Реклама / Ads
18| 8042 |09.08.2024 ГЛАСЪТ

Българин обадил в руското посолство: Нещо се готви при Курск. Близък до „Дондуков“ 2 или от ДАНС е "къртицата"?

.
Българин предупредил руското посолство в София, че в района на Курск ще се случат важни военни действия от страна на украинската армия. Предполага се, че става дума за човек с връзки в ДАНС или президентската администрация. Това съобщи за Фрог нюз дипломатически източник, пожелал анонимност. Според него информацията е дошла от телефонен разговор, в който жител на украинската Сумска област споделил със свой близък в България, че се готви евакуация на местното население заради „голяма военна операция на Киев“.
 

Това станало още на 3 или 4 август. Украински части удариха в направлението Курск на 6 август.

 

Втори източник заяви "не коментирам", но не отрече информацията.

 

Твърди се, че  Путин и Кремъл са били предупредени за готвена тайна операция дни преди масирания удар, но не взели на сериозно сигналите. Поради тази причина украинските части не срещнали почти никаква съпротива от руска страна. В подразделения на руската армия в района настъпил пълен хаос и паника.

Не е ясно чрез кого от руското посолство въпросният българин е предал важната информация за Курската атака. По-важно обаче било, че има съмнения, че от „Дондуков“ 2 и от ДАНС изтича информация към дипломатическата мисия на Москва в София. Това не е новост, но би трябвало след изгонването на 70  руски дипломати и служители в посолството през юни 2022 г. дупките, от които изтичат важни данни, да бъдат запушени. Очевидно руските тайни служби продължават да разполагат със свои къртици във важни български институции и структури.

В случая с „Курската операция“ е станало ясно на български агент.

 

на руските служби, че ще се евакуират жители на общините Мирополск, Юнаковск и Хотин два дни преди удара в Курското направление.

Вече стана известно, че на спешно свиканото съвещание в Кремъл шефът на Генщаба на руската армия и главнокомандващ на руските сили в Украйна ген. Валери Герасимов е докладвал на Путин, че се водят „успешни отбранителни действия“ и съвсем скоро „украинските нападатели ще бъдат отблъснати“. От своя страна Путин нарекъл украинските действия „мащабна провокация на Киевския режим“. След това разпоредил в Русия и в чужбина да се разпространят убедителни послания, че Москва ще унищожи всички, които са участвали в тези сражения от украинска страна и ще предприеме контранастъпление.

 

Кремълският диктатор припомнил на ген. Герасимов за Курската битка през Втората световна война, известна като битката при Курската дъга през ули и август 1943 г. Той предположил, че Киев е искал да уязви руската армия точно в този период, когато е годишнина от онези сражения срещу хитлеровите войски. И досега  руски историци смятат, че сраженията при Курската дъга са най-мащабните през цялата световна история. В тях са участвали над 2 млн души, 4 000 самолета и 6 000 танка.

 

Руски наблюдатели вече изразиха мнение, че съдбата на ген. Герасимов вече е решена и съвсем скоро той ще бъде махнат от поста. Пробивът в Курск се възприема като огромен пропуск и провал на руското военно разузнаване (ГРУ) и армейското командване.

 

Не сме търсили мнението на Президентството и ДАНС по скандалната информация за изтекла информация към руското посолство, защото сме наясно, че оттам ще отрекат категорично. Вероятно е наистина да не знаят, че техен човек или близък до тях е извършил подобно нещо. Партньорски служби и дипломатически мисии в София обаче имат ресурс, който им позволява да засичат подобни „услуги“ към Кремъл през посланичката Елеонора Митрофанова и нейните сътрудници.

 

В същото време руски медии пишат за това, че България е „позволила на своите военни да участват в операциите на НАТО в подкрепа на Киев“.

В частност Online47.ru съобщава: Местните власти декларираха готовност да „защитят евроатлантическите ценности и да покажат партньорска солидарност“ Министерският съвет разреши на членовете на националните въоръжени сили да участват в операциите на Северноатлантическия алианс за подпомагане на Киев. Става дума за действия в областта на сигурността и обучението на територията на други държави. С вземането на това решение България демонстрира своя ангажимент за подкрепа на Украйна, готовността си да защитава евроатлантическите ценности и да покаже съюзническа солидарност в общите усилия за подкрепа на мира и сигурността в света“, се казва в публикувания документ.

 

Медията припомня, че българският президент Румен Радев многократно е заявявал, че присъствието на нови оръжия и войски на НАТО на територията на бившата съветска република няма да допринесе за разрешаването на конфликта. По-рано Online47 писа, че западните съседи може да инициират разделяне на Украйна, за да върнат част от териториите, които преди са им принадлежали.

Други руски медии припомнят, как българският президент Румен Радев е обвинил Украйна, че "настоява" да води войната, която Русия започна срещу нея. Това съобщава "Европейска истина". „Украйна настоява да продължи да води тази война, но цяла Европа плаща сметките“, категоричен е българският президент Радев. Това е нова теза на държавния глава по отношение на войната. Досега Радев е призовавал България да се придържа към позиция на „неутралитет“.

От началото на руската инвазия Радев отстоява позиции, близки до тези на Кремъл. Той често използва думата „конфликт“ вместо „война“ и казва, че се противопоставя на предоставянето на оръжие за защита на Киев, пише неотдавна Лента.ру. Изданието продължава: Западът наруши червените линии в Украйна, позволявайки по този начин конфликтът да ескалира. Българският президент Румен Радев обвини в това западните държави, предава РИА Новости. „Досега имаше две червени линии, които възпираха неконтролираната ескалация на конфликта. (...) С разрешение за използване на западни оръжия в дълбините на Русия и изпращане на съветници и инструктори на самата фронтова линия, тези червени линии вече са нарушени“, каза българският държавен глава.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 21| 42033 |06.08.2024 Александър Невзоров: Не пуснаха руския глупак на Олимпиадата, защото мирише и е махмурлия . 41| 8240 |02.08.2024 Всичката Мара втасала, сал на Георги медала ни е проблем. Наистина ли? . 7| 11911 |01.08.2024 Дишай: Държавата казва, че черните токсични облаци от пожарите са безвредни, а може би и полезни? . 25| 23914 |31.07.2024 Наемници в БПЦ подкараха крайцера „Аврора“ по Сена, вместо да са при пожарите и жертвите на насилие (Специално приложение за путинолюбци)

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads