Реклама / Ads
0| 11343 |23.03.2016 ГЛАСЪТ

Българи изкупуват държавните облигации и държавата барабар с хората

.
Дългът на България
Новите ни дългове, щедро вземани от Владислав Горанов, вече се купуват масово от български инвеститори. Справката за държавния ни дълг от времето на „развития социализъм” на Тодор Живков и този на демократична България показва, че като величини демократичното управление на страната заробва повече гражданите.
 
Това стана факт, след като преди дни  Министерството на финансите продаде поредната партида държавни облигации на стойност 2 милиарда евро.

Цифрите са категорични - 10 ноември 1989 година ни завари с дълг от 10.5 милиарда долара, в момента дължим 12.5 милиарда евро, като в тази сума са и новите близо 2 милиарда евро.

България вече е страната с

най-бързо нарастващ външен и вътрешен дълг,

сочат още данните. При това взима пари, които харчи, меко казано, неразумно. И тази тенденция е особено силна в годините, в които ГЕРБ уплавлява, с едногодишното прекъсване от ДПС-БСП и Орешарски.

Фактите са красноречиви: Три четвърти от новоемитирания външен дълг от близо 2 милиарда евро се дължи на рефинансиране на стари задължения в размер на около 1 млрд. лв. и финансиране на очаквания бюджетен дефицит от 1,8 млрд. лв., а останалата около една четвърт представлява буфер, който може да се използва при необходимост от подкрепа за финансови институции.

По сходен начин през последните седем години правителствата трупат бюджетни дефицити в размер на около 12,3 млрд. лв., а публичният дълг нараства с 10,9 млрд. лв. Разликата се дължи на това, че част от бюджетните дефицити бяха финансирани със средства от фискалния резерв.

Но има и още нещо доста любопитно:

активен купувач на държавен дълг в евро вече са български инвеститори.

Според данните на Министерство на финансите, 30% от държавните облигации, които страната ни пусна на международните капиталови пазари в понеделник, са купени от български инвеститори. Нека припомним, че става дума за двоен транш облигации на обща стойност 1,994 млрд. евро. Бяха пласирани 7-годишни облигации за 1,144 млрд. евро и 12-годишни книжа за 850 млн. евро.

Като постигнатата доходност е съответно 2,156% и 3,179%. 33% от 7-годишните облигации и 25% от 12-годишните са купени от български инвеститори. Интерес към книжата имаше и от инвеститори от Великобритания. Те са придобили 25% от 7-годишните и 21% от 12-годишните книжа.

В инвеститори от САЩ /офшорни зони са отишли 9% от 7-годишните и 20% от 12-годишните. А инвеститори от Германия и Австрия са придобили 7% от 7-годишните и 13% от 20-годишните книжа.

Като допуснем, че част от офшорните и британски инвеститори всъщност може да са и параван за наши капитали, то излиза, че някой изкупува държавата ни и всички българи ще сме длъжни да плащаме десетилетия наред дългове  и лихви на този някой.

Така България може след години да се превърне в

първата частна държава на капитали,

придобити по изключително незаконен начин. В някои държави наричат това явление „мафия” или „организирана престъпна група”. И ако преди 27 години постигнахме преструктуриране на задълженията на соцуправлението с близо 50%, то това бе възможно, защото кредитори бяха уважавани финансови инвеститори от цял свят.

Сега нещата са на различна плоскост, тези, които ни купуват, няма да ни опростят нито лев. Може да увеличават лихвите и така да направят плащането на дълга продължително, колкото ги устройва. За дълговете на Бойко Борисов и компания  ще плащат не само внуците, но и правнуците ни. Въпросът е защо това не тревожи хората в България, както соцзастоят вдигна обществото за промяна на системата. И защо министър Горанов все още не е бивш?

Калин Теодосиев
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 9165 |09.02.2016 Пиянството в България е опит за летене . 23| 38424 |29.12.2015 Индийски пророк: Българите са велики, но тънат в тъмнина . 31| 14167 |22.12.2015 Не е имало България, само Турция, шокира турски филм . 28| 18338 |20.11.2015 След автоматите и терористите в Париж се оказаха от България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads