонното увеличение на добива в големите страни производителки и перспективата за увеличение на доставките от Индонезия.

 

Индексът за цените на захарта е намалял с 2,6 на сто спрямо май, като забавянето в глобалния икономически растеж се е отразило на търсенето.

 

Индексът за месото е нараснал с 1,7 на сто на месечна основа, поставяйки нов рекорден максимум, а млечните продукти са скочили с 4,1 на сто на месечна основа спрямо май. Световните цени на млякото на прах са се повишили заради силното търсене на внос и продължаващите нарушения по веригите за доставки.

 

ФАО обяви, че повишената прогноза за реколтата от зърнени храни се обуславя в голяма степен от корекцията нагоре с 6,4 милиона тона на оценката за производството на фуражното зърно.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5494 |12.02.2022 Горивата у нас с 10 ст нагоре само за месец . 0| 4262 |24.01.2022 Еврото падна спрямо долара, биткойнът се срина до най-ниското си ниво от шест месеца . 2| 4876 |20.10.2021 Любомир Дацов: Ускорената инфлация ще продължи 6-7 месеца . 1| 3384 |10.06.2021 ЧЕЗ Електро подари 13 сметки за ток, смарт часовник, телефон, таблет и кафеавтомат на битови клиенти, регистрирали се за е-фактура през последните 3 месеца

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads