Реклама / Ads
47| 42017 |10.04.2020 ГЛАСЪТ

Пеевски не дава Горанов и Караниколов, ББР остава негова

.
Сенки около ББР...
Ако някога, скъпи неандерталци, се събудите, и видите в спалнята си Пеевски – не се чудете. Той отдавна е там, но вие сте проспали нахълтването. Толкова за интелигентната българска нация.
 

Поредното доказателство за обществената циклофрения е мълчаливият отказ да се проумеят лъжите около скандала с Българската банка за развитие. И не става въобще въпрос за 75-те милиона, дадени на някаква колекторска фирма. Лъжите са започнали много по-отдавна и струват стотици милиони на данъкоплатците.

 

Ден преди „уволнението“ на Стоян Мавродиев Надзорният съвет на банката е направил важни промени в Надзорния съвет на баката. Това се случило на 7 април, - може да се види в Агенцията по вписванията. В документа е записано, че още на 6 април за нов изпълнителен директор е назначен Живко Тодоров.






Допълва се, че настоящите изпълнителни директори - Стоян Мавродиев, главен изп. директор, Румен Митров, изп. директор, и Николай Димитров, изп. директор, продължават да управляват и представляват банката и не се променят техните функции.

Преди тази информация да стане публична, премиерът Борисов се ядоса на мисиркитепуйкитефитките, че не го питат за ББР и сам отвори темата, като разпореди на отсъстващия от брифинга министър Емил Караниколов да уволни Стоян Мавродиев. Отсъстващият вече е знаел за промените в банката и си го е преместил… В смисъл: сделката е приключила, Стоян е предизвестения бушон - защо да ходи на някакъв си брифинг. Народът – предизвестеният Мунчо.

 

Дали Борисов е знаел или не за цирка с кредита няма да научим. Не и сега. Любопитното е, че Живко Тодоров допреди дни е бил главен финансов директор на Първа инвестиционна банка. Съобщава го самата ПИБ, като уточнява, че решението е от

31 март и влиза в сила от 2 април. Дни след това се появява в ББР. Това няма как да стане спонтанно. И ако финансовият министър Горанов и икономическият Караниколов не са уведомили своя шеф – егати лоялните министри! Такива в боя ще те предадат след първия изстрел.  

 

Повече от ясно е, че цялата схема е замислена предварително. Зад нея се вижда една голяяяма сянка, спускаща се от боянски хотел към „Дондуков“ 1.

 

Първият урок на Конан Дойл, когато има съмнение за престъпление, е да се помисли кой има мотив. Мотивът е важен, драги заспали клетници.






Отдавна е известно, че ББР се използва от Делян Пеевски и близки на него и ДПС фирми и лица за финансиране на бизнеси, които не отговарят на целите, за които е създадена банката – да помага на малки и средни фирми. Примери: ББР рефинансира кредитите на Водстрой през лятото на 2014 г., веднага след организирния фалит на КТБ.


ББР финансира и рефинансира Булгартабак, докато беше жива фирма. След това изля пари на „Лафка“ и Техномаркет – все фирми, свързани с Пеевски. Според публикации на „Капитал“, експозицията към ББР на Техномаркет надхвърля 250 млн лева. Да не забравяме, че Техномаркет беше придобита по мистериозен и съмнителен начин от Едуардо Миролио, а впоследствие от Пеевски за около 10 мил евро. Толкова е бил оборотният кредит на компанията към КТБ.


Кредитите на Гергов за „Слънчев ден“ и пр, сега прехвърлени пак на Пеевски, пак с участие на ББР.
Кредитът на Румен Гайтански-Вълка също е много странен. ББР го отпуска за финансиране на фирма на Гайтански, която купува друго предприятие… на Гайтански. Според някои то струвало около 5 млн лева, но е оценено на 150 мил лева.

Може тези цифри да не са точни, но заслужават особено внимание от прокуратурата и финансовите контролни органи. Заслужават внимание, но не го получават.

 

Колкото до кредита от 75 милиона за колекторска фирма, трява да е ясно, че всеки кредит, който надвишава 5% от собствения капитал на банката се одобрява от Надзорния съвет. В този смисъл, ако УС е подписал кредита без одобрение, Мавродиев е за прокурор и съд. Но едва ли е постъпил така. Ако пък кредитът е одобрен от Надзорния съвет, тогава членовете му са погазили закона.

 

В Надзорния съвет на банката участват икономическия министър Емил Караниколов и неговият заместник Лъчезар Борисов. За Караниколов се твърди, че е близък на кръга „Пеевски“.

 

Всичко това са информации, коментирани в различни кръгове, но за да излезе истината наяве, премиерът Борисов трябва да разпореди сериозна проверка на скандала. Прокуратурата също. Дали ще се случи? Вие кажете.






ББР е поднадзорна на БНБ. След като стана известно, че „СГ Груп“ са купили кредити на стойност над 500 милиона от голяма банка, без да имат такъв ресулс, това означава, че са кредитирани. В такъв случай е възможно ББР директно да е финансирала „СГ Груп“, за да купи кредитен портфейл от голямата банка.

 

Възможен е също вариант друга търговска банка да е финансирала „СГ Груп“ да купи кредитен портфейл от „голяма банка“, който „СГ Груп“ залага на ББР, за да се рефинансира и погаси задълженията си към търговската банка.

 

И в двата случая в Централния кредитен регистър (ЦКР) тези операции трябва да са регистрирани и БНБ да е известена. Освен това, очевидно става въпрос за лоши кредити. И за бездействие и на БНБ, и в частност на Банковия надзор. Началник на на Банков надзор е Радослав Миленков, кадър на две от замесените в скандала банки и бивш шеф на Фонда за гарантиране на влоговете в банките по времето, когато бе фалирана КТБ. Случайно.

 

Операцията явно цели капитализиране на банки с пари на данъкоплатците. Експерти са скептични, че кредитът от 75 милиона ще бъде върнат, освен ако БНБ не наложи развала на сделките на „СГ Груп“ с ББР.






Стоян Мавродиев е посочен за бушон – вероятно от доскорошните му кукловоди - в тази постановка. Сценарият е бил написан от задкулисието, включително от някои от лицата, които твърдят, че не са знаели нищо.

 

Премиерът заяви, че министър Караниколов няма да носи отговорност. Какво като е принципал на ББР. Което издава, че друг командва. Човекът с истински мотиви да има ново ръководство, посочено от него. Инсценираният скандал е димката, зад пушека на която, да се прикрият стотиците милиони – според експерти около 1,5 милиарда – кредити от ББР на знакови лица и фирми. Една разследване на досегашната дейност на банката ще извади на светло зашеметяващи факти, а това не бива да става. В онзи хотел в Бояна и сараите знаят това. Знаят и как да се справят. Всъщност – както досега. Правят го от години.

 

Горанов и Караниколов са спокойни. Мавродиев ще прави някакви движения известно време и ще утихне. Може и охрана да се наеме…

 

Големите балъци и губещи са българите. Цяла нация, завладяна от Стокхолмски синдром. И COVID-19 не може да я събуди. Нито интубиране да я спаси.

 

Д-р Димитър Попкутуев

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 35| 30281 |27.02.2020 Ще се простреля ли Борисов с „Лафка“ на Пеевски? . 10| 20828 |23.01.2020 Ало, Горанов съм, какво стана с хазарта? Благодаря, и той ще е доволен... . 11| 42212 |14.12.2019 След НС на БСП - Пеевски срещу Нинова за „Позитано“ 20 . 42| 49920 |21.11.2019 greshka303

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads