Реклама / Ads
15| 5488 |01.06.2011 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Залагаме на атомната енергетика, искаме независимост

.
България ще отстоява пред европейските институции запазване и увеличаване дела на ядрената енергетика в страната, се казва в Енергийната стратегия на страната, приета днес от парламента след тримесечно обсъждане.
 

"Запазването и увеличаването" ще стане от една страна чрез удължаване експлоатационния срок на 5-ти и 6-ти блок на АЕЦ "Козлодуй". Проектният срок на двата блока изтича съответно през 2017 и 2019 година.

От друга страна, стратегията предвижда "изграждане на 2000 Мвт нови ядрени мощности". След този израз в документа следват скоби, в които е записано "АЕЦ "Белене" и/или блокове 7 и 8 в АЕЦ "Козлодуй"".

Засега страната има един наличен проект за нови ядрени мощности – за две 1000-мегаватови блока в АЕЦ "Белене".

В стратегията са посочени пет приоритета - гарантиране на сигурността на доставките, достигане на целите за 16 процента дял на енергията от възобновяеми енергийни източници, повишаване на енергийната ефективност, развитие на конкурентен енергиен пазар, политика, насочена към осигуряване на енергийните нужди и защитата на интересите на потребителите.

Политиката за подобряване на енергийната сигурност до 2020 г. ще се развива в няколко направления. Сред тях са активно участие в проектите по изграждане на Южен газов коридор, изграждане на междусистемни газови връзки със съседните на България страни, разширяване на капацитета за съхранение на природен газ, изграждане на ново хранилище, създаване на условия за доставки на втечнен и компресиран природен газ, както и оптимално използване на местните енергийни ресурси.

Една от поставените в стратегията цели е до 2020 г. да се намали наполовина енергийната интензивност на брутния вътрешен продукт чрез мерки за насърчаване на енергоспестяването. Друга цел е до края на 2011 г. да бъде изградена електроенергийна борса.

Подобряването на енергийната сигурност ще е насочена към намаляване на зависимостта от внос на енергийни ресурси, диверсификация на доставчиците и на източниците, както и диверсификация на трасетата.

Парламентът предложи в документа изрично да се запише, че страната ни ще участва активно в разработването на новите мерки за ядрена безопасност в международен мащаб.

Синята коалиция отказа да подкрепи стратегията. В документа пише, че до 2020 година в България трябва да има 2000 мегавата нови ядрени мощности, а това означава категорично съгласие за АЕЦ "Белене", каза лидерът на СДС Мартин Димитров. По думите му това е съмнителен проект с повече разходи, отколкото приходи.

Затова от СДС настояват строителството на "Белене" да бъде спряно и отписано от енергийната стратегия на България, а самият проект за нея - оттеглен от Народното събрание. Компетентните органи да направят пълна ревизия на разходите по него преди 2009 г. и в периода след това, предлагат десните.

За бившия енергиен министър от времето на тройната коалиция Румен Овчаров стратегията е "объркани мисли на объркани хора" . Според него в документа няма ясни цели и не са добре разработени мерките за защита на потребителите. Той отбеляза, че, въпреки акцента върху чиста и ниско емисионна енергия - ядрена и от възобновяеми енергийни източници, две години "Белене" стои "на трупчета".

Според Павел Шопов от "Атака" това не е стратегия, а намерения. По думите му е необходима аргументация защо са необходими нови ядрени мощности.

Ариф Агуш от ДПС призова да се оттегли стратегията, да се изчака общата европейска стратегия и българският документ да се преработи.

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков заяви, че стратегията трябва да ни доведе до независим, конкурентен енергиен пазар, прозрачна среда и контрол на действията на институциите и енергийните компании.

Той определи удължаването на живота на блокове 5 и 6 на АЕЦ "Козлодуй" като абсолютен приоритет.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 7308 |01.06.2011 Фирми за пилета цакали клиенти с надписи менте . 0| 7223 |01.06.2011 България влиза в световната карта на Intertek-Moody в областта на качеството и сигурността . 18| 6007 |31.05.2011 И ДПС бяга от подкрепа на пакта "Дянков" . 5| 5806 |31.05.2011 Инвеститорите търсят стабилност

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads