Реклама / Ads
22| 21574 |13.04.2020 ГЛАСЪТ

ПАРАДОКСИ: Пабло Ескобар и Делян Пеевски – прилики и две разлики

.
Пабло Ескобар/Делян Пеевски
Реших, че от този момент няма значение, как той е придобил парите. Важното е, че помага. Година по-късно авторката на тази мисъл е на друго мнение: Всеядността е най-голямата ни беда. Виргиния Валехо Гарсия – журналистка и любовница на Пабло Ескобар – думите са нейни. Приливи на заблуда и разочарование. Тя все пак за 12 месеца е проумяла нещо важно, което ние не желаем да признаем години наред.
 

Това наистина е голяма беда. И не бъркайте мълчанието на страхливците с мълчанието на агнетата.

 

„Най-големият дарител, „Пеевски с нов голям жест…“ – подобни заглавия заливат медиите на самия Пеевски. Случващото се по странен или логичен начин напомня една друга история, в една държава на около10 250 километра от нас.

 

Пабло Ескобар е считан за един от най-богатите хора на ХХ век – 7-ми, според Форбс. Безпощаден убиец и терорист, най-известният наркобарон. Произвел и продал тонове наркотици, събирал парите в камиони. В същото време бил щедър към бедните, помагал на училища, болници, футболни отбори, стадиони, старчески домове. Ако не му харесваш те застрелва на място, ако си му симпатичен, получаваш пачка. Много деца в Колумбия са кръстени на него. На част от тях самият той е кръстник. Има дори „квартали на Пабло“. Един от най-големите престъпници на ХХ век обичал поезия, бил депутат и кандидат за президент на Колумбия.






"Демокрацията ще си я купим. Няма да влагаме пари в един политик, а поне в няколко, защото който и да победи – печелим ние“, - казвал Ескобар на своите командири от картела Меделин и партньорите си.

 

Когато в парламента някои намеквали за неговата престъпна дейност, той ги привиквал в своя щаб и ги питал, искат ли медиите да опишат откъде са дошли парите за техните кампании и „спечелени“ гласове. Компроматите били част от оръжения му арсенал.

 

Ескобар и политическата шайка около него създават жилав модел, който продължава да работи и след неговата смърт. В какво се изразява? Бизнесмени, журналисти, граждански активисти, учители, лекари и пр. се държат настрани от политиката. Те са харесвани от обществото – честни, интелигентни, образовани хора, - но за властта биват избирани арогантни, безпардонни субекти. Те могат да лицемерничат, да притискат, заплашват, но и да се огъват и слугуват. Неприспособимостта на едните и цинизма на другите довежда до това, цяло поколение да израсте с убеждението, че няма алтернатива на статуквото, че тези, които са вече във властта трябва да са там доживот. За останалите остава живот в неувереност и отказ от съпротива.

 

Само че истината е съвсем друга.

 

Споменатият политико-мафиотски модел на Ескобар е неприлично сходен с върлуващия у нас. Вижда се с просто око. Не че на някой му пука.

 

Делян Пеевски не е наркобарон - факт. Това е първата разлика с Ескобар. (За втората ще стане дума след малко.) Името му обаче е замесвано от турските служби и институции в контрабанда на цигари. Също, че част от печалбите са отивали за терористични групировки. Анкара дори забрани на него и Ахмед Доган да влизат в Турция. Като зам.-министър по бедствията и авариите и отговарящ за Държавния резерв бе освободен от поста заради обвинения, че е рекетирал генералния директор на Булгартабак да плаща „данък“ 180 000 лева месечно. Беше замесен и шефът на следствието Ангел Александров. Не беше доказано… Как е разследвано – друг въпрос. По-късно тогавашният премиер Сергей Станишев връща Пеевски на работа, макар преди това да е твърдял, че има голям проблем с морала му… Явно за няколко дена Делян си е оправил морала...






Името на Пеевски е и сред главните "герои", осигурили фалита на КТБ. От банката е получил над 500 млн лева по различни схеми. Бизнесите му не процъвтяват – Булгартабак залезе, Техномаркет е на командно дишане с кредити от ББР, „Лафка“ пусна кепенците… Но правителството се грижи за него чрез обществени поръчки. Което отново напомня за Ескобар и неговия модел… Много български бизнесмени са пострадали от кръга Кой, но мълчание от страх да не загубят и това, което им е останало. Защото #Кой е държавата.

 

Пеевски е депутат от ДПС. Бе избран и за евродепутат, но му се наложи да се откаже.

 

Ескобар е държал на къса верижка министри. И Пеевски държи чрез приятелство министри, които не могат да му откажат услуга. В различни зависимости към него са и важни фигури в други партии. В клуба на олигарсите той дава картите, също той изключва. Прокуратурата му помага безрезервно.  

 

Стигаме и до втората разлика. Пабло Емилио Ескобар ГавирИя все пак е преследван от властите, докато Делян Славчев Пеевски е недосегаем. Има и охрана от НСО, за което Пабло дори не е мечтал.

 

Все по-малка е вероятността това да се промени от разследванията по закона РИКО и „Магнитски“ в САЩ, защото ръководството на България и прокуратурата правят всичко възможно Пеевски да излезе чист от ситуацията. Дали, защото вярват в неговата чистота или, за да не ги повлече към дъното - гадаем. Все пак има други 50%, които яко се случат разследванията ще извадят страховити случаи на корупция по високите етажи у нас, включително в държавното обвинение. Ненапразно свидетели по Нюйоркското дело са привиквани в прокуратурата и заливани с обвинения и обиди от пеевската медийна кочина.






Питане: Ако това се случи ще бъдат ли върнати даренията на олигарха-политик, защото са мръсни и може би и кървави? Или ще припяваме, че „не е важно как е придобил парите, важното е, че помага“?

 

България и Колумбия – колко далеч една от друга, а колко общи неща. Ескобар и Пеевски…

 

Да не забравяме обаче, че панамският диктатор Мануел Нуриега години наред е бил сътрудник на ЦРУ и потупван по рамото като "наш човек" от Белия дом, докато един ден го свалят от власт същите тези хора, и го натикват в затвора.

 

Даренията са нужни на Пеевски като визитка, която да представи на янките и Брюксел. Едва ли се вълнува какво е мнението на българите. Важното е да остане един от кукловодите в сянка и да дърпа конците на марионетки във властта.

 

Ескобар и Пеевски - дарители №1 на Колумбия и България. Лика прилика, като два стръка иглика… И две разлики, де.

 

И още нещо: Колумбия отдавна не е първа по корупция в Латинска Америка, а ние продължаваме да сме начело в Европа...

 

Фрог нюз

 

П.П. Не искаме да хвърляме сянка върху името на депутата от ДПС и голям дарител Делян Пеевски. Предлагаме само една хипотеза, която може въобще да не е вярна. Пък и какво значат някакви писания пред жизнеутвърждаващите констатации на прокуратурата и КПКОНПИ, че олигархът-политик е чист като момина сълза? Там е истината.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 63| 19634 |11.04.2020 Цонев, вместо от свободата на словото, да се лишим от ДПС, мафията и корупцията, а? . 47| 42018 |10.04.2020 Пеевски не дава Горанов и Караниколов, ББР остава негова . 6| 12159 |09.04.2020 Охулят ли моята душа и плът, майчице моя… Срещу извънредното положение с Киплинг – 3 . 41| 18420 |08.04.2020 Борисов натри клюновете на мисирките за ББР

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads