Реклама / Ads
49| 12077 |28.12.2011 ИНТЕРВЮ

Червеният и синият шаман за тайните игри и изкушения в политиката

.
В навечерието на Нова година „Торнадо и Фрог Нюз” потърси за коментар Червения шаман Димитър Гронев и колегата му Светослав Малинов, който е евродепутат от Синята коалиция и преподавател - политология.
 
Двамата анализираха трусовете в държавата, както и пожарите в политиката и в страната, които бяха запалени през 2011 г. Въпреки различните си политически позиции и двамата са единодушни, че ГЕРБ не ги чака светло бъдеще. И Димитър Гронев, и Светослав Малинов обаче са категорични, че мостовете между Синята коалиция и БСП с управляващите не са изгорени до край.

интервю на Васил Василев

Светослав Малинов: ГЕРБ са опасно близо до социалистите

- Г-н Малинов, беше ли прочетен официално смъртният акт на десницата през 2011 г.?

- Аз съм преподавател и винаги съветвам студентите си да не разчитат на внушенията, а да гледат цифрите. В нощта на изборите се правят нови заявки, променят се мнения, които се нагаждат според ситуацията и се създават нови коалиции. Затова политическият анализатор не трябва да се влияе от това, какво някой друг е казал. Тази година изборите бяха две в едно. Вотът за общински съветници максимално се доближава до парламентарния, който също е пропорционален, за разлика от президентските избори. Синята коалиция взе над 300 000 гласа на кметския вот или 7% от общите гласове на хората. За президент десницата претърпя пълен провал. Груба грешка е да се каже, че Синята коалиция има
резултат като на Румен Христов

Тя се допуска нарочно от някои хора, за да се внушават други неща. Избирателите с вота си показаха, че не искат друга формула освен Синята коалиция. Това беше много важно на тези избори, че те получиха шанс сами да изберат коя е автентичната десница. Символът на загубата тежи на СДС и на Румен Христов, а не на ДСБ. Чувам тезата за смъртта, но ако тя е правилната, то нямаше физически как да разговаряме, а аз нямаше да съм в Европейския парламент.

- Обиден ли сте на СДС, че не избра вашата кандидатура на вътрешните избори в Синята коалиция?

- Не, не мога да съм обиден, защото това беше политическо решение, което направиха по демократичен начин членовете на Синята коалиция. По-скоро правя собствения си анализ – всеки четвърти, посягайки към бюлетината на Синята коалиция, е гласувал за Румен Христов и Емануил Йорданов Това е доказателство, че всякакви други алтернативи са невъзможни. Избирателите го казаха.

- Алтернатива ли е ГЕРБ за дясното пространство?

- Синята коалиция е единствената автентична десница. Тя трябва да се върне в правия път и да не търси нова формула. Очевидно е, че консервативният подход е успешен и работи успешно. Считам, че постепенно с много работа десницата отново ще е доминиращ фактор в политическия ни живот.

- Къде е тогава мястото на ГЕРБ на политическата карта след изборите две в едно?

- ГЕРБ са опасно близо до БСП. На последните избори видяхте, че разликата между Росен Плевнелиев и червения кандидат Ивайло Калфин никак не беше голяма. Ставаше дума за няколко процента. Очевидно ГЕРБ е изгубила политическото си доверие, въпреки че опита чрез всякакви патаклами да докаже обратното в изборната нощ. Синята коалиция даваше ясни сигнали, че трябва да бъде подкрепен Росен Плевнелиев, който беше компромисен вариант. Аргументацията ни по-скоро беше негативна. Считаме, че не бива един по-млад Първанов, който знае езици, да заема позицията на своя патрон. Въпреки това не мога да подмина факта, че политиката на управляващите не е нито дясна, нито лява, нито центристка. Те се въртят около конюнктурната и стихийната ос. Няколкото успешни действия, които този кабинет предприе, бяха буквално взети и преписани от програмата на „сините” от 2009 г. Ние се радваме за това, не им се сърдим.

- Загива ли „Атака“ с идеята за нов проект на евродепутата Слави Бинев?

- „Атака” се отдалечи от избирателите си още преди изборите с палежа на софийската джамия. Резултатите от вота потвърдиха всички негативи, които са се натрупали в партията на Волен Сидеров. Гласовете на партията във всички избирателни райони на местните избори са по-малко като процентно отношение от бюлетините, които са пуснати за лидера й. Атаката срещу Сидеров не е нито принципна, нито политическа. Само той, семейството му и близкият му кръг може би знаят какво точно става. Тази история прилича на гръцка трагедия, в която всички герои са опустошени.

- Защо факторът Ахмед Доган се покри след изборите, а партията му не е толкова настървена срещу управляващите, както преди?

- Не мога да кажа, че Ахмед Доган е чак толкова силен фактор Ако съберем гласовете на хората, които биха гласували за БСП и ДПС, и на онези, които не биха, то разликата няма да е малка.

- Означава ли това, че в бъдеще е възможна коалиция между сините и ГЕРБ?

- На този етап не мисля, че можем да говорим за подобен тип коалиции, но в крайна сметка мостовете с управляващите не са изгорени. Що се отнася до ДПС, те обикновено подкрепят някого, ако биха имали полза от някого. За мен по-важно е, че ДПС са загубили 30-40% от правопропорционалните си гласове спрямо миналите избори. Вероятно без Касим Дал да е спечелил, е нанесъл жестоки щети на Ахмед Доган.

- БСП отдавна мечтаят да си върнат за зимата на Жан Виденов, да очакваме ли вот на недоверие?

- Не, не мисля, че ще има вот на недоверие защото в момента се гласува бюджет 2012 г. Това е много специфичен вот на недоверие. Ако той не мине, то означава, че правителството трябва да си отиде. Аз лично се съмнявам това да се стане, но нека да изчакаме какво ще се случи.

- Кое е най-значимото събитие в политическия живот през 2011 г.?

- За мен събитието на годината е спирането на Бургас-Александруполис. Като човек, роден в Бургас, съм доволен, че в крайна сметка успяхме да спечелим. Преди шест години всички ни казваха „няма да успеете, имате президент и премиер, обвързани с Русия”. Да, но вече нямаме руски премиер и се видя, че всичко е възможно, когато има желание. Хората в Бургас ще се разхождат в морската градина, без да чуват танкери, и няма да бъде провален туризмът в Южното Черноморие.


Димитър Гронев: В БСП се води борбата между Путин и Европа

- Г-н Гронев, кое според вас е най-значимото политическо събитие през 2011 г.?

- Победата на дилетантите, които спечелиха изборите. Тяхната тактика е много прозрачна. Те казват истината, само истината, но не и истината докрай. Дилетантите предлагат ефектни решения, които не са изпълними. Професионалистите бяха поставени в много сложна политическа обстановка. Странно, но опозицията, а и властта криха до последно своите козове. Кампанията беше прекалено къса, за да реализират кампанията си, тъй като им бяха нужни поне 8 месеца. Професионалистите нямаха достатъчно време да кажат, че е хубаво да се строят велоалеи, но е хубаво да се погледне и в потребителската кошница. Събитието за мен е, че липсваше за пръв път професионално направена предизборна кампания, която да обясни защо хладилникът е празен, а телевизорът е пълен.

- Има ли война между Станишев и Първанов за председателския пост в БСП?

Ще цитирам моя приятел Александър Лилов, който каза, че ако между двамата има огън, то той е само бенгалски. Хората, които улавят индикаторите, ще видят, че в БСП започва подготовка за конгрес през 2012 г. Той ще е в пълен цикъл от отчети и избори на ново ръководство. В левицата започна битката за възловите структури от най-ниско общинско ниво. Точно там обаче се избират делегатите на конгреса, които след това пък с вота си определят ръководството на партията. Неудобните шефове на общинските съвети на БСП ще бъдат атакувани, за да бъдат наложени нови. Първанов е в правото си да дойде на конгреса, никой няма да го изгони. Той дори може да се бори за лидерското място, тъй като сме достатъчно демократична партия. Очевидно нещата с АБВ не потръгнаха но пък може президентският проект да е отложен за по-добри дни.

- Ясно ли е какво ще се случи на конгреса през 2012 г.?

Конгресите на БСП са като едно блато. Станишев, ставайки председател на ПЕС, направи поклон към членовете и симпатизантите на левицата, но пропусна да спомене общинските ръководства. По този начин ги предупреди да внимават какво вършат. Предполагам, че и от тяхна страна ще има реакция. Развитието на целия този процес ще определи кой ще оглави партията. В блатото винаги има 30% от хората, които гласуват по съвест. Останалите делегати са подготвени от общинските съвети.

- Загубата на всички избори през последните 3 години не е ли достатъчен аргумент да бъде искана оставката на Станишев?

- Членовете на партията ще преценят, но не е за подценяване, че той бе избран за председател на ПЕС. Това прави впечатление на симпатизантите. Хората разсъждават така: „друго е, когато наше момче ръководи една от трите основни сили в Европа. Ще седне на по кафе или уиски с някои от представителите на по-развитите страни и без проблеми ще го помоли за помощ”. Така че това председателство носи безспорно позитиви. От друга страна, Георги Първанов поддържа приятелски отношения с Владимир Путин и също има предпоставки да бъде водач на лявото пространство. Очаквам при това противопоставяне на конгреса срещу Станишев да се появят и други кандидатури.

- Георги Кадиев ли ще бъде представителят на Първанов и кой е третият основен играч, за когото говори Стефан Данаилов?

- Трябва да попитате Георги Първанов и Стефан Данаилов. Аз няма как да ви дам отговор на този въпрос. Ако се стигне до кризисна ситуация и до задънена улица, може да се постигне консенсус с председателство на ротационен принцип. Т.е. трима лидери да оглавяват партията и всеки да има едногодишен мандат. Такава формула имаше в Югославия.

- Кой подпали пожара в държавата?

- Ще ви дам пример с подпалените коли. Медиите сложиха на масата своите хипотези, но незнайно защо пропускат една, която за мен не звучи невъзможно. Когато има дестабилизация в държавата, се търсят повече пълномощия на силовите структури. След това се оправдават повечето пари, които се дават за МВР, ДАНС и ГДБОП. В този ред на мисли считам, че метафорично казано ГЕРБ сами си палят пожарите. Липсва дискусионност по важните проблеми и за това ще имаме ли повече права за сметка на сигурността или повече сигурност за сметка на правата. Последните стачки показват, че има синдикати, които да поведат хората.

- Синдикатите не са ли маша в ръцете на олигарсите и не провалиха ли точно те всички протести през последните 22 години?

- Това е част от политическата пропаганда. Има и много анализатори, които излизат всеки ден по телевизии и вестници и преразказват това, което е говорил премиерът и министърът, няма значение в кое правителство. Нека да бъдат доказани връзките между синдикатите и властта, за да се види дали наистина тя съществува.

- Остава ли фактор ДПС на политическата сцена?

- Не съм следил в детайли партията на Ахмед Доган. Малко са обаче хората, които не биха искали да са в добри отношения с ДПС, което през години в различни формации е било балансьор. Опитните политици в БСП обаче се пазят от Доган. Когато Иван Костов каза, че ДПС е проклятие, светкавично получи отговор от ДПС. Имаше залепени листовки в малките градове, но те бяха само детайли от удара, който след това получи и бе принуден да изпие горчивата чаша. ДПС винаги са прагматично ориентирани. Бяха със сините, теглиха им мощен депесарски шут. После отидоха при червените... Така е в политиката. Само си спомнете колко години не можеше да се състави правителство без Ханс Геншер. Моралът в политиката не е основна категория. Казват, че Доган не ходел на работа, че живеел в сараи и бил лош човек. Така един политик не може да разсъждава, освен ако не го боли глава след петата ракия

- Одобрявате ли идеята на Плевнелиев за президентски съвет, в който да участва и Георги Първанов?

- Тази идея е плагиатствана от САЩ, в което няма нищо лошо, защото подобен съвет е нещо изключително полезно за България. Всички президенти досега имат своите качества и могат да помогнат на държавата. Противопоставянето между Росен Плевнелиев и Георги Първанов в рамките на съвета ще са нещо полезно за страната ни. Ако всички мислим еднакво, има опасност сами да си върнем член първи от старата конституция.

- Какви са шаманските ви прозрения за 2012 г.?

- Нямам прозрения, но имам очаквания. Очаквам да се прекрати пропагандната линия на ГЕРБ. Тази партия искам да обясни на себе си какво прави и да намери своя център. Когато огъваш прекалено силно една пръчка, тя се чупи. Показни бяха стачките. Очаквам по-активна опозиция, която да обясни на хората какво трябва да направи правителството в условията на криза. Това не се случва. Другият изход е нова формула на управление. Вече сме виждали правителство на СДС и БСП. Ако се наложи да се направи правителство за национално спасение, не е изключено да бъде съставен нов кабинет, в който да управляват ГЕРБ и БСП. Двете формации не трябва да се инатят. Ако има предсрочни избори през 2012 г., то това ще е само прехвърляне на горещия картоф.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 28| 14083 |21.12.2011 Арх. Й.Кандулкова: Културното министерство отстранява експертите . 52| 14478 |19.12.2011 Кр. Андреев: Скопие е новият „Дисниленд” на Балканите . 48| 14176 |19.12.2011 Доц. Антоний Гълъбов: Путин ще попари оптимизма на Борисов след изборите в Русия . 23| 12198 |16.12.2011 Мис България 2011: Ужасена съм, че българите четат по половин книга на година

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads