Реклама / Ads
3| 5466 |28.09.2010 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Замразяват цената на парното до края на 2010

.
Цената на топлинната енергия остава същата и след 1 октомври, обеща Ангел Семерджиев, председател на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), предаде „Фокус”.
 

Поевтиняване е трудно да се предвиди в рамките на отоплителния сезон. Това може да стане, ако драстично падне цената на природния газ, което обаче не се очаква от началото на годината.

Директорът на „Булгаргаз” Димитър Гогов обясни, че при благоприятно развитие на ситуацията, няма да има поскъпване на топлото през зимата. Той дори обеща, че, ако има причини, „Булгаргаз” ще предложи по-ниска цена на природния газ от началото на следващата година.

По думите на Семерджиев “Булгаргаз” е потиснато максимално по отношение на приходите им, запазвайки сегашната цена на газа. Според Димитър Гогов, ако ДКЕВР утвърди цената, предложена от работната група, тя малко или много ще помогне на „Булгаргаз” да съществува през следващите три месеца. Друг е въпросът, че по този начин се изчиства един недовзет приход, който според комисията е 16 млн. лева, каза Гогов. От „Булгаргаз” обаче имат загуба от 56 млн. лева към 31 август по междинния счетоводен отчет.

Трайно затворена е топлофикацията в Шумен с дълг над 14 млн. лева, на която средногодишният оборот не надвишава 4.5-5 млн. лева. Топлофикацията в София дължи на „Булгаргаз” между 25-30 млн. лева оперативно задължение, а дружествата в Бургас, Враца и Плевен – по над 6 млн. лева.

Ако проблемът не се реши, има реална опасност „Булгаргаз” да не може да предплати за газа, доставян от „Газпром” и да не може да достави газ на дружествата посред отоплителния сезон.

Договорът, който искаме да подпишем между „Булгаргаз” и „Газпром” или „Газпром експорт” ще бъде един договор, който ще визира всички количества руски природен газ, които ние искаме да закупим от Русия. Става дума за това, че „Булгаргаз” ще контактува директно с износителя на руски природен газ, е коментарът на Гогов по повод преговорите с Русия за подписване на нов договор. От кога ще влезе той в сила, е въпрос, който се третира в преговорите.

По думите на шефа на “Булгаргаз” руската страна иска да изпълни ангажиментите си към доставчиците, които има, за да не плаща неустойки и ще трябва да се съобразим и с това, посочи той. „Булгаргаз” също ще се съобрази със срока на договорите, които има – част от тях изтичат сега, друга част в края на 2012 година.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 4928 |20.09.2010 Замразяват доходи и цени през 2011 . 5| 5443 |23.08.2010 Цената на газа отново ще скача . 2| 5774 |23.06.2010 Цената на газа скара "Булгаргаз" и ДКЕВР . 3| 4818 |23.06.2010 2% скача токът; 25% газът; 15%-парното в София

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads