Реклама / Ads
3| 11671 |23.10.2017 ИНТЕРВЮ

Д-р Огнян Гърков: Изборите в Чехия спечели милиардерът Андрей Бабиш - словак, чешкия Тръмп и Берлускони

.
Д-р Огнян Гърков
Победител стана партията АНО (с 29,64% ), абревиатура на чешки език означава „Да”, а в разгънат вид се превежда на български като “Действие на недоволните граждани“. Лидерът Андрей Бабиш го наричат Бабишкони по подражание на Берлускони или чешкия Тръмп, заради реториката му против властовите клики и че от бизнеса премина в политиката.
 
Това казва в интервю за Фрог д-р Огнян Гърков, с л.д.р. посланик.

- Г-н Гърков, как стана така, че изборите в Чехия да бъдат спечелени от словака Андрей Бабиш, един от най-богатите в Чехия?

- Времето отстрани от високата политика в Чехия ветераните на „кадифяната революция” Вацлав Хавел, кохортата му от „Харта-77”, предшественика им от „Пражката пролет” Александър Дубчек, знаковите фигури на прехода като проф. Вацлав Клаус, Иржи Дийнстбир. Президент остана съвременникът им Милош Земан, с отговорност отстояващ традиционно националното оцеляване и просперитет.

Настоящите избори преминаха под знака на прагматичността. При изборно участие на 60,81% от имащите право да гласуват, сред 31 партии-участнички в изборите, 9 успяха да преодолеят 5-процентовата бариера. Победител стана партията АНО (с 29,64% от подадените гласове), абревиатура на чешки език, която означава „Да”, а в разгънат вид се превежда на български като “Действие (активност) на недоволните граждани“. Неин лидер и създател през 2011 г. е етническият словак Андрей Бабиш, 63 г., милиардер (в $) и втори по състоятелност в страната; от 2014 г. до 24 май т.г. 1-ви /стопански/ вицепремиер и министър на финансите в коалиционното правителство с ЧСДП (Чешката социалдемократическа партия). От привилегирован през социализма произход, Бабиш отрича през 1982-85 г. да е сътрудничил на държавна сигурност. Наричат го Бабишкони (сп.“Foreign Policy”), по подражание със Силвио Берлускони. Или чешкия Тръмп, по аналогия на реториката му против властовите клики и че от бизнеса премина в политиката. В архива си, освен куп мои снимки с В.Хавел, В.Клаус и пр., видях визитна картичка на г-н Андрей Бабиш като директор на външнотърговската фирма „Петримекс” (сега „Агроферт”) от 90-те години на м.в.

Kaтo министър Бабиш повиши пенсиите и заплатите на държавните служители, въведе повторна проверка на ДДС + отчитане на продажбите по магазините в реално време и приключи 2016 г. с бюджетен излишък. Милиардерът успя да убеди своите избиратели, че проблемите за изравняване с жизнения стандарт в „Стара Европа” се дължат на неудачи и „алчност в управлението” на коалиционния партньор ЧСДП.  А. Бабиш прехвърли концерна „Агроферт” на доверителен фонд, отричайки злоупотреби в конфликти на интереси при получаването на субсидии и държавните поръчки до 2016 г.

- Що за партия е центристката партия АНО?

- Факт е, че центристката партия АНО - наричана отдясно „популистко движение” - възникна в годината, в която в Словакия бе разпусната едноименната по абревиатура АНО, означаваща обаче „Съюз на новия гражданин”, създадена през 2001 г.

- По членски състав и симпатизантски склонности АНО на най-вероятно бъдещия премиер Бабиш ми напомня за ГЕРБ, с разликата, че в АНО са по-евроскептични, отхвърлят квотния механизъм за преразпределяне на бегълци и не се самовдъхновяват с дати за кандидатстване в еврозоната или в „чакалнята” ERM II. Въпреки натискът от НАТО за предоставяне на 2 % от БВП за отбраната, при министър Бабиш преди 1-2 г. делът бе спаднал под 1%. Независимо от успешния икономически ръст (3,6 % през т.г.) и рекордно ниска за ЕС безработица в Чехия (3,8% през м.м.) „от ляво и от дясно” се противопоставят – поне на детайли - от евро-атлантизма, вкл. на членски ангажименти.

- Интересно е, че по време на изборите „Ислямът е несъвместим с демокрацията, законите и европейските ценности” бе изповядван от всички партии?

- Опасенията от ислямското миграционно нашествие в Европа бе неизбежна тема в кампаниите на всички партии. Почти универсален предизборен лозунг бе: „Ислямът е несъвместим с демокрацията, законите и европейските ценности”. Особено в средите на крайнодясната извънпарламентарна партия “Блок против исляма”, близка до Националния фронт във Франция, Герт Вилдерс в Холандия, Алтернатива за Германия и Австрийската партия на свободата, на чешката антимигрантска партия “Свобода и пряка демокрация” (СПД) на родения в Токио бизнесмен Томио Окамура. СПД стана 4-та парламентарна сила с 10,6% от гласовете. Същевременно мнозина чешки политици и избиратели отричат да са ксенофоби, защото нямат нищо против китайците и виетнамците, които „са интелигентни и работят невероятно упорито”. Според допитване на Института за проучване на общественото мнение към Чешката академия на науките, около 60 % са против приемането на мигранти, а само 3 % го одобряват.
При квота за разселване по ЕС от 1600 души, Чехия е приела 12 мигранти. Дори социалдемократите (ЧСДП), чийто лидер Соботка неотдавна изрази склонност да състави правителство с КПЧМ (Комунистическата партия на Чехия и Моравия),  обещаваха “спиране на незаконната миграция”. КПЧМ продължава да не харесва обвързването на Чехия с НАТО и ЕС, но ръководството на партията няма нищо общо с това на ЧКП до 1990 г..

- Дайте характеристика на някои от другите партии, които прескочиха изборната бариера?

- Окамура призовава Чехия да последва примера на Великобритания и да проведе референдум дали да остане членка на Европейския съюз, който не подлежал на реформи. Той се противопоставя на предоставяне на 2 % от БВП за отбраната.

Класическата дясна  “Гражданската демократическа партия” (ГДП), създадена от Вацлав Клаус като водеща политическа сила до 2013 г., дори постави условие: държавите, които се окажат неспособни да защитят собствените си граници, да бъдат изключени от Шенгенското пространство. Другата, ясно проевропейска, значима през 2010-13 г. дясна партия „ТОП 09” с лидер Мирослав Калоусек, не спечели много гласове с настояването си за бързо приемане на еврото. Либералната Партия на пиратите (ПП), която подкрепя членството в ЕС и НАТО и е популярна сред младите избиратели, за пръв път влезе парламента като 3-та сила с 10,8%. След ГДП (с 11,3%).

Комунистите и особено управляващите социалдемократи претърпяха тежки поражения, КПЧМ зае 5-то място със 7,8%, а ЧСДП се срина на 6-то със 7,3% (от 1-во през 2013 г. с 20,45%). Следват ги неубедително народняците (Християндемократичен съюз - Чешка народна партия = ХДС-ЧНП) с 5,8%; 8. е „ТОП 09” (с 5,3%) и 9.СТАН (движение на кметове и независими с интереси предимно в комуналната политика) с 5,2%. Към 22,00 ч. на 21.10.т.г. по брой на мандатите партиите се подреждат както следва: 1. АНО –  със 78 депутати; 2. ГДП – 25; 3-4. ПП и СПД – по 22; 5-6. КПЧМ и ЧСДП с по15 (КПЧМ бе с 33, ЧСДП с 50); 7. ХДС-ЧНП (10); 8.ТОП 09 (7); 9. СТАН-6.

- Ще стане ли Бабиш премиер на Чехия?

- Всички опции за формиране на ново правителство са в ръцете на Андрей Бабиш. За чешките традиции победата му е съкрушителна. Президентът Земан, с когото Бабиш от 2001 г.е в отлични отношения, едва ли ще се поколебае да му възложи съставяне на правителството. Михал Коржан от пражкия Институт за международни връзки счита, че тези избори няма да променят коренно Чехия. Избирателите тепърва ще констатират правдоподобността на обещанията на предприемача-милиардер за инвестиции в инфраструктурата и намаляване на данъчното бреме за компании и граждани, при балансиран бюджет. Той обещаваше да намали данъка върху продажбите - от месо, мляко, масло и наливната бира до фризьорството и шивашките услуги. И да понижи данъка върху доходите за повечето работници от 20 на 19%.

Външната политика бе по-слабо дискутирана по време на кампанията освен темите „евро” и Брюкселския диктат за мигрантите и квотите. Според директорката на
Асоциацията по международни въпроси (АМВ) В.Вотавова, АНО няма говорители, нито експертиза за външнополитическа програма. Този проблем се задълбочи след оттеглянето на бившия еврокомисар Павел Теличка, наричан по време на мандата ми на посланик в Прага „чешкия евроинтегратор № 1”. И все пак за първи чешки еврокомисар бе предпочетен екс-вицепремиер, а ... след време Павел потърси политически протекции. За България нищо ново, но чешкият дипломат явно не е издържал на разнопосочните изявления на лидера - напр. с Русия: веднъж за „укрепване на териториалната цялост в Европа”, с намек за Крим и Източна Украйна, а друг път за нова стратегия на ЕС за връзките с РФ с цел създаване възможности на развитие и укрепване на сигурността в Европа. Или: „за” или „против” твърдо ядро в ЕС, но Чехия да е против задълбочаване на интеграцията.

Според анализи на АМВ, външната политика на АНО звучеше неразбираемо и бе нечитаема поради контроверзни изявления на лидера и неясна програма. Шефът на Института за европейска политика „Europeum” В.Бартович обаче не се опасява, че Чехия крачи към явно евроскептични и проруски води. Бабиш имал солиден бизнес в Германия, така че ориентацията на ЧР към западния свят не била застрашена. Въпреки, че “на предизборни струни”, като словашкият премиер Роберт Фицо, Андрей Бабиш  понякога споменавал, че не би следвало да има санкции против Русия.

В интервюта в словашката „Правда” и тримата международници Вотанова, Коржан и Бартович констатират, че повечето чешки партии са евроскептични (не без влиянието на убедения евроскептик проф. Вацлав Клаус), но всичко това ставало в цялостния политически контекст.

И накрая: анализите тепърва предстоят, но изглежда, че общественото мнение бе основната двигателна енергия за партията на Бабиш.

Въпросите зададе: Красен Бучков
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 9507 |14.03.2024 Проф. Дилян Николчев за ФрогНюз: Разтревожен съм - Светият Синод погази каноните, а ще се свиква избор на патриарх . 9| 7804 |13.03.2024 Проф. Чуков за ФрогНюз: Русия дестабилизира Европа чрез мигранти. Налива масло в огъня на крайнодесните, склонни да работят с Кремъл . 9| 7008 |12.03.2024 Велизар Шаламанов за ФрогНюз: Само масирана военна помощ от Запада към Украйна може да сложи по-бърз край на войната . 21| 13907 |08.03.2024 Ивайло Мирчев за ФрогНюз: Енергията от перки в морето можем да сравним с 50 блока на АЕЦ “Козлодуй”, които работят постоянно

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads