Реклама / Ads
13| 34386 |17.10.2023 ИНТЕРВЮ

Дахер Дахер пред ФрогНюз: Големият проблем за Израел е всички мюсюлмански държави наоколо да скочат срещу нея

.
Най-големият проблем за Израел е да не избухнат всички мюсюлмански страни наоколо срещу нея. Знаете, че по-голямата част от природните залежи на газ и петрол са в тези страни. Ако арабският свят и Турция спрат тези доставки, може да настане голяма криза въобще в целия район. Ако Катар, Саудитска Арабия и Азербайджан чрез Турция решат да бойкотират Израел, тогава ще стане проблем. 
 

Това заяви пред ФрогНюз Дахер Дахер по повод продължаващия и невиждан от десетилетия конфликт в Близкия изток, след атаката на групировката “Хамас” над Израел на 7 октомври.

 

Ето и цялото интервю: 

Господин Дахер, това не е първият подобен конфликт в Близкия изток. Всъщност той има десетилетна история. Какво е различното този път? 

 

Никой не е очаквал, че такава организация като “Хамас” ще нанесе щети в такива размери. Никой не знае все още как и по какъв начин е била въоръжена. Анклавът в Газа е абсолютно затворен, мониториран е от всякъде. Дори на границата с Египет, където се говори, че има тунели, също има стена, египтяните зорко пазят границата. Никой дори не може да обясни как са намерили начин да прокарат оръжия. Това е пропуск по-скоро на разузнаването на Израел. Дали са подценили ситуацията, или някоя от страните е подпомогнала “Хамас”, никой не може да каже.

Допускате, че Египет биха могли да са замесени? 

 

Не желая да спекулирам. Ясно е, че отвън също са подпомогнати - дали с информация, оръжия, ноу-хау… Не е много убедително да се каже, че сами са извършили такава операция.

 

Жертвите от израелска страна не са били толкова много от последните 20 години. Това е различното. Освен това политическата обстановка в света е горещ казан. Знаем, че Саудитска Арабия се опитва да се сближи хем с Израел, хем с Иран чрез Китай.  Голяма част от пресата казва, че Иран няма интерес от сближаването на Саудитска Арабия с Израел, но не е така. При такъв сценарий тя се превръща в лидер сред мюсюлманите като единствената страна, която защитава интересите на палестинците и ще се издигне едно ниво над Саудитска Арабия като влияние в региона. Всички тези взаимоотношения обаче са в сферата на догадките.

Кой е най-големият проблем на Израел? Предизвикателство ли е да речем заложническата криза за сухопътната операция? 

 

Най-големият проблем за Израел е да не избухнат всички мюсюлмански страни наоколо срещу нея. Знаете, че по-голямата част от природните залежи на газ и петрол са в тези страни. Ако арабският свят и Турция спрат тези доставки, може да настане голяма криза въобще в целия район. 

Ако Катар, Саудитска Арабия и Азербайджан чрез Турция решат да бойкотират Израел, тогава ще стане проблем. Иначе военно Израел не може да се притеснява, защото знае, че зад гърба й стоят САЩ. Проблем ще стане, ако арабските държави наоколо блокират всякакъв достъп до гориво, газ, петрол и продукти до Европа. Никой няма интерес от военен конфликт.Ливан е активен участник в този конфликт - разменят си залпове с Израел. 

 

Да, но Ливан в момента е в отчайваща криза - има режим на ток, на вода, хората не могат да си вземат парите от банките. На никого в Ливан не му е до война. Същото е и в Сирия. Никой не желае война в този регион - същото се отнася за Египет, Йордания. 

Има голяма дупка между населението на арабските страни и лидерите им. Лидерите вземат решения, но настроенията на населението са нещо съвсем различно. Сухопътна операция на Израел в ивицата Газа ще изисква отговор от лидерите и те да се намесят сериозно. Ако не го направят, ще им се разклатят столовете, може да избухнат протести, революция.

Писали сте вече, че без Израел в този регион арабският свят ще скочи сам срещу себе си и държавите ще се самоунищожат. 

Това може да се погледне и чисто исторически. Вижте Черният септември, когато Йордания нахлу в Западния бряг и се получи сблъсък между палестинци и йорданци. Виждате в Сирия, че има сблъсък на религиозен принцип. Ливан е не по-малко разделен. Картинката няма да е по-различна. Ако оставим и Израел сам, вероятно ще се раздели пак на 12 племена, както преди хиляди години. Това е манталитет.

Трябва ли да има Палестинска държава? Възможно ли е това да доведе до траен мир в региона и изобщо постижимо ли е? Смятате ли, че липсата на доверие всъщност е много основен проблем и за двете страни. 

 

Да, възможно е да има палестинска държава, ако й се позволи. Дори преди конфликта палестинците имаха само по четири часа ток и вода. Радикализираше се изцяло населението. За съжаление арабските страни също са за критикуване, защото арабските страни имат парите да създадат втори Дубай там. С образовано население и по-силна икономика сами разбирате, че нещата щяха да са много по-различни. Самите арабски страни предпочитат да купуват футболни отбори и яхти за стотици милиони долари, вместо да построят добра инфраструктура и да помогнат на палестинската кауза.

Създаването на палестинска държава ще реши ли проблемите в региона? 

 

Според мен не. За съжаление крайностите в Близкия изток нямаше да свършат само със създаването на палестинската държава. П Израелското общество беше много разделено. Преди събитията имаше огромни стачки, политически доминираха крайно десни и крайно леви партии. Проблемът с кюрдите не е решен нито в Ирак, нито в Турция, нито Сирия. Този сблъсък между сунити и шиити, който присъства абсолютно навсякъде. Катастрофалната война в Йемен. Целият регион започна малко по малко да се пропуква и няма да се разреши конфликта, ако хората не се научат как да си разпределят ресурси.“Хамас” борят ли се за палестинската кауза или по-скоро я опорочават?

 

Абсолютно я опорочават. В момента, ако погледнем медиите, всяко представяне на палестинците минава през “Хамас”. В образа на европееца палестинската кауза е кауза на “Хамас”. А тази групировка дори не може да представлява всички палестинци, защото това е ислямистка организация. Немалка част - поне 10% от населението там, е християнско. “Хамас” не само подкопава каузата на палестинците, но създава и образ, който плаши Запада. 

“От човешка гледна точка, а и от историческа, палестинците имат право - те наистина са се превърнали в новите евреи на земята. Но тогава по същите причини имат право и евреите. Те не могат на свой ред да се превърнат в палестинци”, пише Ориана Фалачи през 1970 г. Как гледате на тези думи вие днес?

 

Ако се върнем - там е проблемът. Всички твърдят, че са наследници на едно и също нещо. Това е регион, в който народите са си сменяли религиите постоянно. Аз съм от арамейски произход, християни сме от Сирия. Те са били евреи, много голяма част от тях са приели исляма и сами виждате как едни и същи хора чисто генетично са разделени с религиите си. Много вероятно е да са братовчеди тези народи. Всеки твърди нещо, но реално нито един от тях не е на 100% прав и това създава тази комплексна картина. Дали могат да съществуват заедно - смятам, че да. Друг е въпросът дали големите велики сили имат интерес от това нещо.

 

интервю на Джесика Вълчева

 


Дахер Фарид Дахер е роден в София в семейството на българка и сириец. Заместник-председател на Сирийската асоциация у нас.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 19| 6898 |16.10.2023 Хр. Панчугов за ФрогНюз: Притеснителен сигнал ще е, ако "Възраждане" имат висок резултат на изборите. Няма нито един осъден за купуване на гласове . 17| 6636 |14.10.2023 Проф. Татяна Дронзина пред ФрогНюз: Има достатъчно джихадисти в Европа, готови да натиснат копчето . 11| 5556 |13.10.2023 Доц. Георги Цветков за ФрогНюз: За България няма непосредствена заплаха, но ситуацията не може да се подценява . 6| 5686 |13.10.2023 Доц. Божилова пред ФрогНюз: Кошлуков умишлено бави с жалби процедурата за избор на директор на БНТ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads