Реклама / Ads
8| 18581 |07.02.2018 ГЛАСЪТ

Какви медийни законотворци само отгледа Коба! Аферим, машалла!

.
Добър учител - още по-добър ученик...
Рядко получаваме това, което заслужаваме. Законът за собствеността на медиите иницииран от Пеевски е ”приятно” изключение. Делян е законно избран народен представител, сиреч законотворец, който от името на гласувалите за него твори закони. Не бяхме съгласни да оглави ДАНС, но явно нямаме нищо против да пише закони.
Въпросът е: Кого предупреждава Делян Пеевски с абсурдното, на пръв поглед, решение да пише закон за собствеността на медиите?

 

Да поразсъждаваме. КОЙ, ако не Пеевски, знае кои са собствениците на медии у нас. Знае за офшорките, за медийните потайности, мръсните тайни, обвързаностите, интересите, задълженията, фалшивите кредити, „мокрите поръчки“,  списъците кои да бъдат съсипани и кои превъзнасяни. Пеевски държи компромати, както ще стане ясно по-долу, за повечето издатели, превърнали се или превърнати от него в хиени и чакали. Кътните зъбки им знае и той решава дали да ги вади с упойка или да ги избива с юмрук.

 

Навсякъде по света, но не и у нас, би шефът на Комисията по култура в НС би попитал Делян: А бе, я да ти видим дипломите за средно и висше образование, щото е доста арогантно точно ти да се занимаваш с такава сериозна работа. Вежди Рашидов такъв въпрос няма да зададе. Може би, защото самият той…

 

Но. Да проследим предисторията на поредната свинщина.

 

Кредити за близо 30 млн. лева са били раздадени от фирми, смятани за близки до Цветан Василев и КТБ на различни медии. Тези кредити, сочат документите, са необслужени и до ден днешен. Преди затварянето на банката е започнала процедура за събирането им чрез нотариални покани. За тези заеми има и заведени искове за несъстоятелност в началото на август 2014 г. – в Софийски градски съд.

 

Медийните компании с необслужвани кредити са основните групи на вестникарския пазар извън медийната група на Делян Пеевски. Това са “Про нюз България” АД (издател на вестниците “Труд” и “24 часа”), “Обединени свободни медии” АД (издател на “Преса и “Тема”) и “ГМ Прес” АД (съсобственик в “Стандарт прес”, “Шоу” и “Блиц” и издател на вестниците “Марица” и “Струма”). Кредитите са основно от периода 2011-2012 година.

Най-много необслужвани кредити – за общо 6.545 млн. евро плюс лихви от 378 хил. евро – има издателят на "24 часа" и "Труд" “Про нюз” АД. Кредитите са отпуснати през 2011-2012 година от ”Сайга консулт” ЕООД, собственост на Иво Георгиев Манчев.

 

Необслужваните кредити на ГМ Прес – съиздател на “Стандарт”, “Шоу” и “Блиц” и издател на регионалните “Марица” и “Струма” и още няколко медии – са за общо 6.4 млн евро. Отпускани са от фирма "Булит 2007" ЕООД.

 

Общо 2.5 млн лева са необслужваните кредити на “Обединени свободни медии” АД, издател на “Преса” и “Тема”, към друга фирма – “БГ Корпорейшън” ЕООД. Кредити са отпуснати между 2011-2012 г.

 

"Никога не съм имала заем от тази банка- КТБ", написа тогава Венелина Гочева до медиите. Е, Гочева сигурно не е забравила чаканията пред кабинета на Цветан Василев. Не са си говорили за гърбатия кит. Май са обсъждали отпускането на кредит от „Инвестбанк“, с който да се купят вестниците "24 часа", "Труд", "168 часа", "България днес" и останалите издания на ВГБ.

 

Оттогава са минали няколко години. Много промени са извършени в собствеността на споменатите медии. Прехвърляни са дялове, един собственик е сменял друг, но в крайна сметка общественото съзнание е убедено, че зад всичко това стои Пеевски. А и провежданата редакционна политика доказва това. Нито дума срещу Пеевски, Доган, ДПС, Борисов, ГЕРБ, главния прокурор… Медии близнаци с изданията на Пеевски и майка му Ирена.

 

Затова се налага да попитаме за пореден път:

-         Как се финансират губещите издания, вкл. Тези, за които Пеевски признава, че са негови и на мама? Канал 3 с какви пари работи?

-         Какви данъци плащат или дължат на държавата тези издания?

-         Защо нито един от издателите на медии, близки до Пеевски или негова собственост не е обект на проверки от НАП, следствието и прокуратурата?

-         Защо собствениците на медии, които имат критично отношение към властта, модела #Кой и корупцията са преследвани жестоко от държавни институции?

-         Какъв е произходът на средствата, наливани в медиите на и до Пеевски?

-         Притежава ли премиерът Борисов акции от някои от въпросните медии? Него ли предупреждава Пеевски с новия закон?

 

Сталин някога е бил ясен и честен дори в извратената политика, която провеждал: Вестниците трябва да утвърждават нашите решения за прочистване на страната от неблагонадеждни елементи и врагове на народа и да разнасят победите ни на партийния и трудовия фронт до всяко кътче на родината. Вестниците били уж на народа, той плащал издаването им, но диктувал Коба.

 

Същото се прилага днес у нас, но чрез овладяване на медийния и рекламния пазар. Уж издатели са този или онзи, но диктува Коба. Сиреч Пеевски. Още по-сиреч - главният прокурор Цацаров. Или премиерът Борисов. Сиреч - Коба... Стана ли ви ясно.

 

Ярка светлина върху модела „Пеевски“ в медиите хвърля едно интервю отпреди година и половина, дадено от собственика на сайта ПИК Недялко Недялков. Повод са нападки срещу него в патологично предания на Пеевски сайт „Блиц“.


ИНТЕРВЮ НА АРИНА АНТОНОВА, IVestnik


- Г-н Недялков, в последните дни излязоха многобройни публикации срещу вас в агенция "Блиц". В същото време се знае, че вие сте съсобственик в тази медия. Какво точно се случва, колегията се чуди.

- Преди малко, във връзка с това интервю, си направих труда и изброих точно 14 материала срещу скромната ми персона в "Блиц" в рамките на 10 дни. Това е своеобразен рекорд - почти плювня и половина на ден. Какво се случва ли? Мажоритарният собственик на "Блиц" Делян Пеевски си изпуска нервите и нахъсва разсилния си Ивайло Крачунов да бълва лъжи и клевети. Крачунов в това отношение е особено изобретателен, изплезил е език до земята, и всячески иска да се хареса на господаря си.

- Ивайло Крачунов? Това наистина звучи невероятно - довчера този човек бе плътно до вас, главен редактор на ПИК, а сега ви плюе?

- Уви, перверзията в обществото не подминава и медиите. Даже медиите са еманация на разпадналата се и безнравствена българска публичност. Но нека караме поред. През лятото на 2015 г. съсобственикът и основател на "Блиц" Георги Ст. Илиев продаде дела си. Нека поясня - дотогава той бе съсобственик заедно с Пеевски и един винпром. В един момент реши да продава и аз купих част от дела му. След сделката дружеството започна да се управлява от двама изпълнителни директори - Славка Бозукова (формален собственик, на хартия, която представляваше Пеевски) и Звездомира Мастагаркова, която представляваше мен. Мастагаркова бе назначена и за главен редактор на медията, тя определяше редакционната политика, тя водеше екипа. Междувременно обаче Делян Пеевски си въобрази, че "Блиц" може да стане нещо като "Труд" - пощенска кутия за мръсни поръчки срещу политическите му и бизнес врагове. Адвокатът му Александър Ангелов започна да залива мейла на редакцията с анонимни пасквили срещу всеки, неудобен за Пеевски, когото наричат "Човека" или "Момчето". Христо Иванов, Лозан Панов, Цветан Василев, Радан Кънев, Гриша Ганчев, Румяна Бъчварова, Николай Ненчев, Росен Плевнелиев, Лютви Местан... Ако пасквилът не излезеше, Ангелов вдигаше скандали на Мастагаркова и я заплашваше. 

Ситуацията към април стана нетърпима, беше ясно, че не може да се продължава по този начин. Тогава Пеевски и Ангелов решиха, че ще похитят "Блиц", ще сменят Мастагаркова, ще откраднат собствеността ми и ще си подсигурят безметежност в клеветите срещу враговете си. 

- А какво общо има вашият бивш колега Крачунов с всичко това, как той се появи от ПИК в "Блиц"?

- Пеевски е решил не просто да ми отмъкне сайта, но и да ме уязви в чисто човешки план. Затова и разспространителските му фирми спряха да продават вестник "Ретро". В същото време е вербувал зад гърба ми Крачунов, вероятно го е вербувал с месеци назад, подмолно - може би с пари, може би с обещания за кариерно издигане, може би с някакъв компромат. Честно казано, не ме интересува. Знаех, че Крачунов е хомосексуалист, но не знаех, че е гей и по душа. Доскоро вярвах, че по-страшни от физическите са душевните педали. Само че една нова порода българи съвместява органично дух и материя. Сбърканяците по природа и телесна нагласа долазиха до възлови обществени позиции и се държат типично по швестерски. Не е шега - педалите са като ято. Крачунов избяга от ПИК по нощите, като само час преди това ми се мазнеше в кабинета ми. От кабинета ми се мята в колата си с няколко мутри и нахлува в кабинета на Мастагаркова в "Блиц", като решава да перчи мускули пред крехката колежка. В крайна сметка се самонастанява в кабинета й, а сега се представя навсякъде като "изпълнителен директор", макар всъщност да е "изпълнителен предател". Пеевски нека знае, че на Крачунов предателството му е в кръвта. Щом постъпи така с мен, ще постъпи и с него така, ако посоката на вятъра се обърне. Голям мъж, няма-що, известен и като "Мара Общата" сред футболистите на ЦСКА. За неговите подвизи и комплекси ще четете скоро в ПИК, ще гледате и по ПИК ТВ.

- Как Крачунов отива в "Блиц", на какво основание?

- На основание на заповед на едната изпълнителна директорка Славка Бозукова, която уволнява Мастагаркова и назначава на нейно място Крачунов, изпълнявайки заповедите на Пеевски. Тук е важно да отбележим, че Бозукова подписва документ с невярно съдържание - твърди, че е стопроцентов собственик на акциите в "Блиц", което е лъжа. Книгата на акционерите се пази от мен и там си личи ясно, че аз също съм вписан като съсобственик. Заповедта на Бозукова е незаконна и защото тя прескача Съвета на директорите, взима решението сама. 

Покрай цялата тази одисея аз водя няколко дела срещу узурпаторите. Има и жалба в прокуратурата. Пеевски още живее с усещането, че е над закона или че по-скоро законът работи в негова полза. Мисля, че този път сметките му няма да излязат. 

Сега ми се налага да заведа и други дела - срещу "Блиц" и Крачунов солидарно за безобразните клевети по мой адрес от последните дни. Приятелите ми, близките ми, семейството и децата ми четат за мен, че притежавам "мозък-парцал от шкембеджийница", "заплашвам рекламодатели", "не плащам данъци", "не съм платил заплатите на служителите в ПИК ТВ", "ширя се в луксозни имоти, придобити от рекетьорски пиар", "бил съм еталон на рекетьорската журналистика", и още, и още... Крачунов праща шпиони да снимат дома ми, в който довчера е ял и пил до насита. Сами преценете колко струва този човек... И това го правят хора и медии с многомилионни неиздължени кредити към фалиралата КТБ. Да видим сега как Крачунов ще доказва измислиците си. 

(Изобщо забелязвам, че Пеевски е събрал около себе си една мизеруваща морално и финансово кохорта от медийни чакали - бивши ченгета, педерасти, проститутки, наркомани, алкохолици, които се надпреварват да му се харесат чрез гадостите, фабрикувани по мой адрес. Това направо ме ласкае - толкова явно съм важен и опасен за корпулентния, преуспял мъж, похитил държавата ни.) 

Отделно ПИК ще заведе и серия дела срещу Ивайло Крачунов за уронване на престижа и доброто име на агенцията ни заради твърденията в "Блиц", че ПИК е измайсторила фалшив скрипт, за да манипулира данните за читателската аудитория в "Гемиус". Невероятна, умопомрачителна глупост, която може да хрумне само на твърде отчаяни хора. 

На лицето Крачунов ще му се наложи да се влачи постоянно по съдилища в близките години. Дано междувременно господарят му не закъса, защото кой ще плаща целия масраф?

- И все пак, защо е цялата тази кална атака срещу вас, какво ги е предизвикало?

- Истинската им истерия се отпуши, след като призовах публично главния прокурор Сотир Цацаров да помоли адвоката на Пеевски - Ангелов, да спре да му се подмазва с анонимни антрефилета в "Труд". На тема "Цацаров" Пеевски е особено боязлив. Ако по някакъв начин бъде злепоставен пред главния прокурор, скача като ужилен.  

Александър Ангелов, човекът на Пеевски в "Левски", заедно с мозъчен тръст от наети писачи, стои зад всички "контрадезинформации" в "Труд", подписани като Калоян Стоев или Стефан Николов. Пиянката Петьо Блъсков - Сопола е само лицето, впрочем задникът на славния някога всекидневник, превърнат от бандата на Пеевски в обикновен парцал с миниатюрен тираж. Александър Ангелов е "човекът с флашките" на Пеевски, човекът, който извършва "корпоративните рейдърства", и това се знае от мнозина политици и медийни деятели, които обаче си затварят очите от страх и мълчат. 

- Наистина ли смятате, че Делян Пеевски още е толкова всевластен? Защо е жив страхът от него, нали според премиера вече си е отишъл от България?

- Вижте ми окото, корабче плува ли? Пеевски наистина е в трудно положение, след като Борисов му отне държавните поръчки от пътните фирми и след като контрабандният канал на "Булгартабак" през Турция секна. В същото време Пеевски е достатъчно нагъл, себичен и уплашен - съзнава, че единствената му защита е нападението. Чух, че на едно-две места заплашил: "Изгоря ли аз, изгаряте и вие!" Хвалел се, че е пълен със записи на високопоставени чиновници, свързани с аферата "КТБ". Дали наистина притежава компромати, или само блъфира и се перчи?

Струва си прокуратурата да го попита и вярвам, че рано или късно това ще се случи. Както и ще се разбере за евентуалните му контакти с крупни арабски контрабандисти в търговията с цигари, за които българските и чуждите служби имат десетки сигнали, засега покрити в прашасали чекмеджета...


***

Дааа… Думите на Недялко не те оставят равнодушен. Странно защо това интервю не е послужило като сигнал прокуратурата да се самосезира? Няколко пъти го е правила вече по твърдения на Крачунов.

 

Д-р Димитър Попкутуев

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 8419 |08.12.2015 Медийните приключения на цветарката - ексглавен секретар . 24| 12369 |30.11.2015 "Бойко акбар", "Цацаров акбар" - вият медийни орки . 31| 12789 |17.03.2015 Медийни крясъци издават пораженията на мафията . 52| 13372 |15.03.2011 Йос-ко сан и добрите медийни новини
Реклама / Ads