Реклама / Ads
6| 9690 |06.03.2014 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Войната в Крим пренасочи украинци и руснаци към нашето море

.
България е в топ 5 на алтернативните варианти за летен отдих, с които си струва да се замени отпуската в размирния Крим. На фона на проблемите на полуострова руските туроператори вече започнаха да предлагат възможности за промяна на планираните почивки.
 

Въпреки наличието на входни визи, страната ни е отличен аналог на почивката в Крим. Фактът, че местните хора говорят добре руски, е поставен на първо място сред предимствата на страната ни от сайта euromag, информира Монитор. Освен това нашите курорти също са на брега на Черно море, към което братушките имат особена слабост, туристите се радват също така на добри цени в хотелите, а в ресторантите и кафенетата за гостите ни от руската федерация е истинска евтиния. Сред другите възможности, избрани от сайта, са Турция, Кипър, Сочи и Черна гора.

Не очакваме отлив на украински туристи от родните курорти през лятото, заяви вчера доц. Стоян Маринов от Варненската туристическа камара. Политическата криза и вълненията в страната няма да спрат потока на гости оттам, смятат и други негови колеги в туристическия бранш. „Нека не забравяме, че политическата криза кара доста украинци да ходят на по-сигурни места извън страната и това се съчетава с ваканции, коментира той. Тези, които идват у нас, са по-заможни хора. Да не говорим, че много украинци са си купили вече имоти по нашето Черноморие и дори една част от тях и в момента ги обитават”, каза още доц. Маринов. Прогнозата му е, че няма да се постигне онзи ръст на украинския пазар, който страната ни регистрира през последните 2-3 години. „През 2013 г. гостите от Украйна бяха в Топ 5 на чуждите летовници. Отбелязахме ръст от 13,5% в броя на украинските туристи, в сравнение с 2012 г. Над 200 000 украинци са почивали тогава по родното Черноморие”, уточни специалистът.

 

Сред колегите му в бранша има и оптимисти, които смятат, че потокът на гости от Украйна към Българското Черноморие ще остане същият, дори не е изключено да има и леко увеличение. Аргументът е, че Украйна е една от страните, която прави много сериозен ръст през последните години и на тази база въобще няма да се усети отлив на туристите им. В бранша смятат, че украинската криза по-скоро ще удари сериозно туристически дестинации като Турция, Гърция и Испания, които ще загубят драстично техни туристи. Според данни в бранша с началото на кризата в Украйна са спрели ранните записвания за летуване у нас, но вече има ново раздвижване на пазара, което може да навакса изоставането. Освен това според доц. Маринов голяма част от украинските и руските туристи се записват в последния момент. Това става около 2-3 седмици преди началото на пътуването им. „И Украйна, и Русия не са привърженици на ранните записвания. Така че като наближи сезонът, някъде към средата на април, тогава може да се коментира какво ще бъде състоянието на украинския пазар, спрямо България. Сега просто гадаем”, уточни Маринов. На въпрос ще могат ли украинците да си позволят ваканция зад граница след сериозното обезценяване на местната валута – гривната, Стоян Маринов отговори, че „200 хил. туристи от над 40-милионна държава са капка в морето. Като се изключат неизвестностите около украинските туристи, от бранша очакват добър летен сезон. Гостите от чужбина няма да са по-малко в сравнение с миналото лято, смятат те. Записванията на германския пазар засега вървят отлично, очаква се много добро присъствие и на руснаци, които са и най-големият контингент по морето ни.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 6526 |05.03.2014 Продават гиганта „Химко” след 2 седмици . 53| 14297 |05.03.2014 700€ е невъзможна минимална заплата сега . 5| 6258 |05.03.2014 Европа се запасява със синьо гориво заради кризата в Украйна . 0| 6447 |04.03.2014 Петролът поскъпна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads