Реклама / Ads
33| 20088 |30.07.2023 ГЛАСЪТ

Мутро-чалгарска България роди поредния садист, закрилян от магистрати. ВСС на плажа ли е или да?

.
Това ли е България?...
Става все по-лошо: след като едно момиче бе накълцано с нож от насилник, юристи обясниха, че жертвата няма възможност да получи закрила. Не отговаряла на условията в новогласувания закон за закрила от домашно насилие. Е, тогава за какво ни е този закон? И раните и май не били смъртоносни – някакви си 400 шева, счупен нос и рани по главата от стригането като овца…
 

В същото време бруталният нападател не може да получи първоначални санкции, защото досегашните са неадекватни, а новите, ще станат ясни след допълнителни разследвания, уточнения и експертизи. Няма как идиотът да бъде и озаптен: ако той реши да кротува – добре, но ако нещо се ядоса…

 

И в този критичен за обществото и институциите момент Висшият съдебен съвет тъне в лятно мълчание, а членовете му плажуват в курорти у нас и в чужбина. Вместо да се съберат по спешност и да обсъдят поведението на магистратите от Стара Загора, ангажирани с ужасния случай на насилие. Най-малкото може да надникнат в етичния кодекс и да анализират стореното и не стореното от прокурори и съдии в Стара Загора. Поне някакво изявление да бяха сътворили от кумова срама...

 

Очевидно е, че „старозагорският касапин“ преди да почне да сече тялото на жертвата си е осигурил подходящ нож и машинка за подстригване – отишъл е подготвен за намислената инквизиция. Това съдът и прокуратурата не споменават. А става дума за предумишлено престъпление, което по всичко личи е опит за убийство. Освен това той е действал самонадеяно, а не с небрежност. За това старозагорските магистрати, ангажирани със случая дори не говорят. А разследващите не са обявили мястото на касапницата за местопрестъпление! Някакъв ужас и абсурд е това. Сега ще се разчита на дума срещу дума. На жертвата и на колача…

 

Надигна се обществено недоволство – съвсем справедливо, - което принуди магистратите да се активират. Но колко ще продължи обществения натиск? И не е ли задължение на обвинители и съдии да си вършат съвестно задълженията?

 

През това време се случват неща, които са невидими за публиката. Бияч, разследващи, прокурори, съдии и техни близки са в състояние на мобилизация. От една страна трябва да залеят жертвата с всичко мръсно, което би довело до съмнения, че е леко момиче, наркоманка, неморална, лъжкиня, невъзпитана и е заслужила напълно това, което й се е случило. Дори повече, ще се опитат манипулации с „християнските ценности“, които „патриотът“ с татуировката „Свобода или смърт“ изповядва, за да бъде изкарана тя виновна за случилото се.

 

От друга страна, ще трябва да се изкарат засегнатите магистрати като пример за честност и професионализъм. Ще трябва спешно да се промени и впечатлението, че те са в един отбор с „касапина“. Бъдете сигурни, че за целта вече са впрегнати всички връзки във всевъзможни инстанции и институции. Също и медии. Ще се намерят и свидетели, които услужливо да потвърдят всичко това. В общественото съзнание ще се вбива клин, че нещата не са такива, каквито се виждат, а такива, каквито ни ги представят.

 

Едновременно с този кризисен ПР, ще започне бавене на разследването, бавене на експертизи, откриване на вратички в закона, изясняване на обстоятелства и пр. Нищо чудно да се стигне и до отричане, че въпросният примитив по време на престъплението е бил някъде другаде. Ще се упражни натиск върху жертвата да се откаже от показанията си. Ще се обещават пари. Ще има извинения и предложения за сделка. Ще има и заплахи.

 

Но няма да има защита на жертвата. Ако общественото възмущение с времето позатихне, усилията на колача и кръгът около него може и да успеят. Дори и само частично да се случи това, ще е позор за всички ни. За пореден път мутро-чалгата ще излезе победител.

 

Жертвата със свито сърце ще се надява на справедливост. Това може да продължи месеци, години… Знаем темповете на работа на правосъдната система. Със свити сърца ще са хиляди девойки и жени. Последната статистика показва, че от ноември 2022 г. до днес близо 40% от от младите жени в България на възраст между 18 и 29 години са били насилвани физически, психически или сексуално от свой настоящ или бивш партньор. Данните се базират на регистрираните случаи, а колко не са? Даваме ли си сметка за какъв ужас става дума?

 

Това са нашите дъщери, приятелки, съпруги и близки!

 

Вече се говори за това, че старозагорският кожодер имал връзки с политици, в полицията и магистратурата.

 

Как ще се развият събитията в Стара Загора предстои да видим. Но не бъдете големи оптимисти. Да не забравяме, че полиция, прокурори и съдии в Стара Загора успяха да крият адските изтезания на 18-годишната жертва цял месец!

 

Огнян Стефанов

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 47| 12448 |26.04.2023 Кирил Кадийски за Фрог: ”Писателите” на...България! Аз не съм миролюбив: Вън Путин и путинската клика от Украйна! . 40| 10635 |13.04.2023 Докато страхливецът Борисов не си тръгне, България няма да отлепи от дъното. Не разбрахте ли? . 44| 14403 |04.04.2023 Бойко, go home! Какво ще се случи в България като си тръгне Борисов от политиката? . 24| 22860 |12.01.2023 Танц с Путин ли роди идеята за партия на Пеканов? Кой плаща поредното активно мероприятие?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads