Реклама / Ads
17| 41971 |16.12.2021 ГЛАСЪТ

Само във Фрог: Главният прокурор създал групи от верни хора за специални поръчки /документи/

.
Иван Гешев
“Не мога да се меся в работата на магистратите”, като мантра повтаря под път и над път главният прокурор Иван Гешев. Заповедите му за разпределението на делата, обаче напълно опровергават думите му, установи Фрог нюз на базата на документи, с които разполага.
 

Капан


От Заповед, разписана от Гешев през април т. г., става ясно, че той е наредил в прокуратурите, включително и специализираната, да се създадат т. нар. “групи, необходими за изпълнение на указанията на главния прокурор”. Според магистрати, именно в ръцете на специално подбрани, най-вече послушни прокурори от тези звена, се насочват т. нар. “знакови” разследвания. Юристи са категорични, че с въпросната Заповед, Иван Гешев отваря широко вратата за възможността да се влияе пряко на работата на държавните обвинители. Така уверенията на главния прокурор, че не се меси в работата на подчинените му,  се оказват пунта мара. 


Остър завой


Нова заповед, издадена от Гешев през октомври, но действаща със задна дата от 13 септември, навежда на мисълта, че ръководството на прокуратурата е направило опит да скрие намесата на Гешев в делата и да замаже скандала със създаването на т. нар. групи за послушание. Разликата между двете заповеди на Гешев е в частта, касаеща именно тези звена. Така текстът “групи, необходими за изпълнение на указания на главния прокурор” се променя в “групи, необходими за изпълнение на методически и организационни указания на главния прокурор”. Припомняме ви, че бившият правосъден министър Иван Демерджиев поиска от ВСС да образува дисциплинарка срещу Гешев за това, че на два пъти държавното обвинени отказва да предостави данни на министерството във връзка с действащите правила и практика за случайното  разпределение на делата. Наскоро стана ясно, че те вече са предоставени. Не е ясно, обаче дали първата Заповед на Гешев от април, която предполага пряка намеса в делата  страна на Гешев, е дадена или скрита. Заради това Фрог нюз ще сезира правосъдното министерство, с искане да бъде извършена обстойна проверка. Редно е да се разбере дали Гешев ни пробутва игра в стил "тука има-тука няма".

 

Спецпрокуратурата - равнис, мирно


Като под команда в стил “Равнис, мирно!”, шефът на спецпрокуратурата Валентина Маджарова  създава със своя вътрешна заповед звена, в които влизат специално подбрани по неясен критерий прокурори, за  да се занимават с “Преписки с фактическа и правна сложност” и “Досъдебни производства с фактическа и правна сложност”. Когато едно “интересно”, “специално” или както искате го наречете дело отиде в спеца, то не се джурка в компютъра за случайно разпределение, а отива директно в екипа, ангажиран с разплитане на случаите с “фактическа и правна сложност”. “Не е ясно кой и по какъв начин определя кое дело представлява “правна сложност”. Не е ясно и защо конкретни прокурори попадат в тези екипи, след като сред тях виждаме хора с малко опит или със спорни професионални качества. Необходимо е да се направи цялостна ревизия от независими експерти на тези дела. Защото само тогава ще се разбере дали се работи по поръчка отгоре, като и  дали  се упражнява натиск”, обясниха пред екипа ни магистрати. 


Отличници


От последната заповед на шефката на спецпрокуратурата Валентина Маджарова, издадена в  средата на миналия месец, става ясно, че от 13 прокурори в отдел “Антикорупция”, избраници да работят с “правна сложност” са само самата  Маджарова, считана за особено близка с Гешев,  зам.-шефът на спецпрокуратурата Ангел Кънев, Георги Николов и Петър Велчев. 


В отдел “Икономически” пък се трудят 18 държавни обвинители. От тях, според Заповед от средата на ноември т. г.  само трима са “богопомазани” да се докосват до делата с “правна сложност”. Това са Данаил Шостак, Мирослав Илиев и Николай Димитров. 

 

Окопаване


Всеизвестно е, че един от начините да се “награди” даден прокурор, е той да се командирова на апетитно място, или пък да се издигне в кариерата. Ето как се случват нещата в специализираната прокуратурата, за който управляващите са категорични, че трябва да се закрие, заради факта, че се е изродила в бухалка за неудобните на предишната власт.   


В съдебната палата се коментира как обвинителката Антоанета Софрониева, ангажирана със сигнала на Бойко Рашков срещу Иван Гешев, вече е във Върховна касационна прокуратура /ВКП/.    Прокурор Генка Брезашка, ангажирана по делото “Бобокови”, се командирова във ВКП, прокурорът, свързан с разследването на АКФ “Осемте джуджета” Димитър Франтишек също е изпратен във ВКП. Идентична се оказва и  съдбата на обвинителя по делото “Иванчева”  Илиян Рангелов. За него е намерен празен стол във ВКП. Върховна касационна прокуратурата приютява и сочената за много близка на Гешев -Силвия Соколова.


 В Апелативна прокуратурата пък е командирован Росен Радев - наблюдаващ скандалното дело срещу мъжа на Ивайла Бакалова - Веселин Денков. Като награда се възприемат и кариерните израствания на още няколко магистрати. Наблюдаващите прокурори по делото “Баневи” Мария Дойчева и Калин Стоилов, вече са зам.-административни ръководители на апелативна специализирана прокуратура. 


Данаил Шостак от “онези екипи”, споменат по-горе, вече оглавява икономическия отдел. Да припомним, че той бе отговорен за хода на делото с певицата “Лилана”, както и за разследването на хората от президентството. Прокурор Евгени Щъркова, е шеф на отдел “Криминален”. Тя наблюдаваше разследването за теча на лични данни от НАП. Дамата взриви социалните мрежи, след като обяви ексцентричния план на хакерите да дестабилизират държавата като включат поливните пръскачки на парламента в неподходящ момент.

 

Любопитна подробност е, че делото за незаконното подслушване на хора по време на протестите се падна да се нищи от сина на правосъдната министърка от кабинета на “Борисов 1” Маргарита Попова - Николай Попов. и на колегата му Иван Първанов - син на бившия зам.-главен прокурор Валери Първанов. Обществена тайна бяха топлите отношения между Попова и бившия премиер Бойко Борисов. Синът й сега ще има тежката дума да каже кой и как е организирал незаконното подслушване на протестиращи. Ще чакаме. Дано да не е от “умрял писмо”.

 

Екип на Фрог нюз

 

Разликите между двете Заповеди на Иван Гешев са малки, но съществени


.


.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 33| 67261 |10.11.2021 За ”него” има само два пътя: При санитарите или при надзирателите . 87| 19364 |09.11.2021 Самозвани слуги на руските служби в България пак объркаха компютри с компоти . 31| 47138 |28.10.2021 Брутално: Школата в Симеоново срещу Харвард - само един ще оцелее . 33| 84160 |15.07.2021 Само във Фрог: Финансовото разузнаване към ДАНС разобличи Иван Гешев, че „отклонява“ информация за Пеевски по мегаделото КТБ /документ/

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads