Реклама / Ads
8| 14533 |27.04.2016 ГЛАСЪТ

Държавните гардове-УБО, преторианска гвардия и още нещо

.
Ангел Антонов се пази от медийни изяви
Държавни гардове, преторианска гвардия, слуги и разводачи на кучетата на политици. Такива прозвища получаваха през годините служителите на Националната служба за охрана-НСО. Службата, която почти 25 години работеше без закон и която никой не контролираше.
 

А тя контролираше подопечните й политици, нищо, че пазаруваше и разхождаше кучетата им.
В интерес на истината бившето Пето управление на Държавна сигурност- „Безопасност и охрана”-УБО, смени след 10 ноември 1989 г. само табелата и бронираните лимузини и си остана свръхзатворена структура, нещо като осъвременено УБО.

На кого служи НСО ? Този въпрос стана особено актуален в края на 2015 година, когото се разрази скандала с отстраняването на лидера на ДПС Лютви Местан и пребиваването му в посолството на Турция, да „търси закрила за живота си”, както самият той каза.
Преди това Местан бе пазен от службата, но изведнъж се оказа, че охраната му е свалена след намеса и телефонно обаждане от Делян Пеевски. Според скалъпените постфактум обяснения на МВР и НСО се оказа, че необходимостта държавни гардове да бдят над Местан била отпаднала.
През годините на прехода службата се „покри с неувяхваща слава” от скандали. Оказа се, че частни гардове разхождат кучето на шефа на парламента Йордан Соколов, пък после влизат да крадат в дома му.
Други техни колеги пък денем охранявали президента Първанов и главният прокурор Никола Филчев, а нощем братя Маргини, радиоводещия Боби Цанков и други герои на ъндърграунда у нас.

 

При друг скандал стана ясно, че службата събира абсолютно нерегламентирано лични данни за обикновени граждани уж за нуждите на националната сигурност, а те пък попадали и се съхранявали незнайно къде и от кого.
В момента НСО има 1200 служители, от които реално с охрана на високопоставени държавни персони се занимават малко над 400 гардове. Останалата бройка е заета от сервитьорки, пазачи на резиденции, треньори по фитнес, готвачи и камериерки. Тоест също като всесилното УБО.

И въпреки скандалите със службата, тя си остава любимка на властта. При гласуването на бюджета за 2016 година, единствено парите за НСО, за разлика от другите служби като ДАНС и разузнаването, бяха увеличени с 2,5 млн. лв и станаха общо 34 млн. лв на година. Според справка в сайта на НСО от тях над 28 млн. лв ще отидат за заплати на служителите. Сметки на Фрог сочат, че НСО профуква парите на 18 кампании „Българската коледа“ само за година.

Скандал имаше и с приемането на Закона за службата през лятото на м.г. Проектът бе изработен в НСО и вкаран за обсъждане и приемане от депутати от ГЕРБ, начело с Цветан Цветанов. Законът бе приет с гласовете на ГЕРБ и опозиционната партия ДПС. Няма и как да е иначе, след като службата бди от години като орлица над Сараите на Ахмед Доган, въпреки, че той няма никакви държавни постове и според закона не трябва да има охрана. А тя излиза на родния данъкоплатец доста солено-около 3 млн. лв на година, според твърденията на депутати от Патриотичния фронт и Реформаторския блок.

Така с приемането на закона вместо службата да се превърна в малка, модерна служба за физическа охрана на най-важните хора в държавата, тя се върна към традициите на тодорживковското УБО.
Отношението към службата е благосклонно и заради нейния началник- Ангел Антонов, твърдят злите езици. Той е наричан от подчинените си „човек на всяка партия”.

Преди години Антонов беше шеф на сектор „Пране на пари” в ГДБОП, после напусна, за да отиде на работа в банката на разстреляния Емил Кюлев. Казват, че приятелството ги събрало. След смъртта му отново потърси пристан в структурите на МВР.
Говореше, че ще се върне като шеф на ГДБОП, после „спечели” конкурс за зам.-директор на Националната полиция. По времето на Цветан Цветанов като вътрешен министър стана нейн директор.

Публична тайна е, че Антонов е близък едновременно до ГЕРБ и ДПС. Как точно омайва и двете сили, които публично се оплюват една друга, само той си знае. Паметливи припомнят, самият Делян Пеевски се хвалел на близките си, че Антонов често  го посещавал в кабинета му. Запален ловец е и се твърди, че покрай ловните излети с депутати и политици успял да установи трайни контакти с тях.

Между него и покойния шеф на митниците Ваньо Танов тлееше жестока омраза. Причината-жената на Антонов, служителка в митниците. При идването си там Танов я уволнява, за да отстрани „всички очи и уши” на Цветанов и МВР. Антонов държи под крилото си двама шефове на ГДБОП-Кирил Георгиев и Петър Владимиров. Твърди се, че последният му пише свръх свръх рехавите изяви по медиите.

Ангел Антонов бе назначен от правителството на Пламен Орешарски за шеф на НСО, с обясненията, че има вероятност службата да се закрие или пък да премине на подчинение на МВР, което разбира се не стана. Подобна Преторианска гвардия, която редовно купува скъпи бронирани автомобили за властта, почти няма аналог в Европа. Само миналата година бяха купени 7 нови лимузини за властта на стойност над 700 000 лв. В службите почти като анекдот се разказва историята с визитата на премиера Бойко Борисов в Австрия.

Охраната му от НСО поискала бронирана лимузина за Борисов, с която той да се придвижва по улиците на Виена. Любезните домакини обяснили, че те не разполагат с такива возила и ако българската страна иска, да си наеме от частна компания.
За сравнение легендарната „Сикрет сървис”, която се грижи за сигурността на американския президент, но и за защита на долара по света, наброява около 3000 души при население на САЩ от над 323 млн. души. България има НСО от 1200 души при население под 7 млн. души. Само служебните коли за депутатите у нас са 100. В началото на 2010 те са 116. В Германия 40 автомобила обслужват 622 депутати. В много други държави автопаркът на парламента е под 10 коли и се ползва само от председателите. В Австрия например, парламентът има само 4 автомобила.Оставаме на вас да направите сравнението сами.

 

Тодор Александров

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 21| 15406 |27.03.2024 Как падна Търновската крепост: Защо на харвардци не им се получи Win-Win стратегията за преговори? . 16| 8370 |24.03.2024 Манол Глишев: „Крокус“: поредният „Норд-Ост“? . 18| 8854 |22.03.2024 Копейките и готиното бъдеще без НАТО: Копайте, копайте, ние сме от отдел „Пропаганда“ . 39| 24270 |21.03.2024 Драги дами Габриел, Назарян, Сачева и Петкова, да поговорим откровено за мафията, а?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads