Реклама / Ads
15| 10554 |02.11.2023 ГЛАСЪТ

Манол Глишев: Протести на актьори в Деня на будителите? За едни избори ли става дума?

.
Протест на културни дейци
Протестите на актьори, галеристи и библиотекари навръх вчерашния Ден на народните будители веднага будят симпатия. Нашата висока култура наистина се нуждае от подкрепа. Но у мен остава неприятното чувство, че става въпрос не за реалните интереси на тези ценни и пренебрегвани хора, а за предстоящия втори тур на местните избори.
 

Тоест синдикалните лидери може би отново работят не за своите колеги, а за политици. Признавам си, нямам доверие на Христо Мутафчиев, когато той организира протест. Нямам му доверие и когато не го организира, а би трябвало. А удобната близост между датата на втория тур и нашия измъчен будителски празник с нищо не засилва дефицитното ми доверие.

 

С това не искам да омаловажа каузата на театри, галерии и библиотеки. Тези институции се нуждаят от по-добри бюджети, за да предложат по-добър продукт на обществото. А и наистина вече по традиция тази културна сфера е замитана под килима. Хората имат право на своя протест. Имат правото на искания. Имат основания за тях. Но лидери като Мутафчиев винаги много внимателно преценяват точното време, в което да съберат колегите си около тези искания.

 

За съжаление, не вярвам, че сегашните протести на културната гилдия ще имат реален ефект. Първо, вниманието на журналистите е съсредоточено в изборите. След това ще е нещо друго. Знаете, че големите ни телевизии реагират на голямо движение и то само в началните му етапи. Не в първия, но в началните. В този смисъл БНТ, bTV  и NOVA са като бавна версия на динозавър от „Джурасик парк“ – нещо с размерите на политическа партия или посолство трябва да мръдне в храстите до тях, за да започнат да се обръщат към него. След това друго подобно движение ги разсейва. Много важни събития и поцеси остават незабелязани. А без вниманието на тези три телевизиии сякаш никога и нищо не се случва в нашия Динозавърленд, наречен България. Така че актьорите, галеристите и библиотекарите може би за пореден път ще се окажат просто пренебрегнати. Техните лидери може и успешно да осребрят едно малко политическо мероприятие, но за повечето редови членове пак ще остане само разочарованието.

 

Ние вече успешно забравихме, че протести на актьори в София имаше този септември. Че през лятото големи стачки на актьори и режисьори се случиха в далечния (но и не толкова далечен заради информационните технологии) Холивуд. Ще забравим ли и ноемврийските протести? Надявам се, че не. Но се надявам и че самите наши създатели на култура ще прояват здрав разум и ще имат едно на ум за мотивите на собствените си организатори.

 

За ФрогНюз Манол Глишев

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 24| 15028 |01.11.2023 Избори по братя Коен: В Малорад арести за Баче Цено, а Френската гимназия, Господ нея пази я? . 26| 11132 |31.10.2023 Сварените жаби: Имаме си, ква-ква, корупция, но нямаме, ква-ква, Донка Атанасова . 28| 15860 |30.10.2023 Тайните на първия тур: Хекимян в ролята на „прелъстена и изоставена“? Ваня бута Корнелия? . 17| 17993 |27.10.2023 Българският политически Хамас насилва и убива. Кои са жертвите този път?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads