Реклама / Ads
9| 6445 |12.09.2019 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Васил Велев: За индустрията кризата дойде

.
Васил Велев
За индустрията въпросът дали идва криза не стои – всъщност кризата дойде. Това заяви пред БНР председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев.
 

„За юни статистиката отчете спад на износа с 6,4%. За юни и юли отчете спад на индустриалното производство. Стопанската конюнктура за август е -3,1%. За пръв път от много време несигурността изпреварва проблема с човешките ресурси“, посочи Велев.

 

Спад в продажбите от месеци

„И в машиностроенето, и в електротехниката, и в текстил и облекло, в производството на мебели, на метали имаме спад в продажбите и то от месеци. Очакваме за цялото трето тримесечие спад на индустриалното производство в страната“, добави още Велев.

 

Два начина на поведение

Според него има два начина на поведение – да се правим, че нищо не се случва, за да не се свива допълнително потреблението и оттам да не се усилва допълнително кризата, другото – да се каже честно на хората да бъдат по-разумни.

 

Посока - към рецесия

Запитан дали ще се стигне до рецесия в България, Васил Велев отговори: „Когато индустрията тръгне надолу, икономиката е инертна, процесите се развиват бавно, но посоката е тази“.

След големия харч за изтребители може да се окаже в един момент, че ERM II ще се отдалечи поради голям дефицит, ако не се вземат своевременно мерки, изказа мнение председателят на Асоциацията на индустриалния капитал.

От МТСП е поискана подкрепа за експортно ориентираните компании, при които има проблем.

 

Време е да се действа, няма какво да чакаме, категоричен е Велев. По думите му очакваната помощ от държавата е за десетки хиляди работни места:

„Не са огромни средства и те безалтернативно трябва да се намерят. Не трябва да допускаме грешката от миналата криза, когато не подкрепихме предприятията. Надяваме се тази да не е нито толкова дълбока, нито толкова дълга – няма такива предпоставки“.  

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 8571 |10.05.2019 В. Велев: Пазарът на ток за бизнеса има признаци на организирана престъпна група . 3| 8620 |20.02.2019 Илиян Василев: Домусчиев играе фронтмен на Корпулентния . 14| 12077 |18.12.2018 Васил Филипов: Плащаме най-скъп газ от цяла Европа, Турски поток е балон . 3| 8952 |14.06.2018 Васил Тренев е новият изпълнителен директор на Софийска вода

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads