Реклама / Ads
4| 9372 |21.05.2013 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

„ВИНПРОМ ПЕЩЕРА” продаде инвестиционния си бизнес в земеделски земи

.
„Винпром Пещера” АД излезе от инвестиционния бизнес в земеделски земи, след като вчера успешно финализира сделката по продажба на дяловете си в „Омега Агро Инвест” ЕООД.
 

 

Чрез дъщерната си компания алкохолният производител притежаваше 160 000 дка земеделска земя. Купувачът е „Уинслоу ленд инвест” АД – част от групата на един от най-големите инвеститори в земеделски земи в България. След няколко месеца преговори и финализиране на условията по продажбата, прехвърлянето на 100% от дяловете на „Омега Агро Инвест” ЕООД вече е факт.

 

„Целта на продажбата е „Винпром Пещера” АД да се освободи от активите, които не са предмет на неговата основна дейност – производството на вина и високо-алкохолни напитки. Инвестициите в земеделски земи не представляват приоритет в стратегията за развитие на компанията, изключвайки собствените ни лозови масиви”, коментира изпълнителният директор на „Винпром Пещера” – Иван Папазов.

„Винпром Пещера” АД е собственик на близо 17 000 дка лозя, а в инвестиционната стратегия на компанията за 2013 г. е заложено до края на годината те да достигнат 20 000 дка. С тях дружеството обезпечава производствените си нужди от суровина. В инвестиционната програма на компанията са заложени с приоритет и проекти за разработване на нови продукти, въвеждане на нови производствени мощности и експанзия на външни пазари.

 

За „Винпром Пещера“

„Винпром Пещера“ е лидерът в алкохолния бранш в България. Компанията наследява традиции още от 1939 г. на съществувалия до тогава винзавод в град Пещера. През 1998 г. компанията стартира работа с по-малко от 10 души екип, който днес наброява над 2000 души постоянна и сезонна работна ръка, ангажирана с всички процеси на производство. Днес „Винпром Пещера“ разполага с най-модерната производствена база в страната; най-голямата дестилерия за етилов алкохол; най-голямата изба с капацитет за съхранение на над 14 000 000 литра гроздови дестилати; най-модерната лаборатория за контрол на входящите суровини и изходящите дестилати. Само през последните години над 100 млн. лв. са преките инвестиции на компанията в модернизация на предприятията и изграждане на нови.

Бизнесът на „Винпром Пещера” е от регионално и национално значение. Компанията е един от най-големите производители, работодатели и данъкоплатци в своя сектор, има и сериозен принос във финансирането на централния и местните бюджети. „Винпром Пещера“ е неколкократен носител на грамотата „Данъкоплатец на годината” и наградата „Златна роза” за частна фирма, внесла най-много данъци за Южна България.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 7570 |15.05.2013 „ВИНПРОМ ПЕЩЕРА“ Представя България на световното изложение TFWA ASIA PACIFIC в Сингапур . 4| 8578 |17.04.2013 Красимир Стойчев продаде поредния си бизнес в България . 0| 9766 |14.02.2012 Деян Донков, Радина Кърджилова и хиляди българи посрещат 14-ти февруари с „Домейн Пещера” . 0| 6419 |12.12.2011 Вино и любов в новия клип на “Домейн Пещера”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads