Вторник, 21 Ноември 2017, 06:38
Frognews
1| 3447 |03.05.2016

Земеделието е сред най-кредитираните браншове

.
Търсенето на кредити за земеделие расте. От няколко години секторът „Селско горско и рибно стопанство“ набира скорост и се нарежда сред най-кредитираните браншове, сочат наблюденията на финансистите.
Към края на 2015 г. общо са отпуснати кредити за 48,7 млрд. лева. От тях бизнес кредитирането е за 30,6 млрд. лв., а конкретно това за „Селско, горско и рибно стопанство” е на стойност 1,74 млрд. лв. или 5,7% от всички бизнес кредити. За сравнение през 2014 г. делът на агрокредитите от всички, отпуснати за бизнеса, е бил 4%. Тогава те са били на стойност 1,552 млрд. лева.

Агросекторът се превръща в притегателен център за кредитиране, като поне 8 търговски банки предлагат продукти с такава насоченост. Нещо повече - сериозна заявка за влизане на кредитния пазар направи и компанията за управление за земя „Агрион“, която получи регистрация като небанково финансово дружество в БНБ и от месец март тази година предлага кредитни продукти.

Според проучване на Европейската комисия обаче в България заемите са трудно достъпни за всички земеделски производители. Младите фермери например определят кредитирането като най-голямото предизвикателство  пред себе си, редом с достъпа до субсидии и нуждата от въвеждане на ноу-хау. Основният проблем в България, според проучването, е с осигуряването на първоначално финансиране и субсидиране за стартиращи компании, включително и тези от земеделския сектор и младите фермери.

„Най-големият проблем генерално за сектор земеделие е силната зависимост от субсидиите. По-далновидните стопани вече са осъзнали тази взаимовръзка и започнаха да търсят алтернативи начини за финансиране на своите планове и реализация на продукцията. Един от тях е именно чрез кредитиране или лизинг от компании, запознати с проблемите в бранша. Земеделците имат нужда от пари на време, от разбиране на техните проблеми, от лесен достъп до кандидатстване и усвояване, без много поръчители, документи, но при коректни и точно прогнозируеми условия. Точно на това се базират и кредитните продукти на Агрион - да отговарят като форма и съдържание на това, което пазарът търси”, коментира финансовият директор на компанията Светла Боянова. Дружеството предлага три основни финансови продукта - универсален ипотечен заем, кредит за оборотни средства и лизинг. Всички започват от 10 000 лв. и нямат определен таван. Като основно обезпечение се приема земята, а реалният процент на отпуснатото финансиране е до 80% от пазарната й стойност. Това, на което компанията залага, е улеснената процедура за кандидатстване и усвояване и по-малкото документация като клиентът може да получи отговор веднага. „Агрион“ не изисква подробни бизнес отчети и анализи, нито допълнителни застраховки,откриване на сметки.

Освен това компанията няма такса за разглеждане, което намалява риска за кредитополучателя в крайна сметка да не е одобрен.  Не са необходими съдлъжници, поръчители и гаранти, нито допълните обезпечения като апартаменти, къщи или друго имущество, освен земята. Данни от проучване, изготвено по поръчка на „Агрион“, показват, че като цяло земеделският бизнес е оптимист за ситуацията си в момента. Над половината от анкетираните определят ситуацията в бизнеса им „по-скоро добра”. 68% обаче казват, че са имали нужда от средства за финансирането му в последната година. Средната необходима сума е била около 600 хиляди лева.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Биткойн премина границата от $8000 0| 2316 |20.11.2017 . Инж. Георги Котев за Фрог: Нищо ново, тупа се топката за АЕЦ ”Белене”, ще се точат големи пари 10| 5308 |17.11.2017 . Новото амплоа на Йордан Йовчев като рекламно лице на REFAN 0| 2824 |17.11.2017 . Чуждите инвестиции се сриват с 27% 3| 3009 |16.11.2017

КОМЕНТАРИ

Реклама
Реклама
Реклама

БЛОГОВЕ

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Разбрах