Реклама / Ads
12| 19151 |30.12.2018 ГЛАСЪТ

Българската журналистика през 2018 - липосукция, възход и реквием

.
Възходът...
Няма майтап – Голямото Лапане си направил липосукция. Слухът обикаля политико-мафиотските среди, също и журналистическите. С него ще завърши медийната 2018-а. Достоен финал. Не е ясно само дали скалпела и сондата са танцували в Дубай или София. Или пък в Швейцария, да речем. Което е без значение. Богат и красив е съвсем друго нещо.

Ако слухът се окаже верен, което ще стане в мига, когато бъде опроверган официално (по Стив Джобс) ще излезе, че в България революция може да направи едно източване на мазнини от дебело тяло. Не и граждански протести. Те нямат почва у нас.

 

По средата на отиващата си година Голямото Лапане написа закон за медиите. Да се осветлели собствениците. В здравното заведение под табелката Съединението прави силата законът бе гласуван овчедушно. И още на следващия ден всички собственици на медии, както и тяхното финансиране стана ясно на народа. Ясно като в софийска мъгла. Вие нещо друго ли си помислихте?

 

В края на лятото Голямото Плюскане, пардон Лапане, рече, че вече няма да е собственик на медии. Решил да направи фондация, за да се развива собствеността му демократично и в унисон със свободното слово. Още на другия ден това се случи. Колкото сте видели вие, толкова и аз…

 

През 2018-а обективността в отразяване на проблемите на нацията изкачи журналистическия Еверест. Десет дена денонощно медиите отразяваха съдбата на боядисаното в червено куче от тутраканско село. Репортажи, коментари, анализи, благотворителни акции, сълзи в ефир, хлипания… Но млъкни сърце! Хепи енд.

 

През ноември и декември бяха раздадени няколко чувала с награди на слушкалите в бранша. Журналисти за чудо и приказ. Истински герои.

Нито един от тях (с изключение на Люба Кулезич в Евроком) не обели и една дума за насилието във висшия ешелон на държавната администрация, признато публично от една от жертвите. Един от финансовото й казал ухилен: Е па, това си върви с работата… Вероятно 111-тото място по свобода на словото означава, че и медиите мислят същото.

 

Почасовата ставка на троловете през 2019 ще се вдигне три пъти над тази от 2018 година. Но не заради изборите. Просто щедрост от страна на фондацията с ясен собственик и финансиране.

 

Попитали радио Ереван, кога българските журналисти ще облекат жълти жилетки.

Отдавна са ги обули, не усещате ли, - отвърнали от радиото.

 

Д-р Димитър Попкутуев

 

П.П. При липосукцията има някои рискове. Например пациента да получи пулмонарен емболизъм. Смъртоносна работа. В нашия случай обаче няма да се случи, как така на баш медийния император. Реквиемът е за журналистиката, клетата.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 24| 16013 |30.09.2018 От журналистиката ни само скелет остана, Бог да я прости… . 8| 14709 |09.07.2018 Когато китайците минаха с 1200 км в час през България . 25| 22810 |26.12.2017 Борисова България през 2018 г. според Кремълския оракул . 21| 20727 |24.08.2017 Защо президентът бяга от болните български теми
Реклама / Ads