Реклама / Ads
5| 6010 |29.11.2007 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Защитничка на природата строи незаконно върху природна забележителност в Слънчев бряг

.
Един от най-големите защитници на пясъчните дюни край „Слънчев бряг” председателят на Съюза на собствениците в курорта Елена Иванова инвестира в разширяване на хотелския си комплекс „Амфора”.
 

В това нямаше да има нищо странно, ако не бе фактът, че новата част е върху територията на обект, обявен за природна забележителност, съобщиха за Frognews.bg нейни колеги. Това може да се види от изготвена от Министерството на околната среда и водите (МОСВ) схема.

През лятото Иванова не веднъж се изявяваше като голям защитник на уникалните дюни в комплекса, като обявяваше в публичното пространство своята позиция за тяхното опазване. Пред медиите собственичката на комплекс „Амфора” настояваше всички дюни да се обявяват за защитена територия и да се обозначат. Освен че представяше инициативата за запазване на дюните, Иванова тогава обвини държавата, респективно Минстерството на регионалното развитие и благоустройството, че не съдейства за тяхното маркиране, картиране и обозначаване като забележителности.
Факт е, че дюните на територията на к.к. „Слънчев бряг” са природна забележителност. Факт обаче е също, че хотелски комплекс „Амфора” е разположен тъкмо на територията на природна забележителност, както и че собственикът на обекта „Оптимакс тур”, респективно Елена Иванова, продължава да инвестира в изграждането на нови обекти, които са в непосредствена близост до хотел „Амфора” . Логично е собственик на хотелски комплекс да инвестира и разширява своята дейност. В случая обаче конкретните строителни действия, които е предприела Иванова на територията на природна забележителност и изразена нееднократно позиция в медиите през сезон лято 2007г. си противоречат.

slan.brjg_1.jpg
снимки Вяра Йовева

Природната забележителност, заедно с резерватите, националните паркове и природните паркове са защитени територии. Според Закона за защитените територии природните забележителности се управляват с цел запазване на техните естествени особености и се обявават с прилежаща територия, необходима за опазването им. В природните забележителности се забраняват дейности, които могат да нарушат тяхното естествено състояние или да намалят естетичаската им стойност. А според схемата на МОСВ хотелски комплекс „Амфора” и новостроените обекти на „Оптимакс тур” ЕООД попадат в защитена местност.
Хотел „Амфора”, който е обособена част от „Слънчев бряг”, е приватизиран през 1999г. Тогава между Министъра на търговията и туризма и „Оптимакс тур” ЕООД се сключва договор за продажба на хотелски комплекс „Амфора” чрез преговори с потенциални купувачи. Министърът на търговията и туризма към момента на сключване на договора е Валентин Василев, а „Оптимакс тур” ЕООД е собственост на Елена Иванова, която е управител на дружеството. Освен собственик, управител и купувач на хотелски комплекс „Амфора”, към онзи момент Елена Иванова – Станачкова е и служител в Министерството на икономиката, отдел Туризъм. Това в голяма степен засилва подозренията за нещо недотам редно в придобиването на въпросните имоти. Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5154 |28.11.2007 Бургас отново изпревари Варна по ново строителство . 1| 5854 |28.11.2007 Бургас отново изпревари Варна по ново строителство . 1| 5225 |15.11.2007 Спират строителството в Банско . 3| 5102 |15.10.2007 Започна новият строителен сезон в Слънчев бряг

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads