Реклама / Ads
58| 40191 |16.07.2021 ГЛАСЪТ

Безпрецедентно! Бойко Рашков поиска „главата“ на Гешев с „дебела“ папка мотиви до Янаки Стоилов /документ/

.
Иван Гешев, Бойко Рашков
Безпрецедентно! Шефът на МВР Бойко Рашков поиска от правосъдния министър Янаки Стоилов да внесе предложение във ВСС за освобождаването на главния прокурор Иван Гешев.
 

В мотивите си, които са разписани в „дебела“ папка на 108 страници, Рашков посочва много причини за искането си. Прави впечатление, че всички са добре юридически подплатени. „Налице са данни за престъпления, незачитане и нарушаване на презумпцията за невинност, уронване престижа на съдебната власт“, са трите стълба, на които се позовава вътрешният министър.

 

„Бездействието на прокурорите в цялата страна, които могат да разследват престъпно поведение на главния прокурор, е основанието да се обърна към вас, г-н министър. Вие сте представител на политическата власт, не  зависите от главния прокурор и можете да предложите на ВСС да възбуди дисциплинарно производство срещу него, на основание публично известните факти, които във всяка правова държава са достатъчни за освобождаването му от длъжност“, се посочва в документа на Рашков.  

 

В него се изтъква още: „Известно е, че прокурорите са подчинени на главния прокурор и в много случаи тяхната йерархична зависимост доминира над свободата на волята им да упражняват правомощията си по вътрешно убеждение. Това обяснява защо, въпреки обществените очаквания, никой от тях не реагира срещу Иван Гешев, извършил груби нарушения на закона и европейските стандарти в областта на наказателния процес“.

 

Бойко Рашков продължава с изреждането на мотиви: С недопустимите си публични изяви и действия след встъпването си в длъжност, той /бел. ред. Иван Гешев/ урони престижа на съдебната власт и президента, но прокурорската колегия на ВСС зае пасивна позиция. Това поставя въпроса дали нейните членове само привидно са на нивото на изискванията за висок професионализъм и нравствени качества. Същевременно основанията за търсене на отговорност от Иван Гешев са видими не само за юристите“.

 

Министър Рашков подчертава и един много важен факт: “Месеци наред, включително и сега, протестиращи българи в страната и чужбина искат оставката на Иван Гешев, което е безпрецедентно в демократичното ни съвремие“.

 

Вътрешният министър прави сериозен анализ на практиката, наложена от Гешев, да се разгласяват данни от СРС-та по досъдебни производства. Дава за пример огласената комуникация между президента и главнокомандващия ВВС ген. Ц. Стойков, разговорите между бизнесмена Васил Божков и журналиста Огнян Стефанов, както и чат-комуникацията между русенския предприемач Пламен Бобоков и съветника на президента Пламен Узунов.

 

Според Рашков изнасянето на данни от СРС са насочени към политическото компрометиране на президента и на гражданските протести срещу правителството на Борисов и срещу самия главен прокурор.

 

„Етичните правила забраняват публични изявления или коментари, чрез които се създава впечатление за пристрастност и предубеденост, което Гешев знае, но не спазва. Презумпцията за невиновност е елемент на справедливия наказателен процес и е самостоятелно право, с което Гешев не се съобразява. Неговите изявления и тези на говорителя на Прокуратурата надхвърлят пределите на обикновеното съобщаване и чрез тях се цели да се създаде обществена нагласа за виновно противоправно поведение дори на лица, които нямат качеството на обвиняем“, допълва Бойко Рашков.  

 

Отделя се място и за нахлуването на прокуратурата в сградата на президетството с цел да се претърсят кабинетите на секретаря по правни въпроси и съветника на президента по сигурността. „Служителите са задържани публично по реда на МВР, а в последствие съдът определи тяхното задържане като незаконосъобразно. Това постави прокуратурата в унизителна политическа обвързаност и урони престижа и авторитета на независимия съдебен орган“, се посочва  още в документа до Янаки Стоилов.

 

Обръща се внимание и на факта, че  Иван Гешев отказа да се яви два пъти в ЕП пред Мониторинговата група за демокрация, основни права и върховенство на закона. „Той наруши принципа на независимост, демонстрирайки незачитане на разделението на властите. В интервю пред БНР от 23.07.2019 г. обяви, че не подкрепя принципа за разделение на властите на законодателна, изпълнителна и съдебна и определи отстояващите това конституционно начало за „десни екстремисти“.

 

Под въпрос се поставят професионалните качества на главния прокурор със следните забележки на вътрешния министър: „В качеството си на магистрат Гешев е положил клетва да прилага точно Конституцията и законите на РБ, но поведението и публичните му прояви сочат обратното. Той проявява непоследователност при преценката и действията по отношение на обществено значими, но неизяснени казуси и дела, свързани с висшия ешалон на властта / “Ало, Ваньо“, къщата в Барселона, звукозаписите, в един от които се чува и неговото име, видеозаписът с кюлчетата злато и пачките евро и др/. По този повод Рашков напомня и репликите на Гешев : „нещо, което е супер абстрактно“, „дребна подробност“ за снимките, вероятно са от някой, вероятно не са от някой“.

 

Бойко Рашков атакува  Гешев за това, че делата вече не се разпределят на случаен принцип, а е въведен субективен избор на прокурор.

В документа са приложени съобщения на прокуратурата с разпространените СРС-та, чатове и т. н. В подкрепа на тезите си, шефът на МВР е включил в доклада си и публикации от родния и чуждия печат.

 

Част от документа на Бойко Рашков можете да видите ТУК!

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 42| 20724 |05.06.2021 Дани и Деси – сладурчетата на боса Бойко. Va te faire mettre*… . 28| 16862 |12.05.2021 Ексюнакът Бойко плаши с ламята Спаска . 78| 20427 |11.05.2021 Бойкови фурии Христова и Велева, скръбта ви е голям подарък. Сбогом!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads