Реклама / Ads
35| 11999 |02.07.2020 ИНТЕРВЮ

Експертът Иван Хиновски: И да получим лиценз за АЕЦ ”Белене”, ще режем лентата след двадесетина години

.
Иван Хиновски
ЕК няма да ни спре, но ще иска от нас доказателства, че сме си разчели всички действия и знаем какво правим с проекта АЕЦ ”Белене”. Много се съмнявам, че имаме хора с капацитет, които могат да четат адекватно европейските документи. Няма консорциум за строителство на АЕЦ ”Белене” - спекулира се с един меморандум за разбирателство. Централата ще струва 12 млрд. евро.
 

Може да се реже лентата на след двадесетина години. Това каза енергийният експерт Иван Хиновски.

 

- Г-н Хиновски, ще има ли разрешение от Европейската комисия да строим АЕЦ "Белене"? Експертът Богомил Манчев е на мнение, че няма да има проблеми?

 

 

- Същият този г-н Богомил Манчев, като му се водихме по акъла през 2010, стигнахме до блокиране на Белене-2, фазата на Белене - 2. Трагедията е, че ние можем да направим тази централа, но не и с тези хора. Изискват се много нови знания. Светът се промени, много се промени от гледна точка на изисквания, процедури. Много строги са изисквания относно организацията на такива проекти, изискванията към експлоатационния персонал. Това ние не можем да обезпечиме. Най-големият ни проблем е, че административният ни капацитет не позволява България да подготви цялата документация по цялата тази тежка процедура. Имайте предвид, че една Унгария, която има много опитни кадри, две години съгласува техния проект, който още не е започнал. Изключителни са изискванията относно организацията на проекта, финансирането, държавното позициониране. Много е важно и това, къде ще отива тази енергия, кой ще я купува, на каква цена. Защото е много лесно да кажеш, че ще изнасяме, но слава Богу че я има ЕК, който да ни отрезвява при реализацията на един такъв научно-фантастичен проект. ЕК няма да ни спре, това го запомнете. Но тя ще иска от нас доказателства, че сме си разчели всички действия и знаем какво правим с този проект.

 


- С една дума може и да ни даде лиценз ЕК?

 

 

- Ако успеем да подготвим цялата документация, в което аз дълбоко се съмнявам, ще получим лиценз. Но аз много се съмнявам, че имаме хора с капацитет, които могат да подготвят всичко, които могат да четат адекватно европейските документи. Така наречената заявка или нотификация за атомната централа, което всъщност е информиране на ЕК , е един материал от 200-300 страници. Никой не е правил такова нещо в България.

 

 

- Не можем ли да вземем специалисти от други държави, да ни помогнат хора с опит, които са минали този път?

 


- То и в България има такива специалисти, но не ги привличат, защото не им вярват. Управляващите предпочитат техните си специалисти, от тяхната къщичка, които нямат независимо мнение. Докато тези с независимо мнение могат да окажат огромна помощ на правителството. Но те няма да приемат помощ от тези хора, защото те няма да се съгласят да харчим едни пари, а след това да видим какво ще се случи.

 

 

- А каква е целта от създването на консорциума с участие на "Росатом", "Framatome." и американската компания "General Electric"? Има ли тук нещо, което убягва от погледа на обикновения българин?


- Първо - няма никакъв консорциум. Аз не мога да разбера, защо се спекулира и хиперболизират един меморандум за намерения. Трите компании са решили да се обединят в своите технологични усилия. Това го има в Египет, Турция, Унгария. Не е новост. Просто "Росатом", за да вдигне технологичното ниво на проекта, включва като подизпълнители компании, които произвеждат качествено оборудване. Те не са инвеститори. Така че думата ""консорциум"  е медийна спекулация, информационен фойерверк. Това е подписване на една страничка на меморандум за разбирателство. Като започне проектът, ще се обединят усилията, "Framatome." ще си докара екип за разработка на цифрови технологии, "General Electric" направиха един много успешен модел на турбина Но не са инвеститори....Не са като американските централи, например, които инвестират и в срок от петнадесет години определят схема дадената инвестиция да бъде върната. В случая такъв риск трябва да поеме "Росатом", ако поеме въобще. Защото се говори усилено, че ще има договор за задължително изкупуване на електроенергията тука и да се отмести нашето внимание от думата "държавни гаранции". Няма да има държавни гаранции, но ще има договор за задължително изкупуване на електроенергията.

 

 

- Но нали все още не казано, че този консорциум ще строи АЕЦ Белене? Може да спечели китайската компания?

 

- Този консорциум ще обедини усилията си в случай, че "Росатом спечели". Другите две компании не участват в офертата. Не е решено нищо. Има само намерения.

 


- Трябва да има лиценз и за строеж на централата?


- Решението за строителство е друго нещо. Няма разрешение за строителство на АЕЦ

"Белене". Има такова разрешение от 20007 г., обаче ОВОС-ът е изтекъл и най-вероятно трябва да се прави нова Оценка на въздействието на околната среда. За да се получи разрешение за строителство, е необходимо да има утвърден технически проект. А най-важната част в него е т.н. обосновка на опасността. Ние сме запецнали в момента на тази обосновка, защото Агенцията за ядрено регулиране, наямира липса на достатъчни информация, за да утвърди този проект и даде разрешение за строителство.

 

 

- Има и изисквания площадката да не е в земетръсна зона?


- Много са нещата - и за земетръсна зона, и за опасност от аварии. Необходима е накратко технологична информация за безопасността. Този доклад за анализ на безопасността е библията на всеки ядрен проект.

 

 

- Какво е състоянието на ядрените реактори за АЕЦ "Белене"?

 

 

- Нямам притеснени относно техническото състояние на оборудването. Те са консервирани добре. Не би трябвало да има притеснения. Притесненията са относно започването на проекта, ще има ли закъснение на проекта. Най-големият риск на такива проекти са огромните закъснения. Всяко закъснение е фатално за бюджета на проекта.

 

 

- Горе долу колко пара ще ни излезе този проект сега?

 

 

- Минимум 12 мрд. евро.

 

 

- А след колко години може да се реже лентата на АЕЦ "Белене".

 

- Ще ви кажа рамките, в които съм сигурен. Поне три-четири години ще се обсъжда финансовата схема, лиценза - решението за строителство. Ще се водят преговори с инвеститора, който ще предложи това, ако получим разрешение за строителство. И като излезе това решение ще трябват поне две години за подготовка на документацията. Най-малко след пет години могат да се започнат реални строителни работи.


- И строителството колко ще продължи?

 

- Между осем и дванадесет години!

 

Въпросите зададе Красен Бучков

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 24| 22077 |10.06.2020 Симеон Иванов пред Фрог: Държавата подменя старите с нови олигарси. Борисов ще пострада тежко от битката с Божков . 5| 16550 |16.01.2020 Евродепутатът Рамона Стругариу пред Фрог: Отговорите на Иван Гешев в ЕП бяха неясни, субективни и срамни . 29| 31101 |16.12.2019 Клеър Дейли: Арогантността на Иван Гешев показа, че се мисли за непобедим, но такива се провалят . 14| 45810 |05.12.2019 Владимир Береану: Представянето на Иван Гешев в Брюксел беше тотален и много смешен PR крах

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads