Реклама / Ads
0| 51119 |04.08.2022 ГЛАСЪТ

Какво скриха родните медии покрай новата доктрина на Путин за военния флот

.
На път към Сирия ”Адмирал Кузнецов” изпуши...
Българските медии, без изключение, публикуваха Новата военна доктрина за военноморските сили, обявена от Владимир Путин на 1 август 2022 г. В нея руският президент очерта морските граници на Русия, включително в Арктическо и Черно море. „Ще осигурим защита с всички средства”, подчерта господарят на Кремъл.
 

Посочи също, че САЩ и НАТО са заплаха за Русия и трябва да бъдат спрени по вода във всички възможни варианти. Най-вече с военна сила, чрез налагане на руските интереси в открито море.

 

Добре, научихме за намеренията на Путин да контролира морета и океани и да налага със сила интересите на Кремъл. Но не разбрахме от родните медии, че само четири дена преди пламенните му слова и закани, са били официално обявени намеренията за развитие на американския военен флот до 2045 година.

 

Защо е тази тайна и срамежливо мълчание? Да не би да има някаква връзка със спрения газ за България по лично разпореждане на Путин. Звучи конспиративно, наистина, но не е твърде мистериозно неспоменаването на американската програма и тоталното отразяване на путиновата доктрина?

 

На 26 юли в САЩ са обявени публично намеренията за развитие на военния флот на страната. Специално внимание е обърнато на създаването на нови самоуправляеми кораби, без специализиран екипаж. Нещо, което е равно на последните технологии, използвани в овладяването на космоса. В следващите години техният брой ще достигне 150 кораба и подводници, управлявани без човешко присъствие.

Освен това флотът ще бъде снабден с нови 3000 самолета. Използването на напълно автономна роботизирана технология ще намали оперативните разходи, тъй като ВМС на САЩ отчита нарастващата военна флотилия на Китай. Това се посочва в актуализирания навигационен план за ВМС (NAVPLAN 2022), представен от началника на военноморските операции на ВМС на САЩ адмирал Майк Гилдей. От него, защото е професионалист, а не от президента Байдън, например, за да си направи ПР. „Стратегическата конкуренция с Китай е едновременно продължаващо и дългосрочно предизвикателство. Фокусирането на нашия проект за силите върху 2045 г. ще улесни най-важните решения и инвестиции, които флотът ще трябва да направи през предстоящото десетилетие“, се подчертава в документа. Освен това се отбелязва, че „агресивното поведение на Китай застрашава интересите на САЩ, подкопава съюзите и партньорствата и подкопава системата, основана на приети вече правила“.

Отбелязва се също, че „Русия нахлу в Украйна, нарушавайки мира след Студената война в Европа, създавайки нови предизвикателства за сигурността на континента и извън него. Междувременно светът навлиза в нова ера на война, в която интеграцията на технологии, концепции, партньори и системи – повече от размера на флота – ще гарантира победата в евентуален конфликт.“

 

Съгласно актуализираната стратегия американският флот смята, че трябва да се инвестира в разработки, които позволяват на корабите да разполагат с по-мощни оръжейни системи и сензори, които могат бързо да се надграждат с промените в технологиите. Най-големите корабостроителни компании Huntington Ingalls Industries и General Dynamics Corporation, както и Boeing Corporation в момента работят върху разработването и изграждането на безпилотни кораби в Съединените щати. Днес ВМС на САЩ разполагат с 298 военни кораба, без да се броят корабите за снабдяване и логистика. Предложеният бюджет на ВМС за финансовата 2023 г. изисква 27,9 милиарда долара финансиране за корабостроене за осем нови кораба, включително две щурмови подводници от клас „Вирджиния“, два разрушителя от клас „Арли Бърк“ (DDG-51) и една фрегата с многофункционални управляеми ракети тип Constellation.

Ако медиите бяха обърнали внимание на този документ, българите, които се интересуват от темата, щяха да имат някаква база за сравнение. Не им бе дадена възможност.

 

Едно такова сравнение е доста любопитно.

САЩ разполагат с 13 самолетоносача. Най-големите от тях са с водоизместимост 120 000 тона. Експертите ги сравняват с цели градове, в които функционират жилищни сгради, МОЛ-ове, болници, училища, детски градини и пр.

 

Русия притежава само един самолетоносач - "Адмирал Кузнецов". Той е строен в Швеция през 1980 г, тъй като руската индустрия не е имала ресурс за подобен плавателен съд. Дълги години е преследван от редица неуспехи и катастрофи. Руснаците обаче много държат да имат в списъка на флота, поне номинално, свой самолетоносач. Руснаците не биха могли сами да построят толкова голям плаващ док. Самолетоносачът едва не потъна преди време, докато го ремонтираха в притежавания от Роснефт ремонтен завод № 82 в Мурманск. Аварията предизвикаха два мощни пристанищни крана се сгромолясали върху дока и самолетоносача „Адмирал Кузнецов“ едва не се удави, както писаха някои руски медии. Имало загинали и ранени. Самият самолетоносач е изтеглен в корабостроителница номер 35, недалеч от Мурманск.

 

Това е пореден провал в историята на единствения руски самолетоносач. В момента от флота изчисляват, че ремонтът и модернизирането му ще струва минимум 800 милиона долара.

Това е огромна сума, за която например Италия купува две модерни фрегати от клас FREMM.

 

В момента се строи втори самолетоносач, но неизвестните около това строителство са много повече от сигурните неща. Знае се, че ще струва поне няколко милиарда, но няма никаква гаранция, че руските корабостроителници са в състояние да се справят с важната задача. Корабът трябваше да е готов преди две години. Срокът се отлага няколко пъти. Последният бе през март 2022 г., но и това не стана. В-к „Комерсантъ“ съобщи преди дни, че най-вероятно ще бъде пуснат на вода през 2024 г. Може би…

Със сигурност САЩ и Китай не се успокояват от неудачите на Русия по линия на самолетоносачите, защото са наясно какви други кораби и подводници с ядрено оръжие притежава Москва. Но това е предмет на друг анализ.

 

Както й да е. Със сигурност щеше да е по-професионално, ако медиите бяха отразили и двете събития, за да имат читателите по-пълна информация.

 

Екип на Фрог нюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 15296 |09.06.2022 Шоумени, популисти, мениджъри и едни корумпета за опозиция. Какво друго очаквахме? . 0| 21067 |06.06.2022 Да мрат: Какво е затворен и отворен казус, според Нинова и Рогозин . 0| 31897 |01.05.2022 Какво щеше да прави Борисов, ако бе на власт: според палячовците от ГЕРБ и реално . 0| 23257 |23.04.2022 Третото Освобождение на Б-я: Какво следва по дати

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads