Реклама / Ads
35| 27862 |22.02.2020 ГЛАСЪТ

„Телеграф“, „Монитор“, „Труд“, „24 часа“ и др. пред фалит?

.
Източник: худ. Тони Ганчев
Всекидневниците „Телеграф“, „Монитор“, „Труд“, „24 часа“, „България днес“ и др. са пред фалит. Причината е затварянето на „Лафка“. Веригата на Пеевски, наброяваща около 1800 павилиона, пуска кепенците. Досега тя се издържала главно от продажбата на талончетата от лотариите, а те вече не съществуват. Монопола на държавното тото ще се реализира в неговите пунктове, така че „Лафка“ става излишна.
 

Това съобщиха за Фрог нюз източници от обкръжението на депутата от ДПС. Фалит щяла да обяви и самата „Лафка“. Той обаче можел да бъде хитър ход, за да се зачеркнат дълговете, натрупани от фирмата.

 

"Лафка" изпада в криза след отказа на Васил Божков да купи павилионите от Пеевски. Депутатът бил много ядосан от отказа и заплашил да размаже бизнеса на Черепа. В последствие прокуратурата направи точно това, което по някакво съвпадение "обещал" Пеевски... 

 

Вестниците ще опитат да се спасят като прехвърлят част от продажбите в магазини и търговски вериги. Но това ще е ход на отчаянието, защото те и в момента са с тиражи на критичната точка и финансовата им издръжка е почти непосилна. Няма ги вече и приходите от хазартните реклами на Васил Божков. Най-вероятно ще спрат инжекциите от други бизнесмени и някои банки.

 

Залезът на вестниците е залез и на пропагандната машина на олигарха Пеевски. Чрез контрола върху тях той пиарстваше непрекъснато на правителството, прокуратурата, ГЕРБ и ДПС. Манипулациите обаче напоследък трудно минават, тъй като обществото вижда какви са реалностите и все по-трудно се хваща на откровения слугинаж и внушения.

 

Евентуално спасителна за вестниците може да е реализацията на премиерската идея те да бъдат разпространявани от държавното дружество „Български пощи“. Борисов бе наредил стартът да е през януари 2020 година, но и в края на февруари Министерство на транспорта няма готовност да извършва тази дейност. Няма и желание, защото икономически не е изгодно.

 

Пеевски не е в трудно положение, както мислят някои. Той закрива фирми, които носят загуби и имат големи дългове. Ударът ще се стовари върху кредиторите, защото няма да бъдат върнати заемите. Освен това Пеевски замита следи на лошо управление, съмнителни договори и сделки, смятат запознати. Според тях няма да е голяма изненада, ако в скоро време към фалит тръгнат и други фирми на депутата. Той вече фалира „Булгартабак“, но прокуратурата продължава да си затваря очите за това.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 55| 53501 |21.02.2020 Чуй истината от противника: Идва буря! . 13| 13859 |19.02.2020 Гешевата цел: приватизатори да обеднеят, проверяващи да забогатеят, народът да ръкопляска . 22| 34505 |18.02.2020 Да се захване с „Булгартабак“ не е досаден съвет към Гешев, а негово задължение . 27| 17155 |17.02.2020 Диктатура на Гешев ще отключи канибализъм във върхушката, което е ОК

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads