Реклама / Ads
31| 12527 |26.06.2014 ГЛАСЪТ

Осапунване по метода на Вишински

.
Баба вари универсален домашен сапун
Главният прокурор Сотир Цацаров е интелигентен човек. В сряда той каза знаменателни неща, някои от които ще се запомнят. „Прокуратурата се превръща в един универсален сапун за пране, с който всички искат да си мият ръцете. Не ви ли омръзна на вас самите цялата тази сага? Не омръзна ли на обществото всичкото това – размяна на заплахи за убийство, размяна на есемеси с неизвестен подател, но всеки предполага кой е. Извинявайте, но прокуратурата не може да си свърши нормалната работа от сигнали, които се разменят между Делян Пеевски и Цветан Василев”.
 

 

На това място кибиците, сиреч сеирджиите, представители на народа и обществото, вдигат ръка и искат думата за реплика. Даваме им я. Ето какво казват кибиците: Многоуважаеми г-н Цацаров, г-н Главен, ваше маистратско величество, не ние, а вие сами се превърнахте в универсален сапун. Не ние назначихме от дясната Ви страна г-н подуправителят на прокуратурата - сър Борислав Сарафов, нито шефът на столичното следствие Петьо Петров, онзи със свидетелското хоби. Не ние турихме на поста главен секреар на МВР Светлозар Лазаров, известен с много неща, между които не е интелигентността. Не ние сме в основата на назначението и на вътрешния миистър Цветлин Йовчев. Така че, много молим, да не се обиждаме с погрешно адресирани упреци. И защо се жалвате, че прокуратурата не можела да си свърши нормало работата? Не ние, а вие сътворихте този цирк "Пеевски срещу Василев", а сега плачете, че слоът имал стомашни проблеми и освен, че изпотрошил всичко в стъкларския магазин, ами и изпоцаал и осмърдял целия пейзаж. Нахранихте го с развалена храна, а сега искате друг да играе ролята на Имодиум. Не нам!


Кратък курс по химия от кибиците:  Когато хидролизата се провежда под действие на алкална основа, се получават алкалните соли на висшите мастни киселини (сапуни). Реакцията се нарича осапунване. Нещо подобно се случва и с прокуратурата. Когато тя провежда акции (хидролизата) под действие на политик (алкални основа), се получават гранде гафове (висши мастни киселини) . Осапунване. 


Или изразено по научному: C3H5 (OOCC17H35)3 + 3NaOH → 3C17H35COOHNa + C3H5(OH)3.


Цацаров обаче пита още и дали не ни е омръзнало всичко това? Омръзна ни и още как. Страшно ни е омръзна, г-н Цацаров, направо ни се повръща, но повече ни е страх.

 

Жураналята обаче са долна пасмина и напират ли напират с въпроси към г-н Цацаров. Един от тях е онзи, който всички си задават и на който всички смятат, че знаят отговора. Става дума дали г-н Цацаров е зависим от гусин Пеевски? Главният прокурор отвърна докачено: "Ако прокуратурата бе на страната на единия sms-автор, най-вероятно това дело нямаше да бъде прекратено и това дело нямаше да бъде с такава квалификация. И второ, ако вие наричате всичко това, което се случва в момента с виновно длъжностно лице според нас от БНБ – сценарий, аз не го определям като такъв".

 

Кибиците обаче имат свое мнение по въпроса. Те казват: Делото бе прекратено не защото прокуратурата е независима, а защото нейни некадърни представители не можаха да съберат и едно годно доказателство за тезата на Пеевски, че Цветан Василев е организирал покушение срещу него и е пратил трима души да го извършат. А няма доказателства, защото няма такъв заговор. Това не е израз на независимост, а пример за стъкмена афера.


Освен това аркадаш Пеевски с г-н Цацаров в комплект са посещавали Цветан Цветанов в кабиета му, когато бе вътрешен министър. Това го твърди дори личният сайт на гусин Пеевски, което е знак за нещо, което народът счита за очевидно. Лош народ, г-н Цацаров, недоверчив.


Освен това, г-н Цацаров, вие подчертавате още, че не наричате случващото се с подуправителя на БНБ сценарий, но не известявате как го наричате. Може би заговор? Мокра поръчка? Колкото повече не казвате, толкова повече се налагат тези понятия. 


Главният прокурор обаче не отстъпва, защото е научен да настъпва, а пък неговият предшественик Никола Филчев казваше: "Над мен е само Господ". У нас е така. Затова и Цацаров настъпва ли настъпва: „Хайде стига с тоя абсурден sms-театър и в крайна сметка това е една сага, която, според мен, съвсем умишлено се поставя от героите в тази сага, пък и от някои други – да ги нарека информационни герои в центъра на общественото внимание”. Сакаш от самия Олимп долитат гръмовните изречения, толкова са божествени...

 

Но и кибиците не се дават и контрират: С голямо извинение и прискърбие трябва да заявим, че в центъра на общественото внимание прокуратурата се постави сама. Тя, заедно с машите от МВР, сътвори отвратителен скандал, накисна една банка, силно разтревожи вложителите и предизвика суматоха, атакува институцията БНБ, нахлу в офиси на Цветан Василев, както терористи в американско посолство не са нахлували и показа, че всеки гражданин, банка и бизнесмен могат да бъдат сринати, съсипани и "убити" за нула време. Стига да държиш на "къса каишка" представители на правораздавателната и правоохраниелната система. Така че, много моля, упреците не към нас, кибиците. Лайната са във вашата градина, г-н прокурор, не ги ли надушвате?

 

В такива ситуации е най-добре да се обърнем към историята на жанра, за да направим сравнение и да извлечем поуки.

 

Андрей Януариевич Вишински.

 

Чували сте това име. Бил е главен прокурор на СССР в периода 1935 - 1939 г. Негови колеги го наричали "Сталинският сатрап" и Ягуариевич. Във въпросния период Вишински ръководи прословутите три Московски съдебни процеса, в които са осъдени хиляди "врагове на родината": едни са изпратени в Сибир, а други - направо разтреляни. Така са спестени пътни, както и средства за изхранване, както се шегували другарите Молотов и Вишински. Вишински е бил известен със своята интелигентност и дисциплинираност, но и със своята жестокост и безпринципност. Наричал всички под него червеи, но раболепничил пред Сталин и Молотов.

 

Най-известната фраза на Вишински е: "Признанието е царица на доказателствата". Това е и същността на "реформата", която прокарва в съветското правораздаване.

 

Известният журналист Ото Лацис пише: "Има много начини да се изцедят признания от обвиняеми и свидетели. Те дори не се обсъждат, защото важен е резултатът. А той винаги е бил постиган".

 

Прокурорът Андрей Шеховцов допълва: "Служителите от НКВД (Сталинското МВР) се ръководеха предимно от указанието: Самопризнания на всяка цена. Така прилагаха в действие философията на Вишински. Внедряването на тази теория завърши с много разстрели".

 

Между Вишински и Цацаров лежи цяла епоха. Комунистическата идеология официално си тръгна от законодателството ни. Но като че ли някои тънки връзки все пак са оцелели. Да арестуваш трима души, да ги обвиниш в убийство и след това да признаеш, че това е грешка - е голяма грешка. Още по-голяма грешка е, че няма виновни. Няма и туй то. Обществото е виновно, щото се вълнувало. Тъпо общество такова! И нахално. Току пита, защо се атакува демонстративно подуправител на БНБ и шеф на Банков. Защо се огласяват писания на анонимен източник от БНБ. Кой и защо нагнетява напрежение и реди опешки пред КТБ. Вместо отговори, прокуратурата обвинява се сърди, че й задават въпроси.

Жив, жив е Вишински...

 

Г-н Цацаров се гневи от осапунването на прокуратурата, но не обелва и дума, защо все още тя не се е заела с Булгартабак. Да изясни кой е собственик, а също и дали се източват десетки милиони в посока на частни сметки в чужбина. Интересно е също прокуратурата да изясни дали цигарената контрабада не е свързана с Булгартабак и въпросния скрит собственик. Щото много се говори и знае по този въпрос сред народа, но МВР и прокуратурата сякаш са дали обет за мълчание. И обет за мълчание ли е или омерта. Защото има голяма разлика.

 

Едно птиче ни каза, че в бюрото на ФБР в София знаели много интересни неща по въпроса. 

 

Друго птиче пък съобщи, по подслушвания ни телефон, че в неформален разговор председателят на ЕК г-н Барозу заявил: Зачеркваме България. Повод да ни тегли чертата били сътворените скандали от родната прокуратура и МВР с политическо участие. Ще усетим резултата от изречението по спрените субсидии и пари оп европрограми. Гаранция.

 

Трето пиле пък изчурулика: Освен за измиване на ръце, универсалният сапун може да измива съвести и да пере пари. Какво доживяхме: вместо да пеят из небесния простор, пилетата се занимават с човешките проблеми...

 

Накрая ние, кибиците, стигаме до следния извод: Ако прокуратурата не иска да е универсален сапун да се заеме веднага с: Булгартабак, сделките на ТЕЦ "Марица-Изток 2", сделките на Железопътна инфраструктура, монопола в изкупуването на тютюна. На първо време и това стига. После още. Ние ще пазим тишина и ще чакаме със затаен дъх резултатите. Обещаваме.

 

Борис Петков

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 20| 13776 |24.06.2014 Правните абсурди около Пеевски убиват демокрацията . 33| 13540 |23.06.2014 БЪЛГАРСКАТА УЧАСТ . 33| 12297 |20.06.2014 Държавата - погребална агенция . 37| 20665 |19.06.2014 ДПС клати най-добре

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads