Реклама / Ads
56| 24004 |30.12.2021 ГЛАСЪТ

Г-н Кънев, колко сблъсъка имате с Гешев и Цацаров, че сме забравили?

.
Радан Кънев Източник: БГНЕС
Всеки има право на мнение. Евродепутатът от „Демократична България“ Радан Кънев изразил своето. „Въпросът не е дали си отиват Цацаров и Гешев, а дали се създава една система, която да доведе до правова държава. Не съм сигурен, че в коалицията има воля и съгласие това да се случи. Ако ще махнем Цацаров и Гешев за да сложим нови бухалки, това не е реформа.
 

Трябва да има правова държава, а не нормите да се основават на капризите на управляващите, ние не сме Сърбия, не сме Македония, а правова европейска държава“.

 

Четири изречения с пет абсолютно неясни, да не кажа по-силна дума, тези.

 

1. Няма как да се „налеят“ основите на система, която да доведе до правова държава, докато начело на прокуратурата е Гешев, а на КПКОНПИ Цацаров. Всеки що-годе образован български гражданин знае това.

 

2. Подписано бе коалиционно споразумение, в което отстраняването на Гешев и Цацаров, както и бързото реформиране на ВСС и КПКОНПИ са сред приоритетите. Ако Кънев, който би трябвало с две ръце, а и със сърце, да подкрепя това, се съмнява, то какво да си помислим ние за него – дали не е минал в друг лагер (не)случайно?

 

3. Не било реформа махането на Гешев и Цацаров, ако на тяхно място „сложим“ нови бухалки. А/ Никой не говори да „сложим“, защото така ставаше досега, а за демократичен избор и подбор на най-подходящите. Б/ Как, г-н Кънев, решихте, че на местата на тези двамата ще се появят нови бухалки? Как въобще си помислихте, че обществото ще допусне подобно нещо? Или, че новите управляващи имат подобна идея?

 

4. Капризите на управляващите… Не сме Сърбия или Северна Македония, а правова европейска държава… Сравненията с двете съседни нам държави е доста рисковано, а даването на оценки – твърде претенциозно. Докато Гешев и Цацаров, в комбина с Борисов, продължават по всякакъв начин да саботират и спъват опитите за промяна, страната ни няма как да бъде правова държава.

 

И на края едно питане: Г-н Кънев, колко обвинения е повдигнала срещу вас прокуратурата през последните години? Лежахте ли в ареста без обвинение или по абсурдни такива? Не си спомняме подобно нещо. На мен лично са повдигнати шест обвинения заради критичната позиция на Фрог нюз за управлението на ГЕРБ, действия на прокуратурата и разкриване на корупционни практики. Обвинен съм включително за участие в ОПГ от спецпрокуратурата. Повечето обвинения вече паднаха в съда, но това продължава вече седем години. Замеряния с яйца, предупреждения, заплахи, натиск. Атаките срещу сайта и хора от екипа не са спирали по линия на предишната власт, включитено от служби, прокуратура, полиция.

 

Дългогодишният ми опит като журналист ме кара да бъда нащрек, когато някой започне да обяснява как не трябва да се сменят Гешев, Цацаров и други като тях, а да се мисли за задълбочени реформи далеч в бъдещето. Все ми се струва, че целта на подобна позиция е да се прикрие нещо или да се осуети разкриването на нелицеприятни тайни. Например покрай обещаното преразглеждане на фалирането на КТБ: участието на прокурори и служби, на БНБ и политици в този „процес“.  

 

И наистина последно: Ако бяхте сред хората на площадите, през 2020 г. щяхте да забележите, че повечето скандирания и плакати бяха за оставките на Борисов и Гешев, на Цацаров също. Всъщност, можеше и Борисов да остане премиер, що да експериметираме с някакви нови хора, че и млади при това...

 

Провокирахте тези редове. Знам, че много хора мислят като мен – срещаме се, разговаряме, спорим. Има, разбира се и такива, които сеят съмнения. Ние, наивните, обаче упорстваме, че реформи означава и кадрови промени. В много ваши изказвания досега твърдяхте същото. Какво се случи?

 

Пожелаваме си весели празници, но не ни е много весело. Защото деградиралото старо се е окопало и дърпа страната назад и надолу. Сред най-силните му оръжия са Гешев и Цацаров. И Вие се опитвате да ни убедите да не се бърза с тяхната смяна? Сериозно?

 

Огнян Стефанов

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 32| 10429 |03.10.2021 Президентски: Загубата е важна колкото победата, дори повече . 4| 6942 |08.08.2021 Колко приятно е малък да бие голям. Другото значение на златото . 29| 16414 |14.04.2021 Мадам В да меси няколко баници, да има за ”Честито”, и за ”Бог да прости” . 24| 7069 |02.03.2021 Защо кафето ви днес беше горчиво? Няколко отговора

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads