Реклама / Ads
7| 5649 |22.05.2010 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Всички фирми да се регистрират по ДДС

.
Красимир Стефанов
Данъчната основа, оборотите на фирмите за периода януари-април са спаднали с 5,9 милиарда спрямо миналата година. Нашите очаквания за януари и май е свиване на спада до 3,9 милиарда.
 
Надяваме се тази положителна тенденция да е до края на годината. Има повишение на вътрешното потребление. Това каза пред Дарик радио директорът на Националната агенция по приходите (НАП) Красимир Стефанов.

Според него 50 000 лева е вече една смешна сума за днешната икономика. Трябва всички фирми да се регистрират по ДДС. Доста либерален е режимът за регистрация по ДДС. При евентуална регистрация на всички фирми ще има ударен ефект при възстановяване на ДДС, каза Стефанов. Банковите и застрахователните дружества са много потърпевши по отношение на ДДС. Той подчерта, че кризата и липсата на ликвидност между фирмите засилили апетита на дружествата да посягат към бюджета.

Преди два дена засякохме класическа схема за вътрешнообщностна доставка за фирма, която си позволява да злоупотребява с бюджета. Засечено е, че през Калотина товарен автомобил излиза с три ръждиви елемента, които са декларирани на стойност от 200 000 евро, а те всъщност не струват повече от 15-20 000 евро, каза Стефанов. Излиза, че фирма, която трябва да е добър данъкоплатец, вече си позволява и тя да злоупотребяват с бюджета. НАП участва активно във всички акции на МВР, ДАНС и прокуратурата, работим в много широк спектър, така че аз лично не съм запознат с кръга от хора, които са засечени, че се опитват да направят някаква респектираща акция срещу мен. Бяхме предупредени да сме внимателни с господин Тодоров, допълни Стефанов.

Шефът на НАП призна, че най-добрите антикризисни мерки са действията, които осъществяваме с останалите институции. По всички акции активно си сътрудничим. Важна е превенцията. Показваме всеки ден на фирми и граждани, че всеки е равен пред закона, посочи Стефанов. Фирмите и гражданите трябва да се гордеят, когато плащат данъците си, защото когато плащаш данъците си на държавата ти вече може да изискваш от нея, допълни Красимир Стефанов. Благодаря за оценката на господин Цветанов, ние наистина работим като една институция, каза още директорът на НАП. Бензиностанциите ще преминат към НАП, надявам се до края на май наредбата да е факт. Основните критики към нас са, че не можем да хванем малките магазинчета, които не използват касовите апарати, коментира още Красимир Стефанов.

Тази година имаме успешна данъчна кампания. След като направихме анализ на риска, изведохме 50 пилотни ревизии на наемодатели, към днешна дата имаме над 2000 обаждания, на хора, които се оплакват от наемодатели. Дотук са декларирани около 200 млн. лева, декларирани от наемодатели.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4849 |21.05.2010 Взимат на отчет всички джетове и яхти . 1| 5658 |17.05.2010 Корпотивна къта 48% от парите на държавни фирми . 0| 5744 |27.04.2010 11 фирми мераклии за Лот 3 на АМ "Тракия" . 1| 5512 |20.04.2010 Хаосът в здравеопазването е бонус за фармацефтичните фирми

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads