Реклама / Ads
5| 18543 |19.10.2017 ГЛАСЪТ

Малта и България – конфузни прилики и разлики, които трябва да знаем

.
Дафне и синът й Матю
Синът на взривената малтийска журналистка Дафне Галиция – Матю, който също е журналист, написа във Фейсбук текст, посветен на майка му. Изразените чувства няма да оставят равнодушен нито един човек по света. С изключение на мафиотите и наглеците във властта, разбира се.
Те живеят по други критерии и изповядват други ценности.

Предлагам част от него и някои сравнения. Наречете го тест или експеримент, както решите.

 

Матю Галиция пише: „Културата на безнаказаност беше оставена да разцъфти от правителството на Малта. Не е голяма утеха, че премиерът каза, че няма да се успокои, докато престъпниците не бъдат заловени, след като той оглавява правителство, което окуражава точно тази безнаказаност.


Първо напълни кабинета си с измамници, след това полицията с измамници и малоумници, след това съдилищата с измамници и некомпетентни. Ако имаше работещи институции, нямаше да има политическо убийство, което да се разследва - а аз и моите братя все още щяхме да имаме майка.


Премиерът Джоузеф Мускат, началникът на кабинета му Кейт Шембри, зам.-шефът на Лейбъристката партия Крис Кордона, Конрад Мици, главният прокурор, и дългият списък от полицейски комисари, които нищо не направиха - вие сте съучастници. Вие сте отговорни за това“.

 

Сменяме имената и ето какво се получава:

 

Културата на безнаказаност беше оставена да разцъфти от правителството на България. Не е голямо утеха, че премиерът каза, че няма да се успокои, докато престъпниците не бъдат заловени, след като той оглавява правителство, което окуражава точно тази безнаказаност.


Първо напълни кабинета си с измамници, след това полицията с измамници и малоумници, след това съдилищата с измамници и некомпетентни. Ако имаше работещи институции, нямаше да има политическо убийство, което да се разследва - а аз и моите братя все още щяхме да имаме майка.


Премиерът Бойко Борисов, началникът на кабинета му Румяна Бъчварова (бивш вътрешен министър), зам.-шефът на ГЕРБ Цветан Цветанов, Сотир Цацаров, главният прокурор, и дългият списък от полицейски комисари, които нищо не направиха - вие сте съучастници. Вие сте отговорни за това“. 

 

Някои малки подобности с голямо значение.

 

На 12 май, 2016 г. в Лондон, по време на форума за борба с корупцията, където борбата с уродливото явление бе приравнена към борбата с тероризма, премиерът Бойко Борисов се срещна с двама свои колеги, след което се похвали във Фейсбук: "Обсъдих с министър-председателите на Грузия и Малта - Гиорги Квирикашвили и Джозеф Мускат – мерките, които предприемат в страните си срещу корупцията и престъпността, и заедно разговаряхме за успешните практики в тази област, както и за ефективното им прилагане“.

 

В Малта и Грузия може това и да се случва – те са съответно на 47 и 43 място по корумпираност, а ние сме на 75-то…

 

Но понеже тези дни говорим за Малта, ето някои статистики и сравнения.  

 

Безработицата в Малта е 4%, а средногодишната инфлация е около 2-3 %. В Малта няма бедни хора. По улиците няма да срещнете просяци. Според статистиките в страната няма хора, които са на и под границата на бедността. 

 

Минималната заплата (за неквалифициран труд) е около 4.50 евро на час. В България е 2,7 евро. Средноквалифицираната работна сила там е платена между 6 и 9 евро на час. Размерът на пенсиите варира - между 450 и 900 евро. Максималната е 1 160.

 

В България минималната пенсия е 80 евро (160 лв). От 1 октомври трябва да е около 100 евро. Максималната – 480 евро (900 лв.)

 

Частните жилища, вили и къщи в Малта съставляват около 80 % от целия жилищен фонд, като само около 25 % от притежателите на недвижима собственост живеят в апартаменти. Те са предимно тристайни и четиристайни със средна площ около 140-180 кв.м, докато жилищната площ на къщите е средно 200-250 кв.м.

 

Държавата подпомага семействата, които нямат достатъчно средства за закупуване на собствено жилище. Банките пък им отпускат кредити срещу лихва от 2.5-3 %. Прегледите и лечението в Държавните болници са безплатни, образованието в държавните училища, колежи и Университета е също безплатно. Всеки ученик в 11 и 12 клас и студент, независимо от успеха си и доходите на семейството получава стипендия.

 

Семействата на децата, посещаващи частни колежи получават данъчни облекчения и известни дотации от държавата.

 

През 2017 г мнималната заплата в Малта е 736 евро. В България – 460 лв или 230 евро, което е три пъти по-малко от малтийската. 

 

В класацията за използване на иновации за 2017 г. Малта е на 9-то място, а България на 28-о заедно с Кипър.

 

По индекса за възприятие на корупцията в световната класация Малта е на 47-о място, а България – 75-о място.

 

По жизнен стандарт малтийците са по средата на класацията на ЕС – 13-ти. Ние сме последни – на 28 място. Откакто сме член на ЕС – вече 10 години – сме само последни.

 

Осем от тези 10 години ни управлява ГЕРБ.

 

Тези сравнения помагат да разберем по-добре посланията на младия журналист Матю Каруана Галиция, чиято майка – Дафне Галиция бе взривена в колата й. Тя е бе остър критик на управлението на Малта, разкривала е връзките на премиера и негови сътрудници с мафията. Това доведе до фаталния взрив. Тук медиите, в голямата си част, са напазарувани от олигарси и политико-мафиоти – някъде около 80-90%. А всички разкрити корупционни практики по високите етажи се подминават снизходително и подигравателно.

 

Такива са приликите и разликите между България и Малта.

 

Д-р Димитър Попкутуев

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 26976 |01.08.2017 Как се „придобива” печеливш бизнес в България . 33| 22322 |11.07.2017 България е и на ромите, българи-юнаци! . 23| 19332 |19.05.2017 ”България над всичко” замириса на... фашизъм
Реклама / Ads