Реклама / Ads
49| 66239 |02.09.2018 ГЛАСЪТ

Гърмящи червени куфарчета. Защо акулата Цацаров захапа Ветко сега

.
Акцията в хотелите на Вълчо (Ветко) и Маринела Арабаджиеви направи така, че България да изглежда като нормална държава. Поне за миг. Ударите срещу подобни бизнес крепости в белите държави е практика, но тук – изключение. Затова разкритите кеш милиони в офиси са впечатляващи.
 

Разкриването, не притежаването, да сме наясно.

 

Семейство Арабаджиеви  бодат очите на обществото отдавна. С лекомислената и безпардонна демонстрация на лукс. Не по-малко дразнеща е и тяхната недосегаемост десетилетия наред. Въпреки очевадните съмнения как един семпъл счетоводител от соца се сдобива със стотици милиони, няколко самолета, цял парк коли, една от които струвала над милион и празнува рожден ден в Сен Тропе с щедростта на подпийнал и надрусан руски олигарх. Няма как при подобно поведение в хорското съзнание да не се загнезди мисълта, че парите са от „червените куфарчета“ и че Ветко/Вълчо плаща договорената още в зората на „демокрацията“ лепта на кукловодите. Те опъват „чадъра“, без който не може да оцелее нито един новобогаташ, бучнат в целофанената матрица на т.нар. елит.  

 

Като повечето хора с комплекси и Арабаджиеви не можеха да се въздържат от показност и поразяващ фантазията кич. Превърнаха се в ярки представители на чалга класата, властваща по подобие на постсъветския политико-мафиотски модел. Затова шумните и парадиращи със сила действия на прокуратурата предизвикват почуда и недоверчиво повдигане на веждите. Съмнително закъсняла и съмнително разбързала се тези дни. Затова и логичните въпроси си пробиха бързо път в публичното и непубличното пространство.  

 

И така.

 

1. Как действията и замислите на Ветко и Маринела над 20 години са останали незабелязани от съответните институции и служби? Слепи ли са били или мотивирани да не го правят?

 

2. Защо нито една институция не се зае да провери откъде са парите за помпозните прищявки на членовете на фамилията?

 

3. Преди десетина години името на Арабаджиев бе замесено в разследване за кражба на над 100 млн лв ДДС. Какво се случи, че проверката е прекратена?

 

4. Как така главният прокурор Сотир Цацаров, който дълги години олицетворяваше законността в Пловдив, откъдето е и Ветко не направи усилие да надникне в тайните на олигарха? Дали заради братството им по масонска линия, скрепена от друг назначен за олигарх – Георги Гергов, пръкнал се в клуба на мултимилионерите от социалистически свинекомплекс.

 

5. Държавните институции, службите и прокуратурата не знаят ли, че от хотелиерство трудно се изкарват парични потоци с такъв дебит, че да криеш в кашони и куфари десетки милиони? 

 

6. Щом в куфари, кашони и офиси са намерени толкова пари, колко ли има фамилията по чужди банки, в мазета, скривалища и офшорни сметки? Нашето разузнаване спи ли, упоено ли е или на някои са „намазани“ дебело филиите?

 

7. Защо прокуратурата за часове успя да повдигне обвинение на шофьора на злополучния автобус, катастрофирал край Своге, а за Ветко и членове на семейството се ослушва? Пак ли Пламен Георгиев, шеф на КПКОНПИ, ще се изрази както за милионите на Пеевски: Или е най-честният човек в държавата или има много добри адвокати и счетоводители.

 

8. Спецпрокуратурата сътвори епичен трилър с кметицата на „Младост“ за недоказан подкуп в размер на 70 000 евро, а за 10 милиона без доказан произход в хотели и офиси на Арабаджиеви – нищо. Освен мълчаливо и протоколно присъствие на униформени – повече за страхуване (по Пеевски) на гражданите. Защо?

 

9. Защо мълчи иначе словоохотливият шеф на КПКОНПИ Пламен Георгиев? Доста сарказъм изля по адрес на банкера Цветан Василев и бизнесмена Иво Прокопиев, а за случая "Ветко" пасува? Друго ли е заданието?

 

10. Акцията срещу Арабаджиеви плод на работата на нашите служби ли е или е по сигнал на партньорски такива?

 

11. Има ли „политически чадър“ над Арабаджиеви?

 

12. Кой го е разтворил?

 

Познанството, дружбата и общите интереси на семейството с мастити политици не са тайна. Нито от вчера. Затова и някои от въпросите са готови отговори. Те може да не са конкретни и съвсем точни, но са барометър за обществените нагласи.

Ако независима социологическа агенция (знаете ли такава?) се допита до населението по темата, ще се получат горе-долу следните мнения.

Ветко Арабаджиев е от милионерите с „куфарчетата“, раздавани от тези, които погребаха хваления от самите тях социализъм и родиха нашенския капитализъм с нежното име Демокрация.  В техни ръце се оказаха заводи, предприятия, хотели и фирми. Разрешено им е да забогатеят, но трябва да се отчитат по веригата. Който наруши договорката – яде дървото. Сиреч, идва доблестната прокуратура с палашите от МВР.

 

Ветко Велики е спрял да се отчита, ще отговорят 90% от реципиентите. Ако анкетата е анонимна. Иначе ще излъжат нещо. Не че не послъгват и като анонимни, де…

Ветко е трупал милиони от незаконен бизнес - друг масов отговор. Властта го е пазела, защото нейни представители са свързани с него чрез общи интереси. И този отговор е много популярен.

 

Политиците налагат мнението, че обществото формулира своите отговори по слухове, легенди и „една леля каза“. Не е вярно! В България от столетия работи информационна мрежа, базирана на източници от всякакви институции и служби. Пазенето на тайна тук не е на почит. И най-големите клечки в тайните служби издават секрети, защото страшно обичат да се хвалят. Да покажат, че знаят повече и са нещо повече от другите. Така че, това, което се заключва в сейфовете, често витае и във въздуха дори. Дори в най-забутани места.

 

Има и други версии за удара срещу Ветко Арабаджиев.

 

Главният прокурор Цацаров е разследван по закона „Магнитски“ в САЩ. Съмненията са за съпричастност към умишления фалит на КТБ и нарушаване на човешки права. Той и другият разследван – олигархът-депутат от ДПС Делян Пеевски, - са наясно за санкциите, ако резултатът е неблагоприятен за тях. Самото им присъствие в ситуацията е силно дискредитираща. Това, че те и тези край тях се правят, че не е така, не прави резила по-малък. Очаквано е да опитват всякакви варианти за омекотяване на падането. Пеевски, например, сигурно има вариант да изчезне някъде. Но за Цацаров това не е възможно. Най-малкото, защото не може да си позволи да обяснява откъде са парите за разходите. Говори се, че е опитал сделка, но не се е получило. Затова преминал към вариант Б – да прави мили очички пред Брюксел и Вашингтон. Добро момче. Друг път да не правиш така, че ще ти откъснем ушите. Затова Цацаров е готов на чудеса от храброст като акцията срещу Арабаджиеви и преди това срещу “Трейс“. Те трябва да са завесата пред любовния флирт с руския му колега Чайка, отказът да разследва контрабандата на „Булгартабак“ и Пеевски, ЦУМ-гейт, репресиите срещу хора, критикуващи властта, в това число и журналисти, критично ниското доверие в държавното обвинение и пр. Приятелите и ортаците може да са му скъпи, но собственият му задник му е по-скъп.

 

Слоновете, на които се крепи държавното обвинение, не са върховенството на закона, а зависимостите. Между кукловоди и кукли. Ударът срещу Ветко Арабаджиев е закъснял, но приятен за окото. Обслужено е дори чувството на завист, така популярно по тези земи.  

 

От Арабаджиеви властта и нейните представители са взели достатъчно. Но когато възникне проблем - са нужни жертви. Ветко този път е с късата клечка. Да се готвят… Това е главното послание. Няма как да не ни мине през ума, че ако дори половината от 10-те намерени милиона, бяха разпределени „правилно“, днес Ветко и Маринела щяха да леят шампанско и чер хайвер някъде във Франция, а ченгетата и прокурорите да се ровят в офисите на техен клонинг.

 

Такъв е животът. Животът в България.

 

Огнян Стефанов

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 55362 |14.07.2016 ЦСКА, Гриша Ганчев и червеният залез на Пеевски . 111| 19195 |01.06.2016 „Червени” вождове искат Т. Живков, а децата им в САЩ и Лондон . 119| 26993 |23.05.2013 Цацаров и ренесансът на червените тоги . 4| 7252 |13.07.2007 Пак сме заложници на „червените войни”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads