Реклама / Ads
20| 8372 |17.09.2015 ГЛАСЪТ

Имаме 40 антикорупционни звена и нула осъдени политици и министри

.
България е на първо място в Европа по институции и звена, които са съдадени за борба с корупцията. Повечето от тях имат правомощия да разследват висшите етажи на властта. В момента у нас действат над 40 органа с насоченост антикорупция. В същото време няма нито един политик или висш държавен чиновник, който да е осъден за подобно деяние. Това показва проверка на Фрог нюз.
 
По статистика на Евростат, всеки месец у нас „се сключват” по около 80 000 корупционни сделки. Законотворците ни в момента се измъкват от абсурдната ситуация с обещанието, че новият закон за борба с корупцията, който така и не беше приет, ще оправи целия този батак. 

Списъкът на антикорупционните звена е внушителен. МВР, ДАНС, прокуратура, БОРКОР, омбудсман и всички обществени посредници, Обществени съвети за борба с корупцията, Комисия за борба с корупцията към ВСС, Комисия за координация на работата по борбата с корупцията към МС, Комисия за борба с корупцията към НС, Отдел „Престъпления по служба и борба с корупцията” към ВКП, Специализирана прокуратура и пр. Ако добавим и всички Инспекторати, които действат към ведомствата, нещата стават още по-сериозни. Резултатът от тяхната работа обаче е нулев. Този факт не беше подминат и от Европейската комисия, която още миналата година в специалния доклад за корупция на всички европейски държави ни размаха пръст: България да предпазва институциите за борба срещу корупцията от политическо влияние и да назначава управленските им кадри с прозрачна процедура, основаваща се на качествата на кандидатите.

Не случайно според изследване на "Галъп интернешънъл Болкан" през тази година 93% от хората твърдят, че за борба с корупцията се говори от години, но нищо не се случва. Разследващи признават, че най-работещата структура е била тази, създадена на 1 септември 2009 година. След едно споразумение между МВР, ДАНС и прокуратурата започва да действа спецзвено, чиято задача е да хваща корумпетата по високите етажи на властта. Преди да запретнат ръкави и да подгонят мафията, всички служители минали през детектор на лъжата. Апаратурата отсяла неколцината по критерий за честност и те започнали да действат. Още на вторият месец шефовете започнахали да съжаляват, че са се хванали с тази работа. Стигнем донякъде и ни казват: Стоп. При всяка засечка на политик ни предупреждават: този не може, онзи не може. Работата ни се обезсмисли и след две годишни мъки решиха, че по-добре да ни няма. Това разказват пред Фрог нюз бивши служители на структурата.

Събраната информация за управляващите стана опасна и това силно ги притесни. Накрая ни казаха, че спецпрокуратурата и съдът ще поемат нашите задачи, след което ни върнаха по местата, спомнят си разследващи, след което допълват: Човекът, който най-много натискаше това звено да продължи да рабати беше бившият главен прокурор Борис Велчев. Писмените предложения до службите за сигурност, обаче потънаха като глас в пустиня. Най-големият удар, с който се гордее екипа е да разобличи кмета на Дулово Миткат Табаков за сключване на нередовна обществена поръчка. И толкоз. За да не седи без работа по време на своето кратко съществуване, на звеното умишлено били възлагани задачи като тези на районните управления. За това се прицелили в групи, които извършват чисто криминални престъпления. Така обект на секретната структура станал костинбродския кадър Йосиф Йосифов-Йоско.

Очевадно е, че на родните политиците им прилошава, когато някой се опита да направи паралел с това, което се случва в съседна Румъния, както и в Полша, Словения, Хърватска и др. Не за друго, а защото пред очите на света, България се превърна в олицетворение на провала, а споменатите държави - на успеха. Както обясни бившият правосъден министър на Румъния Моника Маковей, страната й е успяла да изгради само две работещи антикорупционни институции. Но те свършили работа като за 200. Става дума за Националната дирекция за борба срещу корупцията, по същество независима прокуратура, която разследва престъпления по високите етажи на властта, и Държавната агенция "Интегритет", която следи за разминавания между доходите и стандарта на живот на държавните служители. По този повод вестник „Адевърул” отбелязва, че „министрите, осъдени за корупция, са достатъчно на брой, за да си направят правителство в затвора”. При това - „правителство на националното единство, защото "министрите" са от различни политически сили. Вярно е, че случилото се в северната ни съседка парализира не само тамошните управляващи, но и нашите. Не случайно в един глас запяха, че случващото се в Румъния не е нищо друго освен лов на вещици.
За сравнение ще приведа примери с други страни. В Австрия антикорупционните структури са четири. Във Финландия - 5, а в Холандия - 8. Най-много са в страните от Югоизточна Европа. В САЩ, която е населявана от близо 320 млн души (без да се броят незаконно пребиваващите и неригестрираните) има 11 антикорупционни органа. Най-ефективни от тях са специалния отдел във ФРБ и самото Министерство на правосъдието. Особено активна там е и прокуратурата, която годишно разследва и вкарва в съда над 1000 висши политици и управници от всякакъв ранг, включително от Пентагона, президентството и разузнавателните служби.

Може на някого да не му харесва, но Моника Маковей се оказа пророк. При идването си през май т. г. тя беше категорична, че промените в Конституцията са прахосване на време и само ще забавят борбата с корупцията. Категорична беше, че опитите да се създадат нови органи и да се променят закони само отлагат ефективните действия. В момента управляващите това и правят. Обещават ли обещават, че след три месеца пак ще извадят на дневен ред разглеждането на антикорупционния закон. Явно е, че като изстинала манджа ще го претоплят преди да ни го поднесат. Властта остана глуха за простичките на пръв поглед съветите на много български юристи и хора с доказано отношение към обществените процеси. Нужни са ни дузина смели професионалисти и независими прокурори, които да се заемат с разчистване на политическото и пространство и властта от корупция. Наскоро индийският премиер Нарендра Моди обясни, че проблемът с корупцията започва от върха и разяжда държавата „като термит”. Термитите наподобяват на хлебарки, цял живот живеят на тъмно и имат „царица”, за която се грижи многохилядна армия от „подчинени”. Където минат действат опустошително, защото разяждат всичко по пътя си. На КОЙ ви прилича „царицата” - охранена и брутална?!

Илия Катеров
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 51| 12943 |05.04.2015 Ако "Кой ми сра в гащите" е езика на прокуратурата - имаме проблем . 35| 9962 |01.01.2014 Патриарх Неофит: Докле имаме време, нека правим добро на всички . 0| 37965 |13.12.2012 Имаме нужда от ново Освобождение!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads