Реклама / Ads
6| 17312 |11.08.2017 ИНТЕРВЮ

Георги Георгиев: Властта трепери от закона „Магнитски”

.
Георги Георгиев
Когато има нещо, което застрашава статуквото, отгоре пускат някаква димка и отвличат вниманието на обществото от сериозните проблеми. В „Дунарит” хората казват открито: „Пеевски иска да съсипе завода и прокуратурата му върши мръсната работа”. Пеевски в момента виси на шията на Борисов, заяви пред Фрог нюз Георги Георгиев от движение „Боец”.
 

- Г-н Георгиев, законът „Магнитски” ще разобличи ли мафията във властта и ще накара ли ЕС да се намеси както в Полша?


- По принцип ние тук на място трябва да си свършим работата. Не можем да очакваме, че някой отвън, било то в Америка, било то в Европа, ще ни реши собствените проблеми. От друга страна, обръщането на Цветан Василев към Америка за помощ ще има голям ефект. Всъщност няма значение дали Цветан Василев ще го направи или някой друг човек. Има много други хора, които са пострадали като него – бизнесът им е смачкан или откраднат. Ние от „Боец” се уверихме, че през българските институции не може да се стигне до истината. Пътят е отвън да се направи пробив, който да принуди нашите институции да заработят. Законът „Магнитски” ще донесе реален резултат и нашите управници силно се страхуват от него. Ако в САЩ има развитие, предполагам, че ще последва развитие в Брюксел и у нас. Но пак повтарям ние тук трябва да си свършим работата добре, защото външните фактори ще реагират, когато видят, че у нас има енрегия и общество, готово да води битка. „Боец” се опитва да начертае ясно фронтовата линия в България. В момента се подготвяме,  търсим начини, които ще донесат успех. Като начало ще блокираме съдебната палата с ясната цел да отстраним Цацаров. Датата на събитието обсъждаме в момента.


- Новият антикопурционен орган ще съдейства ли за изобличаване на мафията, за която говорим?


- Всеки орган или законодателна инициатива, инициирана от мафията ще работи за мафията. Няма как тя да създаде нещо, което да вкара нейни хора в затворите. Миналата година, януари месец сезирахме прокуратурата с наш сигнал за сделки на Пеевски за придобиване на множество активи и предприятия. Получихме отказ от прокуратурата с мотива, че през 2014 г. това е проверявано и не е установено нищо. Забележете прокуратурата 2014 г. е проверила факти и обстоятелства, случили се през 2016 г. След това сезирахме КОНПИ. Искахме да се провери източника на средствата на сделките на Пеевски, защото той цял живот е бил държавен служител, а е извършил сделки за десетки милиони. ОТ КОНПИ ни отговориха, че не могат да образуват проверка, защото законът ги бил ограничавал, но могат да сезират Министерство на правосъдието. Изпратихме своя сигнал и до министерството, откъдето ни отговориха, че няма данни за извършени престъпления от страна на Пеевски в чужбина и препращат нашия сигнал отново до КОНПИ. Пеевски е невинен пожизнено. Именно за това не вярвам новият антикорупционен орган, който ще се ръководи от КОНПИ, да громи корупцията. Управниците ни дават фалшиви сигнали към Европа. След година ще се върнем там, откъдето сме тръгнали – ще търсим нови варианти на органа, нов модел, нова институция, която ще ръководи и т.н.

 

Трябва гражданите да осъзнаят силата си, да излязат на площада, тогава ще потърсим помощ отвън. Докато мафията контролира изборния процес, институциите, съдебна система, всичко случващо се в страната ще ни върти в омагьосан кръг. Мафията това е Пеевски, това е Борисов, това е Доган, това е Златев, Гергов, Цацаров...


- Поправките в Закона за съдебната власт, НПК, АПК ще подобрят ли правораздаването или пак ще обслужат някого?


- Ако проследите всички законодателни инициативи, ще видите, че те последователно водят до извода, че те се правят в полза някого. Живеем в диктатура на мафията.

 

- Съюзът на съдиите направи призив към президента Радев да наложи вето към промените на Закона за съдебната власт и НПК.

 

- „Боец” също поиска вето на тези закони заедно с „Правосъдие за всеки” и други организации. Зимата, когато ние и журналистите от „Бивол” заведохме дело срещу президента Радев заради отказа му да разсекрети стенограмите за КТБ, още тогава получихме знак, че той вече е част от мафията, пазейки нейната омерта за случилото се. Трябваше да бъде осъден, за да получим исканата от нас информация.


- Прави ли Ви впечатление, че цялата държава се занимава с „такса стол”, но не и с протестите на работниците от „Дунарит”?


- Когато има нещо, което застрашава статуквото, отгоре пускат някаква димка и отвличат вниманието на обществото от сериозните проблеми. В „Дунарит” хората казват открито: „Пеевски иска да съсипе завода и прокуратурата му върши мръсната работа”. Пеевски в момента виси на шията на Борисов. Премиерът сега няма полезен ход. Той трябва да се изправи срещу Пеевски или трябва да се легитимира като пряко свързан с него. Затова пуска димка за такси столове и суджуци.

 

Интервю на Даниела Николова

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 16928 |12.07.2017 Гунев: Стенограмите за КТБ разкриха странни черти на хората във властта . 6| 16173 |15.05.2017 Георги Костов: Един човек в МВР не може да спре разследване за трафик на дрога . 5| 19094 |06.04.2017 Васил Филипов: Властта е нагла с истерията за цената на газа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads