Реклама / Ads
71| 19603 |26.08.2020 ГЛАСЪТ

Защо повечето медии в България са за боклука

.
Това са около 500 души, според рупорите на властта...
Протестите събират между 500 до 1000 души най-много. Това пише властоугодния сайт Пик. Медията-ибрик обаче раздува, че контрапротестиращите на „Ситняково“, които са срещу блокадите, били много. След тази „информация“ Пик цитира Йорданка Фандъкова, която заявила: Протестите не са законни, търсят провокация и насилие. Разбира се, нищо от написаното и казаното не е вярно. Принципът е: Истина е това, което ние казваме и показваме.
 

Вероятно този принцип е в основата на решението т.нар. големи или национални медии да отразяват протестите колкото е възможно по-малко. Често съобщенията са неточни и манипулирани.

 

Манипулирането на информация е част от тактиката на политическите партии в цял свят. Но и при нея истината трябва да заема поне част от съобщенията. Тук такова "изискване" няма.





На 26 август, сряда, в сутрешните тв блокове като мътен поток ни заливат Цвета Караянчева, председател на НС, от ГЕРБ, Даниела Дариткова, председател на ПГ на ГЕРБ в НС, Искрен Веселинов, депутат от ВМРО, Йорданка Фандъкова, кмет на София, от ГЕРБ, образователният министър Красимир Вълчев, от ГЕРБ, националният здравен инспектор Ангел Кунчев, от ГЕРБ, Менда Стоянова, депутат от ГЕРБ… Седем ярки представители на властта. Всички те до един силно мотивирани да бранят управлението, в което участват с всички изгоди от това.

 

Нито един представител на „шепата“ протестиращи не е поканен. Нито един техен опонент от политически или граждански структури. Единствено бТВ се престрашили да дадат думата на адв. Валя Гигова, която коментира точно и професионално предложения вариант за нова конституция и идеята за Велико народно събрание на ГЕРБ.

Нито един опонент на официалната позиция на официалната власт, предизвикала с неадекватните си действия и тотална корупция 47 дена нестихващи протести и искания на оставките на Бойко Борисов, Иван Гешев и целия кабинет.

Ако това е медийна политика, значи е най-скапаната медийна политика в света.

 

Случаят с Алексей Навални е христоматиен като пример от последните дни, как властта преиначава действителността. Когато той е закаран от самолета в болницата в Омск, лекари съобщиха, че е отровен с някакво вещество, което все още не е изследвано. Два дни по-късно Навални е качен на германски самолет и откаран в немска болница. Там медиците потвърждават, че е отровен и допълват, че това е станало с нервно-паралитично вещество. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков моментално отрече подобна версия и заяви, че това е несериозно и „нашите лекари“ не са открили подобно нещо. За по-сигурно двама медици от Омската болница направиха изявление, че засега не им е известно Навални да е бил отровен… (Обратно на предишното им мнение...) Само че известният опозиционер все още е в кома, а преди да му стане лошо в самолета, е пил чаша чай…





Това, което гражданите искат да научат, няма да го намерят във вестниците, - казва Ноам Чомски. В много български медии обаче ще намерят лъжи и спекулации, целящи да представят властта като непогрешима, загрижена за нацията и разбира се - демократична.

 

На протестите в София всяка вечер се събират между 5 и 10 хиляди души. Няколко пъти множеството достигна 100 – 120 хиляди. Протести има и в други градове на страната, като най-масови са в Пловдив и Варна. Бунтуват се хора и в други селища. В подкрепа на протестите в България излизат българи в над 50 града на различни страни по света. Да, не са многобройни, но са факт. Те изразяват настроенията и недоволството на стотици хиляди, които нямат възможност да се присъединят по различни причини.

 

Лъжа са и твърденията, че протестиращите търсят провокации и насилие. За 47 дена това не е станало нито веднъж, а възникналите инциденти обикновино бяхаавторство на хора, подкрепящи управлението и в частност ГЕРБ. Както и от охранители, също близки до властта.

 

Контрапротестите на „Ситняково“, които организира владелецът на Пик не надвишават 15-30 души, при силно развито въображение…





Пропагандната машина на управлението работи на пълни обороти. Най-активни в това отношение са медиите, свързвани с Делян Пеевски. Те изцяло подкрепят властта, ГЕРБ, ДПС, главния прокурор Гешев и приближени до управлението олигарси. В същото време яростно нападат опонентите на мафиотския модел, завладял цялата държава. Тяхната тактика и стратегия е проста – пълно информационно затъмнение, манипулиране на фактите и остра агресия срещу всеки критик на статуквото.

 

Властта се надява тоталното затъмнение да свърши работа. И то върши – много хора в провинцията и дори в някои крайни столични квартали нямат представа какво се случва. До тях не достигат и аргументите на протеста. И се получават парадокси. Например едната тръба на тунел Витиня на т.нар. магистрала „Хемус“ е затворена за ремонт 6-та година. Движението е отвратително, десетки хиляди коли всеки ден са принудени да търпят несгодите на това безобразие.

 

Подобно е положението с участъка на магистрала "Тракия" край Чирпан, където асфалта е на вълни от няколко години. Трошат се хиляди коли, губи се време. Реакция няма, освен коментарите пред близки и познати. Безобразията се възприемат като даденост, нещо нормално. За двучасово блокиране на „Ситняково“ след 22,00 часа, когато движението е слабо обаче – олелия до небето.

 

Злополучният ремонт на ул. „Граф Игнатиев“ в столицата продължи месеци наред и завърши с пропуски и претенции към качеството. Хора пострадаха от "перките", постъпиха в болница. Това обаче не предизвика „вълна на недоволство“ в ГЕРБ. Но за палатките на майките на деца с увреждания се използват изрази като „катуна“, „незаконни“, „неуместни“ и пр.





Всички, защитаващи управлението на Борисов, изтъкват някакви върхови постижения, които в другите страни се считат за задължение на институциите, но не обелват нито дума за милионите в чекмеджето на премиера, златните кюлчета и пистолета на нощното му шкафче. За тях това е морално. Според Менда Стоянова неморални са протестите и блокадите. Пачките са ОК!

 

Страшно много боклук има за изриване.

 

Оставка!

 

Фрог нюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 62| 35685 |01.08.2020 До всички българи: 1 млрд от Виваком бяха ваши, но Шиши & мафията ги свиха - защо мълчите! . 24| 11730 |31.07.2020 Медии плюят протестите и лазят пред властта, както някога по Хаджията и Караджата и султана . 49| 23800 |27.06.2020 Лъжат жестоко Борисов; защо и Кой? . 43| 25409 |05.06.2020 Има ли защо властта да се страхува от Божков и да натиска медиите. Паякът – част I

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads