Реклама / Ads
10| 9694 |11.03.2012 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Турци и руснаци се натискат за наши санаториуми

.
Българските санаториуми привличат все повече чуждестранни пенсионери, които предпочитат да се лекуват у нас. Очаква се през следващите три години у нас да пристигнат за физиотерапия, рехабилитация и почивка между 25 000 и 30 000 души.
 

  

Това съобщи д-р Александър Семков, изпълнителен директор на дружеството "Специализираните болници за рехабилитация - Национален комплекс" (СБР-НК), цитиран от "Монитор".

 

Вече има огромен интерес за нашите санаториуми от Русия, Турция и страните от Балканския полуостров, добави той и уточни, че се водят преговори с туроператори от тези държави, както и от пенсионни фондове и здравни каси, които да поемат частично разходите по престоя у нас на своите граждани.

 

Освен медицински процедури, на чуждестранните туристи ще се предлага и културен туризъм с посещения на уникални в страната ни археологически обекти, етнографски резервати и музеи. Гостите ще бъдат настанявани в 4- и 5-звездни хотели. Самите хотели, пък, ще осигуряват туристически и уелнес условията, които ще отговарят на съответните категории, а санаториумите ще предоставят медицинските услуги. 100 лева на човек дневно се очаква да е нощувката, рехабилитацията и храната на чужденците.

 

На този етап преговорите с фондовете в държавите от Европейския съюз вървят трудно заради тромавите процедури, каза още изпълнителният директор на дружеството д-р Александър Семков, но уточни, че вече е сключен договор с туроператорска фирма за лечение на кувейтски граждани във филиалите на комплекса. Първите от тях вече се лекуват в Момин проход. Засега по-масовите посещения се осуетяват по различни причини, сред които например по-специалните изисквания на кувейтците при организирането на почивката им.

 

Обикновено нуждаещият се от рехабилитация пътува със своя придружаващ персонал, съставен от хора с различни националности. Това затруднява издаването на български визи за тях, обясни д-р Александър Семов. Чужденците ще бъдат приемани във филиалите на специализираните болници в Наречен, Павел баня, Сандански, Момин проход, Поморие, Велинград, Хисар, Кюстендил, Баня - Карловско, Баните - Смолянско, Вършец, Овча могила и Банкя. Общо за тях са предвидени 2000 легла. По думите на д-р Семов обаче, независимо от наплива на чужденци, квотата за българи ще бъде запазена.

 

Останалата част от легловата база, която ще е за чужденци, се очаква да бъде увеличена няколко пъти чрез сътрудничество с хотелите.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 5225 |19.11.2011 България и Турция отварят Южния газов коридор . 2| 7386 |31.08.2011 Одобриха руснаците за купувач на "Булгартабак" . 15| 5950 |27.06.2011 Ставаме по-привлекателни от Гърция и Турция . 12| 5233 |10.04.2011 М. Найденов: Ще има заграждения по границата с Турция

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads