Реклама / Ads
12| 16645 |13.03.2018 ГЛАСЪТ

Не бъркайте Арнаудова с торта, тя е Гинка в прокуртурата

.
Има рискове и с тортите...
Румяна Арнаудова… Цацаров пак прекали със своята говорителка. В отрязък от 35 минути във вторник сутринта Арнаудова „гостува“ в БНТ, Нова тв и бТВ. Дори професионалисти като Цв. Цв. рядко успяват чак така.
 
Не е обаче Арнаудова главният проблем на държавата, колкото и да досажда с поведението и появите си. Тя е нещо като Гинка в правосъдието – върви напред, а главните сили са отзад и кроят планове. 

Лех Валенса бе казал, че е много приятно да изядеш парче тортата, но е жив ужас да ти набутат цялата торта в устата. А Арнаудова далеч не е торта или  поне не за всички.

 

Във вторник „тортата“, сиреч гласът на Цацаров, оповести няколко пъти едно и също нещо: шефът й атакувал разширяването на правомощията на частните охранители и на кметовете, които биха могли да ги наемат. Аргументите са, че по Конституция и закона за МВР държавата е тази, която осигурява защита на гражданите, на частната и държавната собственост. Поправките щели да позволят превишаване на правомощията от охранители и други неприятни неща. Добър ден. Тези неща ги знаят и децата. В България охранителите са над 140 000. Голяма част от тях са в „сивия сектор“, много са въоръжени, някои имат криминално минало, трети изпълняват „мръсни“ поръчки. Има и такива, които са част от престъпни групи. Не вярвам Цацаров да не знае тези „малки тайни“? Както и кои фирми към кого от властта гравитират.

 

В Австрия при население 8,7 млн души частните охранители са само 3000. МВР с всички служби наброява 28 хил. служители, докато българското е около 57 хил. души. Излишно е да казвам, че ефективността и резутатите са в полза на австрийците.

 

Иначе решението на главния прокурор да даде предлаганите промени на Конституционния съд е правилно. Сигурно обаче си дава сметка за две неща. Първо: промените се предлагат заради определени фирми. Определените фирми са близки до определени хора. Определените хора командват държавата. Милионите, които ще се налеят след новите „поправки“ вече са пресметнати. 

 

Второ: Конституционния съд е съставен от кого? Точно така – от правилни хора. Както и ръководството на прокуратурата. Цацаров, а и президентът Радев, който също се обяви срещу лобистките промени, са наясно, че каквото кажат „определените хора“ това ще гласува КС. Така че, ако КС подкрепи Цацаров, той ще спечели червена точка. Ако не го подкрепи, пак ще има червена точка, защото се е опитал да бъде на страната на справедливостта. Всъщност става дума за лицемерие, защото ако Цацаров искаше да има контрол на охранителната дейност, щеше да го направи и досега. От което излиза, че имитира активност. Пред Брюксел? Пред САЩ, където тече разследването по закона „Магнитски“?

 

Жената с бретона е навсякъде, когато трява да рекламира своя шеф. Но я няма никаква, когато държавното обвинение получава поредните шамари.

 

Ето какво се случи през последните дни. Съдът върна на прокуратурата спряното дело за трагедията в "Аспарухово", отнела живота на 13 души преди 4 години. Според съда е необходимо доразследване. От държавното обвинение обаче го прекратиха, защото трагедията се дължала на „природен феномен”. Природата, бе хора, тя е виновна.

 

Чиновниците и политиците, които са обещавали всяка година да вземат мерки и да оправят реките, язовирите и да контролират грижите за тях са невинни. Вярно, загинали 13 души, но да гледаме напред. Към световния мир, стабилността на Западните Балкани и пр. Що да си губи времето обвинението да търси доказателства за някакви си хорица, погълнати от потопа на държавното безхаберие?

 

По същото време Специализираният съд пък прекрати съдебното производство и върна на прокуратурата делото срещу Трайчо Трайков, Симеон Дянков, Иво Прокопиев, Петър Василев, Любомир Рачев и Радослав Рачев. Делото срещу шестимата е заради продажбата през 2011 г. на 33 процента държавни акции от електроразпределителното дружество ЕВН, което според държавното обвинение е довело до загуба за държавата от 20 млн. лв. Причината за решението на съда е, че делото е внесено в спецсъда от некомпетентен прокурор от Софийска градска прокуратура. Съдът посочи още, че в обвинението липсва конкретика на кого е нанесена вреда и не е ясно къде всъщност е извършване на деянието.

 

Това е втори съд и втори съдебен състав, който връща делото на прокуратурата, след като миналата година това направи Софийският градски съд.

 

Единият от прокурорите по делото, Емил Петров, дръпна истинска политическа реч пред репортерите по този повод: "Това е процес, в който ще се докаже и ще се види от цялото общество как се продават държавни активи. Няма да се чудим утре защо сме на този хал, защото държавните активи са продадени по този начин, който трябва да го види цялото общество - задкулисен с игри, които ние сме се опитали в тоя вид дела да ги покажем". На въпрос, какво ще правят той и колегите му оттук нататък, Петров заяви без да се замисли: „Ще измислим нещо“. Ето това  знаят да правят Петров и колегите му: „ще измислим нещо“. Вместо да събират годни доказателства и да преследват мафията, те „измислят нещо“, за да преследват неудобните на мафиотизирания режим.

 

Облакът на съмнението витае и около влаковата катастрофа в с. Хитрино. Появявиха се нови доказателства, които променят посоката, къде да се търсят виновните, но жената с бретона е непреклонна. Ние държим на нашето, казва тя. Ами ако „вашето“ не е вярно или не е достатъчно? Оттук насетне каквото и да стане, винаги ще възниква въпросът, че не е направено всичко, за да се открие истината. Затова и общественото доверие в прокуратурата е 6-7%. Най-ниско не само в Европа, но и в света. Според GfK Trust Index когато доверието премине границата под 21%, става дума за тежки проблеми и неработеща институция. Под 11 на сто пък означава катастрофа.

 

Според Алфа рисърч критичната точка за доверие към дадена институция в България е 20%. Заради модела „Пеевски“ общественото доверие към институциите пада рязко надолу от 2013 г. насам. Това ни изравнява с Нигерия, която е на 147-а позиция от 189 страни. Ние сме точно там, а по отношение на доверието към прокуратурата сме абсолютното дъно. През 2012 г. доверието в държавното обвинение е било 12%, което макар и много ниско е два пъти по-високо от сега. 8 от 10 българи смятат, че прокуратурата е неефективна. 9 от 10 българи са убедени, че в прокуратурата има корупция.

 

Защо е така? Отговорите са досадно известни. Държавното обвинение се е превърнало в бухалка за инакомислещите и в „чадър“ за политици, управляващи и мафиоти. Като почнеш от Пеевски, минеш през министри, политици, избрани бизнесмени и свършиш с Бисер Лазов. Не бива прокуратурата да хаби енергия и ресурс да търси виновни за 13-те загинали от наводненията, те и без това са мъртви. Силите ще й трябват да преследва критиците на статуквото. Защото те, макар и бавно, се множат.

 

Атанас Иванов

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 25| 48214 |08.03.2018 Огнян Стефанов: До враговете ми . 18| 21431 |03.03.2018 3 март или когато ни освобождаваха чехите . 32| 30521 |01.03.2018 Гинка предаде четата като скочи на Корнелия за Техноимпекс, а не на Цветелина за СИБанк . 18| 28503 |26.02.2018 В България енергийната мафия е супер сила, без нея няма Гинка, няма и кабинет

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads