Реклама / Ads
0| 16528 |22.03.2016 ГЛАСЪТ

Пеевски, Цацаров и сие запяха на "птичи език" - "Титаник" потъва

.
На дъното дори "Титаник" изглежда жалък...
Делян Пеевски се отказва от бизнеса си в България. Едно само изречение, но хвърли в сълзи цялата страна. Последва писмо от свидния за нацията политик, в което той описва причините за драматичното решение. Последвалата национална скръб може да се сравни единствено с прощаването на дедите ни с патриарх Евтимий, след превземането на Велико Търново от ордата на Баязид...
 
Днес турците отново напират, а сме на път да се простим с много свиден човек - самият #Кой. Защото ако патриарх Евтимий е отговарял само за душевния мир на народа си, то Делян П. държеше и ключовете от склада, беше артелчик и касиер на същия този народ. И ако някога е имало Григорий Цамблак, който да напише "Похвално слово за Евтимий", днес на Пеевски му се налага сам да възпее себе си във възникналата ситуация. Не се чудете - дотам ни докараха "промените" в ценностната ни система.

 

В Русия и в племената на северно-американските индианци преди много години се ражда т.нар. "птичи език". Имитирали се птици, за да се предават съобщения. Постепенно шифърът се усъвършенствал и чрез набор или каламбур с думи се прикривало послание или тайна информация. Чуруликаш едно, но се разбира нещо съвсем друго.

 

Чрез своето писмо депутатът от ДПС ни демонстрира как чрез "птичи език" могат да се разкрият едни скрити картинки, за които само сме подозирали. За "Химко-Враца", например и някои други.

 

Ето го цялото писмо (обозначенията в скобите са мои); потопете се в неговото величие и историзъм:


(1) "През м. януари 2016 г. дружеството „НСН Инвестмънт“ ООД, в което съм мажоритарен собственик, внесе необходимия депозит и участва като кандидат в търга за закупуване на активите на „Химко“ – Враца. Намерението ми бе дружеството купувач да възстанови част от производството на химическия завод и да открие нови работни места в град Враца.

Същевременно необоснованият политически натиск и продължаващата медийна кампания против мен, изострена в последните седмици и отразяваща се изключително негативно, както върху дружествата, в които имам участие, така и върху други стопански субекти, с които нямам никаква връзка, ме накараха да се откажа от по-нататъшно приключване на сделката за закупуването на активите на „Химко“ – Враца.

 

(2)Считам за недопустимо, в държава членка на Европейския съюз, чрез натиск и негативни кампании да се унищожава бизнеса, да се злепоставя доброто име на български фирми и да се възпрепятства дейността им. Нека политическите ми опоненти и тези, които продължават да злословят срещу мен, бъдат доволни, че са постигнали целта си – аз се отказвам да участвам занапред в български бизнес проекти, за да запазя от унищожаване всеки потенциален мой бизнес партньор, който би бил нарочен като „свързан с Пеевски”.

(3)Надявам се, че това мое решение ще позволи на други инвеститори, достатъчно сериозни, да придобият активите на „Химко” – Враца и да реализират инвестиционна програма за възраждането на предприятието, която да защити по най-добрия начин интересите на северозападния регион, който е един от най – бедните в страната".

 

Мислете каквото си искате. Писмото дава големи възможности за въображението.

"Опитът на тиранина да се представи за жертва е второ действие на замисленото от него. Не ви чака нищо добро". Думите са на американския философ и политически наблюдател Ноам Чомски. "Опитите да бъдем измамени не са спирали и продължават дори в този момент", - допълва той. Друг известен евреин - Александър Солженицин, дълбае още по-навътре: "Всеки, който веднъж е обявил насилието за свое дело, след това избира лъжата за свой принцип". Логиката, че насилието и лъжата са винаги заедно наистина е стряскаща.

 

Но да вървим нататък.  

1. Пеевски никога не е имал намерение да възстановява някакво производство и да открива нови работни места. Щял да даде 11,5 млн. за рухнало предприятие, в което може да се снима постапокалиптика от сорта на "На другия ден". Необезпечените задължения на "Химко" към НЕК и „Булгаргаз“ са 82 млн. лева. Те трябва да се платят в срок от 2 месеца, както и цената. Заводът не работи от 14 години. За възстановяване само две от инсталациите са нужни поне 10 месеца и около 10 милиона. И откъде Пеевски ще извади над 100 милиона? Турците спряха контрабандата на цигари от "Булгартабак". Борисов пък му спря обществени поръчки за над милиард. Златното кранче пресъхва, а номерът с инвестициите и новите работни места да го пробва на любимите си медийни издатели.

 

2. Пеевски е абсолютно без конкуренция за приза "Наглец на годината". Този, чиито медии и кръг #Кой разрушиха КТБ, бяха готови да разрушат втора банка, узурпираха медийния пазар, атакуват безсрамно и брутално всеки, който му се изпречи на пътя - сега е наскърбен, разочарован, обиден. Трябвало да бъдем европейска държава, пише, а се не сеща, че не сме такава заради него и такива като него.  

 

И други зачуроликаха тия дни - истинска декада на "птичия език".

"В отбора трябва да се направят големи промени". Думите са на адв. Александър Ангелов и се онасят за ФК "Левски", на който той е съсобственик. Казал ги след нулевия резултат в мача със "Славия". Мнозина твърят, че Ангелов е подставеното лице на Пеевски в "отбора на народа". Преки доказателства няма, но и косвените стигат: Ангелов е личният адвокат на депутата от ДПС. И понеже Ангелов разбира от футбол, колкото неопитното калайджийче, на което първо му почернял задника, редно е да потърсим скрит смисъл в изявата му пред микрофоните. Притеснен от събитията около неговия патрон той неволно издава своите вълнения. Големи промени със сигурност ще има, но ще са най-вече в отбора на #Кой. Ще включват със сигурност подмяна на важни играчи в прокуратурата, финансовото разузнаване, НАП, Министерство на финансите, ДАНС и ГДБОП, което може да се окаже фатално за самия Ангелов и други с подобен статут.

 

Друг глас от птичия хор е този на главния прокурор Сотир Цацаров. В понеделник той поиска имунитета на депутата от левицата Светла Бъчварова-Пиралкова. В това изпълнение се открояват две послания. Едното е да се отклони вниманието от Пеевски. Второто е знак към собственика на "Литекс Комерс" Гриша Ганчев, с когото била сключена неизгодната сделка от Бъчварова и Селскостопанската академия през... 2010 г. Забележете: оттогава четирима наследници са заемали мястото на Бъчварова и не са прекратили договора, но Цацаров подхваща тази работа чак сега. Има право, не е да няма, но други са подбудите, а не обществения интерес. Ганчев е на мушката, защото се опълчи на Пеевски, който поиска да налапа част от "Петрол". Ганчев не отстъпва и на Васил Божков за ЦСКА. Божков бе замесен в интригата пак по схема на Пеевски. Целта би могла да е контрол върху ултрасите на "червените", които да бъдат използвани в конкретна ситуация (сегашната изглежда подходяща) или слагане на ръка върху "черното тото", което институциите отричат, докато то процъвтява. А може и двете.

 

Но и това не е всичко. Бившият шеф на следствието, бивш зам.-главен прокурор и настоящ шеф на една от фирмите на Делян Пеевски, свързана с "Булгартабак" Бойко Найденов, бил кандидат за шеф на новата антикорупционна структура, която предлага отдавна Меглена Кунева. Ако това стане, ще възникне наистина екзистенциалният въпрос: Защо тогава отхвърлихме Пеевски като шеф на ДАНС? Оти ги ручахме жабетата?!

 

Пеевски тепърва го очакват сблъсъци. Айсбергът на предателството обаче със сигурност е неговия финансов "Титаник". Той обаче няма да има с кого да слуша на носа парчето на Селин Дион... Защото ще е сам. Ще е сам, защото плъховете вече напускат кораба. А са плъхове, защото край него други не виреят. Най-интересен е медийният му оркестър, който вече репетира, макар и тайно, Погребалния марш на Шопен. Агитките пък гълтат сурови яйца за да подемат в нужния момент "Всички прасета на мезета"...  

Sic transit gloria mundi... И ще боли.

 

Огнян Стефанов

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 9843 |29.02.2016 Даваме Велчев, Цацаров и Панов за Гренада, но никой не ги иска . 24| 13217 |30.11.2015 "Бойко акбар", "Цацаров акбар" - вият медийни орки . 31| 21608 |27.11.2015 Главният прокурор Цацаров подаде оставка. И след това . 17| 37803 |23.09.2015 Говориха ли Ердоган и Цацаров за тероризъм и "Булгартабак" или да?
Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads