Реклама / Ads
5| 23538 |17.11.2021 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

„Златно“ зеле слагаме по бидоните тази зима

.
Не зеле, а злато слагаме по бидоните тази година. Зелето е сред стоките, които отбелязаха най-висок скок в цената си през последния месец. То дори отбеляза своеобразен рекорд. Търгува се за 1,20-1,50 лв. за кило в най-добрия случай. Цената е почти двойно по-висока в сравнение с миналата година. Според експертите тя ще се запази в тези стойности.
 

Зелка или пуйка?

 

По стара българска традиция ние си тачим киселото зеле за коледните сармички или за туршийката за ракийката. Тази година обаче май ще се наложи да се поограничим. В противен случай зелката ще ни излезе толкова скъпа, солкото и пуйката.

 

Според данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата миналата година по същото време килограм зеле се е търгувало около 0,60 лв. Към днешна дата цената на едро е скочила до близо лев, тоест двойно. 

 

Защо поскъпването е шоково?

 

Зелепроизводител споделя, че не помни за късното зеле да е имало такава цена досега. Той припомня, че само преди няколко години цената на зелето се била сринала до 8 стотинки на килограм, така че сегашното увеличение изглежда шоково за всички.

 

Обяснението за рязкото поскъпване са изключително високите цени на торовете, горивата и тока: „Мисля, че цените ще вървят нагоре, всичко се е вдигнало. Една торба от нашия тор карбамид и амониева силитра беше 30 лева, сега е 100 лева“, допълва производителят.

 

Кой друг любим зеленчук поскъпна заради високите цени на тока и горивата, четете тук

 

Междувременно нова форма на търговия набира популярност особено сред по-възрастните клиенти - продавачи разлепят хартиени обяви и предлагат доставка до дома на големи количества зеле на преференциални цени. Все пак експертите твърдят, че цената на зелето няма да падне, така че сега е най-подходящият момент за пазаруване на големи количества.

 

Съветът на майстора

 

И все пак, колкото и скъпо да е зелето, повечето българи остават верни на традициите и дойде ли началото на ноември, запретват ръкавите за туршии и кисело зеле. Преди да отидете на пазара, ето какво съветват разбирачите: 


Най-хубавото кисело зеле, най-добре става от българското кьосе. Често обаче търговците мамели с надписите и се опитвали да ни пробутат македонски зелки. Те обаче са по-стегнати, нашенското е пръхкаво - търсете него.

 

Веселка Иванова

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3774 |02.11.2021 Българските зеленчуци може да изчезнат от пазара . 6| 7286 |16.10.2021 Левон Хампарцумян: Преди да ”позеленеем” е добре да забогатеем . 1| 4881 |09.07.2021 Министър Балтова: Летният туристически сезон в момента е гарантиран от това, че България се намира в зелената зона . 2| 3949 |17.05.2021 ЧЕЗ Разпределение получи ”Зелен Оскар” за политиката си за опазване на околната среда

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads