Реклама / Ads
50| 53675 |07.03.2016 ГЛАСЪТ

Международна афера! Подставена фирма пише доклада за КТБ!

.
Тримата инициатори на проверката: Делян Пеевски, Лютви Местан (в средата) и Йордан Цонев (плътно зад него). Източник: КлубZ
Разследването за финансовата афера беше възложено и отчетено от никому неизвестна фирма, създадена само пет месеца преди да получи единствената си поръчка – от България за Корпоративна банка. Аферата „Корпоративна банка” въобще не е приключила, а продължава с пълна пара и днес – с поредни афери като нейни явно-тайни дъщери.
 

ПОЛИТИЧЕСКАТА ПОДГОТОВКА

 

В края на септември 2014 г. Лютви Местан, Делян Пеевски и Йордан Цонев поискаха международна фирма да разследва т.нар. „източване” на КТБ. На същото мнение бяха и видни експерти от БСП, като Румен Гечев.

 

През октомври 2014 година към тях се присъедини и Мартин Димитров. Благодарение на негова инициатива Народното събрание единодушно прие такова решение, с което препоръча на БНБ да намери съответна фирма или детективска агенция, която да издири откраднатите пари.

 

През ноември 2014 УС на БНБ също се включи в този хор.

 

През март 2015 парламентът единодушно гласува поправки в Закона за банковата несъстоятелност, които официализираха подобна операция. Активна роля изигра управляващата партия ГЕРБ и лично Менда Стоянова.

 

Така Фондът за гарантиране на влоговете задейства процедурата по политическата препоръка на депутатите, специалната на финансовия министър, авторитетната на БНБ.

 

От 11 кандидати за отключване на шифъра към „касичката” за частно ползване КТБ остават 6, между които и „АликсПартнърс”.

 

Изборът на разследващата фирма се оказва най-съществения.

 

Толкова съществен, че главният банков надзорник у нас Нели Кордовска не се явява на 19.05.2015 г. в Народното събрание пред Временната депутатска комисия за КТБ, а представя болничен лист за счупен крак. С този счупен крак същият ден тя присъства на заседанието на Управителния съвет на Фонда, което обсъжда с кого да се сключи договор.

 

Дребен детайл, ала много, много съществен – кой точно е определял правилата на играта – колкото официално и публично, толкова невидимо зад кулисите.


Нели Кордовска е висш служител на БНБ като временно ръководещ тогава банковия надзор и съответно зам.шеф на УС на Фонда за гарантиране на влоговете. Тя разрешава да бъдат променени условията по договорите на 1000 депозанти (все видни личности) в обявената в несъстоятелност Корпоративна търговска банка, за да получат те по почти 100 хил. евро обезщетения, на каквито не са имали право. Този факт предизвика публичен скандал след редица публикации (виж и в моя профил тук). Най-сетне той беше официално потвърден и от изказване по този повод пред БНТ на председателят на бюджетната комисия в Народното събрание Менда Стоянова.


Оказа се, че и самата Кордовска е изтеглила едни свои 64 195 евро непосредствено преди Корпоративна банка да бъде затворена от БНБ. 
Една скоба – горлямата кариера на Нели Кордовска стартира по времето на правитеството на цар Симеон. Тогава финансовият министър Милен Велчев я определя за шеф на Банковата консолидационна компания, която се занимава с приватизацията на банките.


Братята Милен и Георги Велчеви са хората на ВТБ капитал у нас. А ВТБ (бивша съветска Внешторгбанк) е акционер в Корпоративна банка. За това, кои са притежавали в действителност банката, виж поредица мои постове от 10-13 юли 2014, както и постът „Фондът на Оман – един мустак (бел. на Цветан Василев) и мужици” от 4 август 2014 г.

 

ДОГОВОРЪТ

 На 5 юни 2015 г. Фондът за гарантиране на влоговете възложи на синдиците на банката да сключат договор с „АликсПартнърс”, която притежавала (цитирам от офиц.съобщение) „необходимия международен опит в разследване на банкови фалити”

 

Според официалното държавно съобщение (пак цитирам) „...ще се възложи да извърши действия по проследяване и да препоръча на синдика на КТБ АД (н) действия за запазване и връщане в имуществото на банката на активи, с които банката се е разпоредила в нарушение на закона, на добрите банкови практики и/или когато даденото значително надвишава полученото, както и в случаите на отпуснати кредити при недостатъчно или липсващо обезпечение или на свързани лица, когато тези сделки или трансакции са довели до влошаване на нейното финансово състояние.
Имаше и представяне на избраната фирма. Ето го ( от официалното държавно съобщение за медиите)

 

AlixPartners е водеща глобална мултидисциплинарна консултантска компания. В своята практика на финансово консултантски услуги AlixPartners има водещ световен опит в проследяване, разследване и възстановяване на активи, както и в подпомагане на съдебни действия, и е постигнала важни успехи във възстановяването на активи в множество и сложни юрисдикции. Екипът е извършвал разследвания в над 40 държави, покриващи всички региони на света с помощта на водещи криминалистични средства, е-откриване, дейтамайнинг и технологии за анализи. AlixPartners има особено силен опит в ангажименти, свързани с банки и други финансови институции, включително с обвинения за измами.

 

Предварителното разрешение на синдиците на банката за договор с „Аликспартнърс” е дадено на 12 юни 2015 г., на 15 юни договорът е факт и Фондът за гарантиране на влоговете с Решение № 86 от същата дата одобрява непредвиден разход като авансово плащане по този договор.

 

Обаче не са минали дори няколко дни и на 19 юни с редица свои решения УС на Фонда дава разрешения на синдиците на банката да подпишат анекси (промени) в току-що сключения с „Аликспартнърс” договор.

 

Практически всички параметри с тези анекси се променят – за цената, за обема задания, за начина и обхвата на финансовото разследване и т.н., и т.н.

Веднага след като е сключен този договор и особено с подписването на анексите към него, Иван Искров като управител на БНБ на 23 юни 2015 най-сетне подава своята така очаквана от обществото оставка.

 

На 23 септември 2015 договорът е изпълнен - докладът на „АликсПартнърс” е готов и предаден на синдиците. И Нели Кордовска, за която вече стана дума, също подава оставката си, считано от 1 октомври.

 

Ако не правите връзка между тези „случайни” събития, аз я правя. Както се казва – работата е изпълнена, рапортът – приет и е време за новите кукли на конци да заменят старите. А защо политическата каста в България остави толкова време тези хора на постовете им, като ни залъгваше с уж правна невъзможност за отстраняването им, трябва да попитате нея.

 

И не между другото – БНБ и Банковият надзор чудесно са знаели за случващото се в Корпоративна и започналата афера в нея още през 2010 г. Ето ви и един неин доклад от онова време, който съм качил в сайт за всеобщо споделяне
 

ОТ ЦЕНАТА ДО РЕЗУЛТАТА

 Великото „разследване” – доклад за Корпоративна е поредна илюстрация за това: как от една страна се замъгляват престъпленията, а от друга - как една далавера служи като основа за нова, макар и не с такива мащаби, а едва със „скромните” 22 млн. долара.

 

Такова число за платената сума назовават представители на сдружение „Ние, гражданите” – т.е. на потърпевшите от изгърмелия трезор.

 

Финасовият министър Горанов уж опровергава, но отказва да назове стойността на доклада.

 

Аз съм учуден, че се вади такава спекулативна информация. Не знам каква цел има тя. Доколкото на мен ми е известно, докладът струва под 1 млн. евро – около 800 000. 
(26 февруари – например тук 

„Доколкото” му е известно, „под1 милион”, „около” 800 000 евро. 
Не е за смях, а за плач относно властта, която ръководи държавата. 
Ако на финансов министър му е известно точно колко е сумата, а „доколкото” е информиран (интересно е от кого, понеже именно Горанов по функциите си информира правителството и властта за всичко, свързано с парите), ако финансов министър си служи с оценки на око като „под”, „около” вместо да борави с точни и прецизни числа, той не е за поста си, а за незабавна оставка!

 

Апропо, имено и заради такива суми договорът и заданието се оказаха особено секретен документ – далеч по-секретен от доклада.

 

Секретни са и заради друго – в договорът и анексите към него може да се види как обхватът на задачата се стеснява – вместо да се издирят тези пари, с което ни залъгваха парламент, БНБ, Фонд за гарантиране на влоговете и т.н., да се направи една обикновена финансово-счетоводна екпертиза.

 

Иначе оригиналната поръчка за обявената надпревара между световните фирми е от 29 април 2015 г.: RequestforproposalCorpBankfinanceforensicreport. (качил съм я в сайт за веобщо споделяне)

Когато пред света обявяваш какво ще искаш, няма как да не си коректен – това писмо ще попадне на десетки и десетки адресати, ще се чете и коментира внимателно, може да изтече в световните медии. Т.е. предложението е направено с имиджови цели за рейтинга на правителството, БНБ, Фондът, властта, политиците у нас.

 

Но когато сключваш договор с избраната вече фирма, веднага можеш да забравиш какво си оферирал и да подпишеш нещо, което въобще го е нямало в офертата. 
И да сложиш клаузи за секретност. Защото секретността е по поръчение на заявителя – т.е. на България. Едната секретност (за доклада) – с идеята отново за обществен престиж: дадохме го на депупатите, в бъдеще ще го дадем и на народа. Другата – истинската секретност - за договора, анексите и условията по тях, защото това ще предизвика скандал като онзи със самия фалит на Корпоративна.

 

Знаете някои коментари за доклада от чели го депутати: 500 страници - основно копирани финансови данни от банковата документация на КТБ, а самият доклад е едва няколко десетки страници. И никакво международно разследване на финансовите потоци.

 

Никакво дирене на изчезналите милиарди

 

Никакво проследяване на крайните транзакции


И т.н., и т.н.


Въобще един финансово-счетоводен одит. С факти, вече известни на публиката (аз самият тук в профила ми пуснах списъци на кредитополучателите, на заемите им, на големите депозанти и влоговете им – преди да започнат да ги обявяват официално)
Цялата информация в този доклад е ограничена до България. Стеснена е до онова, което вече си е отдавна известно (официално и неофициално) у нас с изключение на препоръките към синдиците какво да правят и как да действат. 
Това е произведения продукт. Според заданието, дадено от България и договорът, подписан от нея.

 

СЪЩИНСКИЯТ СКАНДАЛ

И не между другото – световно известната „AlixPartners” се занимава с вътрешни разследвания (в рамките на дадена корпорация), а не с дирене на някакви пари по света, т.е. с межународни детективско-финансови разследвания, както ни я представиха. Ако родните политици и финансови управители наистина искаха такова, можеха например да наемат също световно известната „Кроул енд Кроул”.

Но и това не е скандалът!.

 

Скандалът е, че създалата доклада за Корпоративна банка „АликсПартнърсСървисис” не е онази същата „АликсПартнърс” с поделения по целия свят и изключителна репутация!

 

Защото договорът на България относно КТБ не е сключен с нейната лондонска дъщерна фирма! 

 

Образно казано – политическата и финансова каста в България покани майор Иванов да разследва фалита на Корпоративна, като го дегезира като Джеймс Бонд. С една добавка в наименованието „Сървисис” – т.е. услуги.

 

Фактите!
Докладът е дело на никому неизвестната, освен у нас AlixPartners Services UK LLP. (британска фирма)
На нас ни го представят като дело на световноизвестната AlixPartners, LLP (също британска фирма – поделение на американската)

 

1.  Никому неизвестната, дето ни я представиха за световен авторитет, дори няма ... сайт!. 
Разбира се, световноизвестната компания си има.

 

2. Отваряме го и в търсачката им търсим България. Няма такъв резултат

Няма резултат и ако напишете Корпоративна банка. Т.е родината ни не съществува за тази световноизвестна компания.

 

3. Търсим поделенията във Великобритания на световно известната фирма. В Лондон е само едно: 
AlixPartners UK LLP

И никаква ALIXPARTNERS SERVICES UK LLP не е обявена и я няма като британско поделение на авторитетната световна компания.

 

4. Проверяваме номерата на фирмените регистрации, които е дал Търговският регистър във Великобритания. На официалния му сайт:

Световно неизвестната - ALIXPARTNERS SERVICES UK LLP
Companynumber OC397453

 

Световно известната
ALIXPARTNERS UK LLP
Companynumber OC360308
 

5. От този сайт можем да видим и историите на двете компании – световнонеизвестната, заела се с КТБ в България и световно известната.

От тук нататък за улеснение първата ще наричам „българската”, втората – оригиналната, ще я назова „английската”

 

6. Истинската – „британската” мери петилетки във възрастта си. Какво друго се вижда – „българската” компания, дето уж била световен авторитет според родните власти, е още в бебешката си възраст. Рождената й дата е 12 януари 2015 г. 
Това се вижда и от регистрацията на „българската” компания. 
Давам картинка от документа.

 

Нещо да ви прави впечатление около датата? Ами да – тази „АликсПартнърсСървисис” е създадена веднага след парламентарно-политическо-депутатката олелия у нас как ще се разкрие цялата, ама цялата истина за аферата КТБ.

 

7. Вижда се и още нещо по всички тези официални справки. Давам картинки от документигте за това „нещо”. „Българската” компания първоначално е била с друго название

 

ALIXPARTNERS UK 2 LLP

 

Да, ама двойката в названието веднага ще предизвика въпроси у нас. Има и второ – според английското законодателство е забранено да се дублират имената на компании, понеже това въвежда в заблуждение. Вкл. и с такава дребна разлика като числова индикация. И компанията си сменя името през март – „2” отпада, на нейно място се появява „SERVICES”.

 

8. Гледаме пощенските адреси. „Българската” е официално и първоначално регистрирана там, където е и истинската- британската. Давам картинка от сградата, в която има многобройни офиси.

20 North AudleyStreet, London, W1K 6WE
А по-късно?
Ами по-късно на този адрес – сред 35-те фирми на него не се открива такава компания 

В писмото, с което „българската” информира синдиците на Корпоративна банка за казуса със секретността, фигурира друг адрес:

10 FleatPlace, London, пощ. код EС4М 7 RB.


Ще отбележа, че на този адрес, в тази офис сграда има офис на оригиналната компания – английската. И дори телефонните номера на двете компании съвпадат. 
Стоп! А има ли такава компания на този адрес, понеже на една бланка човек може да си отпечати каквото поиска и да се представя за когото и каквото поиска?!
Списъкът на този адрес е голям – четири страници с 178 фирми. Сред тях „българската „ALIXPARTNERS SERVICES UK LLP” я няма. 
https://www.endole.co.uk/explorer/postcode/ec4m-7rb

 

9. Давам и две картинки от писмото на „българската” ALIXPARTNERS SERVICES UK LLP до синдиците на Корпоративна.

 

Но не заради посочения им в него адрес (долу на стр. 1), дето току-що го проучихме.

А заради нечуваното – макар че логото е на оригиналната английска компания, в сигнатурата отдолу на бланката е посочена неоригиналната „българска” компания, макар че телефоните и сайта са на световно авторитетната фирма, а не на нейния неясен полублизнак.

 

Е, на тези телефони на въпросите ви ще отговорят „без коментар”.

Сигурно ще зейнете като мен, като видите писмото и завършека му с „Искрено Ваш” – подпис „АликсПартнърс”.

 

С абсолютна сигурност такъв човек няма – нито където и да е по света, нито в самата авторитетна компания. Като личен подпис е изписано наименованието на фирмата, при това частично – без „Сървисис”.

 

Родните шарлатани ептем ни взеха за маймуни, за пълни идиоти.

Ясно защо е направено така – истински подпис идентифицира лицето, която го е ръкоположило и съответно то носи отговорност, вкл. и съдебна, за заблуда и измама. А тук, при такъв псевдоподпис такава съдебна отговорност няма.

 

Документът не е фалшив, а неистински. И не се знае кой носи отговорност за съставянето му. Юристите, които ме четат, ще разберат разликата.

 

10. Все пак има ли нещо общо между двете фирми. Да, има! 
Едно от лицата, регистрирало „българската”, е било ключов фактор в оригиналната (виж картинката с регистрацията).

 

John J. Колинс Jr

Колинс обаче е фигурирал в неоригиналната – „българската” фирма само МЕСЕЦ време.

 

Овреме се е спасил от нея. И след неговото спасяване фирмата е сменила веднага името си – вместо „аликспартньорите 2” на „аликспартньорите услуги.” 
До онзи момент – месец след регистрацията наистина е имало символична връзка между двете компании. (виж картинката)

 

Колинс не се е изцапал въпреки онези 22 млн. долара, платени за доклада (като достатъчно опитен може би е напуснал, спасявайки репутация и заради тях). Защото той е бил Изпълнителен директор и Главния юрисконсулт на световноизвестната AlixPartners, LLC.

 

През юни 2015 г. подава оставка от този ръководен пост.

 

През същия юни 2015 аналогът на световната фирма, за който той е спомогнал да се появи на белия свят, сключва договорът с България.

 

Все пак Великобритания не е България. Няма как да дублираш безнаказано данните на една компания, създавайки неин подвеждащ аналог.

 

Освен ако компанията негласно не си е премълчала. Или не е осигурила поне в началото едно лице от състава си за тази подвеждаща аналогия. Или то може би се е осигурило само. Сумите са били достатъчно високи дори и за такава висока длъжност. Въпреки риска от потулен скандал – можое би с цената на оставка. 
Хипотези много.

 

Но не ми е работата да разследвам и какво точно се е случило в авторитетната световна компания и защо главният й изпълнителен директор я напуснал така неочаквано въпреки дългогодишната си успешна кариера в нея, завършила с креслото на президент.

 

Но дори и Колинс да беше останал в неоригиналната „ALIXPARTNERS SERVICES UK LLP „, нямаше да има опасности за него. Поне съдебни. А защо, пояснява точка 11.

 

11. Избраната юридическа форма е LLB - Limited liabilitypartnership
Трудно ми е да посоча аналогична форма у нас. В английското право това е нещо хем като дружество с ограничена отговорност, хем не е. Хем е нещо като командитно дружество, в което едни съдружници са неограничено отговорни, а други – с ограничена отговорност, но не е в българското базиране на понятието. Хем е нещо като сдружение, но не и това, което познаваме у нас. Тази форма на регистрация масово се използва при юридическите и адвокатските

 

Но същността на тази юридическа форма се определя съвсем просто – едни от участниците в нея не НОСЯТ НИКАКВА ОТГОВОРНОСТ за действията или бездействията на други участници в нея.

 

Който желае да се информира по-прецизно, може да види този английски правителствен сайт, където нещата са описани в резюме. 

А на този да прегледа всички условия, ограничения и лимитиращи фактори при избора на име на компания. 
 

12. Все пак истинската „ALIXPARTNERS UK LLB” има и едно многозначително участие в скандалния доклад за Корпоративна, от който се чакаше чудо, а се получи нищо. 
То е в онова единствено ценно, което посочиха някои от прочелите го. В препоръките. 
Те са дело на друг служител на световноавторитетната компания, нает като консултант.

 

Тя е Hughes, Diane F от Лондонския офис. 

Интересно, но и тя не посочва в списъка на последните си ангажименти Корпоративна банка и евентуално разследване на аферата, а най-общо – съвети за търговското банкиране у нас на ... дребно.

 

Изглежда в Лондонското Сити историята с доклада, уж поръчан на ALIXPARTNERS UK LLP, а всъщност на дегезиран като Джеймс Бонд майор Иванов, вече се е поразчула. И всеки се пази като от огън от нея, понеже репутацията е далеч по-скъпа от милионите. Понеже там играта е за милиарди.

 

13. Неизвестната компания ALIXPARTNERS SERVICES UK LLP – без сайт, без реален адрес, без свои телефони, комбинирана с подобна едноименна компания от офшорката остров Ман, създадена на пожар след политическата тупурдия у нас за дирене до оня край на сметка на парите от Корпоративна, се оказа с една-едиствена сделка – договорът със синдиците на фалирария трезор, който им поръчаха да подпишат политиците.

 

И последно – афера с Корпоративна банка нямаше да има, ако у нас обществото търсеше отговорност. Да напомня, че отговорност не беше потърсена нито за гръмналия лев и банкова система през 1996-1997 г., нито за задигнатите милиарди, нито за всякакви други афери, нито за престъпленията на социализма.

 

Едно общество, безотговорно към собствените си интереси и не желаещо да ги защити, ако трябва и с протести, винаги ще е жертва на тъмни интереси. И на следващи афери – вкл. с поредни банки, вкл. с така представяния ни като стабилен лев.

 

Григор Лилов

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 60| 22329 |06.03.2016 Светът откачи: 12-годишна стана палач, изнасилена се радва на извергите . 23| 19363 |03.03.2016 93 Harbi - 1877-78 - една непозната Освободителна война . 104| 32138 |02.03.2016 Какво знаеше, но не каза на глас Ваньо Танов. Ордени... . 13| 12518 |01.03.2016 Ако Хорейшио беше служител на Бъчварова в МВР...

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads