Реклама / Ads
9| 6058 |15.03.2011 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Земеделското министерство и Столична община си менкат сградите

.
Земеделското министерство
Земеделското министерство отива на „Московска”, а екипът на кметицата Йорданка Фандъкова се настанява в разкошната сграда на бул. „Христо Ботев”.
 
Премиерът Бойко Борисов обяви, че се обсъжда Столична община и Министерство на земеделието и храните да си разменят сградите. Сградата на МЗХ е една от най-красивите в София, а навсякъде в Европа такива като нея са на кметствата, аргументира се Борисов и посочи, че в сградата на МЗХ могат да бъдат събрани всички служби на кметството. Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов от своя страна сподели, че издръжката на сградата на МЗХ е доста тежка, така че Столична община може да бъде по-добър стопанин.

Решението ще бъде взето на едно от следващите заседания на Министерски съвет с постановление. Очаква се да бъде взето решение и за преместването на Изпълнителната агенция по горите в Пловдив и на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури във Варна.

Сградата на бул. „Христо Ботев” е призната за паметник на културата, затова е забранена всякаква намеса в архитектурния й вид. Историята на сградата започва в началото на миналия век, когато столичната Окръжна палата обявява конкурс за построяване на собствена сграда. Времето е малко преди Първата световна война, когато повечето ведомства във все още младата самостоятелна държава се стремят да се настанят в нови постройки.

През 1912 година международно жури, съставено от френски, италиански, австрийски и български архитекти присъжда първа и втора награда на известния наш архитект Никола Лазаров (1872 ¬- 1942) и представените от него два проекта. Реализацията на замисъла обаче е прекъсната от избухналата война и изграждането на сградата започва чак ¬ през 1920 година.
Заради сложното и обемно за времето си строителство сградата се строи над 7 години и е завършена окончателно през 1927 година.
След няколко ремонта днес сградата е запазена в почти същия си вид.
След завършването си до средата на 40-те години постройката приютява Окръжната палата, а известно време и Сметната палата. След смяната на властта през 1944 година в нея се настанява Министерство на земеделието, което дотогава е сменило четири различни местонахождения. Въпреки новия обитател години наред сградата на бул. "Христо Ботев" остава известна сред столичани като Окръжната палата.
Арх. Никола Лазаров е френски възпитаник и твори в духа на френската академична школа. В почти всички реализирани от него проекти той следва духа на класическия академизъм и пищната декорация. Архитектурата на министерството е барокова ¬ с извита фасада, две островърхи кули и купол в централната част и два ризалита в краищата на постройката. Главната фасада е богато украсена с декоративни елементи ¬ каменни колони, балкони с балюстради, гирлянди от цветя и плодове, медальони, картуши и др. Забележителни са и красиво оформените прозорци. Основите на постройката са каменни, а кулите с часовника са издържани в стил сецесион.
През 1999 г. започва реставрацията на фасадата откъм бул. "Христо Ботев" и ул. "Владайска" по проект "Красива България". Три години по-късно по този проект е ремонтиран и покривът.
Д-р Мирослав Найденов е 74-ят земеделски министър в 115-годишната история на министерството. Негови предшественици са били едни от най-видните български политици - Драган Цанков, Петко Каравелов, Григор Начович, Иван Евстатиев Гешов, Андрей Ляпчев, Райко Даскалов, Константин Величков и др.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 5726 |24.01.2011 САПАРД скара общинари и министри . 1| 4951 |06.07.2010 Общинари бистрят промени в Закона за морските пространства . 0| 5840 |22.06.2010 Плаж "Корал" скара кмет и министерство . 6| 5566 |22.01.2010 Търг на Земеделското м-во ощетил държавата с 2,7 млн

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads