Реклама / Ads
1| 5803 |30.07.2013 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Цената на парното остава същата

.
Цените на парното остават непроменени. Това стана ясно след днешното открито заседание на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), която обсъди цената на топлоенергията от 1 септември.
 

Основната ни цел бе цените на топлинната енергия да са социалнопоносими, заяви по този повод пред журналисти Ивайло Александров, експерт в комисията.

По думите му технологичните разходи по преноса са значително намалени, както и всички разходи на топлофикационните дружества, като единствено разходите за въглища са завишени с 2,7% - колкото е инфлационният индекс за периода март 2012 - март 2013 година. Без промяна ще останат и разходите за заплати, както и за ремонти във всички предприятия в топлоенергийния сектор, поясни той.

Освен това добавките върху цената на комбинираното производство са намалени в сравнение с миналата година и тази година те няма да участват директно в оформянето на кафявата добавка, а ще влизат директно в цената на енергията. Чрез законово изменение е заложено изискване към заводските централи първо да покриват собствената си електрическа консумация и само остатъка да продават по преференциални цени, посочи още експертът.

На заседанието на ДКЕВР представители на топлофикационните дружества пожелаха да бъде въведен нов метод за регулиране на топлофикационния сектор, който да даде възможност за по-големи инвестиции в дружествата.

Междувременно министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев обяви, че е изключително притеснен за състоянието на доставчика „Булгаргаз" и „Топлофикация – София". Трябва задължително да се намери начин да бъдат изплатени дълговете, поясни той.

Министър Стойнев обясни, че голяма част от дълговете на „Булгаргаз" са натрупани заради събиранията, които трябва да бъдат взети от топлинното дружество на столицата.

„Топлофикация – София дължи 450 млн. лева към „Булгаргаз" и Българския енергиен холдинг", добави енергийният министър.

По думите на Драгомир Стойнев - задлъжнялостта на доставчика „Булгаргаз" възлиза на 461 млн. лева



Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5809 |22.07.2013 ДКВР обсъжда цените на тока и парното . 5| 5561 |18.07.2013 Цената на парното според инфлацията . 5| 7266 |28.06.2013 Валентин Терзийски за Фрогнюз: Тарифи за парното са наложителни . 2| 5378 |25.06.2013 ДКЕВР казва за цената на газа в петък

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads