Реклама / Ads
0| 9804 |04.04.2016 ГЛАСЪТ

Отечествената война срещу корупцията – накъде след ДАИ?

.
Борци срещу корупцията...
Удариха ДАИ. Има защо. От много години има защо. Не е трябвало МВР, ДАНС и прокуратурата обаче да хабят ресурси 4 месеца, за да разкрият нещо, което щеше да им разкаже всеки шофьор, минал през „услугите” на автомобилната инспекция. Както и да е. Има арестувани, има прокурорски изявления в стил Бойко Борисов и изявления на Борисов а ла Луи XIV. След което населението се пуска да пасе.
 
Нито дума за предишните акции, задържания и изявления. За нефелните доказателства, прокурорските и съдебните провали. Матрялът е прост, ще забрави. Така е.

 

Да приемем, че спрямо ДАИ се е действало принципно, от позиция на закона и обществения интерес. Да речем, защото има съмнения, че е така. А има съмнения, защото всички знаят от години какво се случва с шофьорските книжки, лицензи, такси, рекета и изнудванията, както и разплащанията по веригата. Да видим какво следва. Кой ще е следващата крушка „Цветанов”, на която ще й врътнат ключа.

 

Корупцията по високите етажи на властта? Няма как да стане. Не и със закона на Кунева. Освен това не е логично тези, които са във властта, да борят корупцията в самата нея. Пада се отвисоко. Освен това толкова смели и честни българи няма. Няма. 

 

Митниците? Как да стане обаче, като Борисов се хвали, че е пресечена цялата контрабанда. В ЕС го хвалели и подскачали като корейски деца на рождения ден на вожда. Освен това периодично биват шамаросвани дребни цаци, което е напълно достатъчно. Дори Ваньо Танов, който се опита да свърши немалко черна работа там, не издържа на напрежението.

 

Организираната престъпност? Няма начин. Запазена територия. Запазена от политици, опънали чадъри над нея като тия на Слънчев бряг, дето са по 15 лв таксата. Посегнеш ли – режат пръсти. И по-лошо – спират „джобните”, дето НАП не ги лови. А не ги лови, защото не ги търси. А не ги търси, защото е част от системата и „чадърите”.

 

Х-л „Берлин”? По-скоро зелени човечета ще ни дойдат на гости от Марс, отколкото прокурори и дансаджии да влязат в щаб квартирата на Д.П. Не че висши представители не посещават и сега бърлогата, но това са посещения по друга линия.

 

„Булгартабак”? Абсурд! Ами ако изскочи отнякъде документ с неподходящи имена в него? Ако в някоя каса бъдат открити документи за собственост на разни офшорки и там пише... Не ви трябва да знаете дори. Гледайте си сериалите и талантите и си пийте ракийката. Тайните усложняват живота. 

 

Прокуратурата и ВСС? Много ви се иска! А и кой ще разпореди подобно нещо? Главният прокурор е недосегаем по документи. Заместникът му Борислав Сарафов пък е нужен на главния прокурор – сещате се за какво. Магистратите от кръга „Сливница” са недосегаеми. Който не вярва, да пита вице-президента Маргарита Попова. Членовете на Висшия съдебен съвет също са недосегаеми. Колкото до ВСС – той е плод на политически инцест и с него ще се занимават един ден спецовете по генетика. Затова ще бъдат удряни магистрати от трета и четвърта линия.

 

НАП? Голям залък е... Първо, ведомството е под закрилата на Д.П. Второ: тъкмо служителите научиха кои са под „ембарго” и кои трябва да бъдат гърчени и натискани, как да ги разбуташ. Има и железен ред: знае се кой, къде и по колко може да прибира. Също колко и на кого да отчита. Сложно е. Един месец да пропуснеш някого над теб – гориш. Така че оставете НАП на мира. Те ако са искали да действат по закона и правилата, първо щяха да подстрижат тия в Народното събрание, след това баровците в Бояна и Драгалевци, да проверят медийните ибрици на Пеевски и самия Пеевски, но не е такава идеята. Работата е другаде и не е работа на населението да си пъха носа, където не му е работа. 

 

Министрите? 1 април е само един ден в годината. Така, че забравете. Освен това министрите, както и политиците, познават опитни адвокати и финансисти, които се грижат за личната им документация. В смисъл, че се изгаря всичко неподходящо.

 

Контрабандата? Ама как да я ударят, като си е тяхна. Тях-на! Колко пъти трябва да ви се повтори, че да го запомните?!

 

Службите? МВР? ДАНС? ДАТО? С тези абривиатури положението е деликатно. Сега ги контролира ДПС и е удобно да бъдат ударени. Но утре? ДПС като се върне на власт, ще удари пък тия на ГЕРБ. БСП също има виждания по въпроса. Много е кофти. Вярно, че много некадърници и корумпета шетат из етажите на службите, ама са все „наши хора”. Как да им посегнеш – все едно на себе си посягаш. А премиерът правилно отеляза, че имат семейства, деца, роднини...  

 

Битовата престъпност? Би трябвало, ама няма как. Целият личен състав на МВР е зает да пази гореупоменатите, да събира парички за гаджето, децата, апартаментче – знаете как е. Кой ще ти ходи по селата да гони върколаци и вампири? Освен това, дето се вика, старите хора са си поживяли, дали ще си идат еди-два месеца по-рано не е голяма драма. Верно, че като ги пребиват боли, но и много страшни болести има, от тях също боли. Такъв е животът.

 

Президентът? Не е невъзможно. Дори се правиха вече опити. Но пък той реагира винаги с усмивка. Излъчва позитивизъм този човек, дори когато говори и върши очевидни глупости. А и изглежда безобиден. Няма да има голям ефект, най-много хората да го съжалят и да гласуват отново за него. Направо беля ще стане.

 

Премиерът? Очаквах, че ще стигнете и до него. Нахалството ви няма граници. Имало съмнения? Вижте сега, това дали има или няма съмнения е без значение. Важното е, че той ръководи държавата. Алтернативите бързо се нагушват, отпускат се и се осират, с извинение. Виждали сме такива, да не ги изреждам. Така че да се разберем: премиерът не се пипа. Докато той не реши да си тръгне.

 

Така че след ДАИ е много трудно да се каже накъде ще поеме отечествената война срещу корупцията. Може би трябва да се помисли за разни учени и културтрегери, които си кичат домовете с всякакви картини и глупости. Те откъде имат пари за картини? И пият всяка вечер като смокове. Водката да не е безплатна? Дори ментетата си имат цена.

Не е лошо и дребните фермери да бъдат малко раздрусани. Няма начи да не крият някой и друг литър мляко, някое агне или теленце. Което си е предумишлено укриване на доходи и данъци. Ето къде трябва да удари законът с цялата си сила. Защото е доста нахално хем да си на чист въздух, да ядеш домашни кокошчици и домати от градината и да не се издължаваш на държавата. Направо си мирише на саботаж, ако трябва да сме откровени.

 

Така че властта има много накъде да се изявява. Ние ще наблюдаваме и ще аплодираме. От нас друго не се очаква. А и сме доказали, че за друго не ни бива.

 

Маринела Маринова

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 23| 19419 |03.03.2016 93 Harbi - 1877-78 - една непозната Освободителна война . 61| 15781 |25.11.2015 Как започна 13-тата Руско-турска война . 39| 11201 |09.09.2015 Корупцията и съдебната система превърнаха 9 септември в блян . 32| 10640 |11.06.2015 Борбата с корупцията се оказа хермафродит

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads