Реклама / Ads
16| 6813 |20.01.2024 ИНТЕРВЮ

Христо Панчугов за ФрогНюз: Управлението е безалтернативно. Нито една от партиите не иска предсрочни избори

.
Политологът Христо Панчугов Източник: БГНЕС
"Алтернатива на това управление няма. Т.е. нито една от партиите в парламента не иска предсрочни избори. И същевременно друга формула, която да е способна да произведе мнозинство в този парламент също няма. Така че, в този смисъл, управлението е доста стабилно."
 

Това мнение изрази политологът Христо Панчугов пред ФрогНюз.

 

Във връзка с предстоящата ротация, специалистът коментира, че ще наблюдаваме процес, който да възстанови някак си баланса във властта, т.е. да отрази адекватно политическите реалности от последната година.

 

"Повече от очевидно е, че символният въпрос за това с чий мандат да се управлява вече е изчерпан. Той даже нарочно бива наричан "просто технически въпрос". Това би означавало съвсем да се върнем към ситуация, в която все пак най-голямата политическа формация да управлява. Т.е. ГЕРБ, които спечелиха изборите, които също така минаха и през местни избори и показаха като че ли най-добрата форма от останалите политически формации. Би било логично те да поискат мандата и да го получат. Вероятно именно те ще са носителите на мандата", каза експертът.





Според него другото нещо, което предстои да видим, именно за да се изчисти този политически баланс, е смяната на министри.

 

"Вече имаше образувани конфликти между различни министри и съответно парламентарната група на ГЕРБ. Вероятно тяхната оставка ще бъде поискана. Ще видим, също така, в някакво качество министри от ГЕРБ по всяка вероятност. Това не е лоша новина. Това вече води до ситуация, в която ГЕРБ вече не могат да отричат отговорността си за провалите и да си приписват всички заслуги. В този смисъл, много по-ясно ще стане на българското общество къде да търси политическата отговорност за решенията, които ще се вземат оттук нататък. Не само от едната страна, но от всички, които са се ангажирали в този процес", смята той.

 

Панчугов каза още, че не е сигурен какво точно е одобрението и неодобрението на този кабинет. Според него каквото и да е то, не е достатъчно. По думите му трябва да видим политически заявки от страна на управляващите, които да се опитват да променят тези тенденции и в крайна сметка да променят нагласите на българските граждани, а не да ги употребяват за свои цели. 





Запитан какви хора следва да попаднат в регулаторните органи, които управляват, санкционират и лицензират огромни сектори от икономиката, политологът подчерта, че това на първо място да бъдат хора, които имат опит в секторите, за които става дума.

 

"Те би трябвало наистина да имат желанието да отстояват публичния интерес. Т.е. не да прокарват една или друга партийна политика, а да бъдат отговорни пред българските граждани. Именно това е всъщност най-важният въпрос. Разбира се, вероятно това няма да се случи, тъй като процесът ще бъде производен на всички компромиси, които ще бъдат направени между участниците. По-голямата част от тези хора трябва да бъдат избрани с 2/3 мнозинства, което означава сложни преговори между трите формални и неформални коалиционни партньора - ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС. Шансът всъщност между капките да се промъкнат хора, които не отговарят на необходимите условия, е много голям. И ние като общество, трябва да си даваме сметка за това и да бъдем особено критични към подобни опити", допълни той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 7849 |19.01.2024 Никола Тулечки за ФрогНюз: Дезинформацията цели всички да се мразят и да си нямат доверие. Така по-лесно се прокарва автократично управление . 35| 59441 |18.01.2024 Проф. Евгений Сачев пред ФрогНюз: С масонството са свързани Раковски и Левски! Индиана Джоунс и Джеймс Бонд са българи. ЦРУ е ползвало устава на Апостола . 23| 19297 |17.01.2024 Валентин Вълканов за ФрогНюз: Шипка, Альоша, МОЧА - дезинформация, която използва фалшивото и манипулирано знание . 7| 8578 |20.01.2024 Писателят Стефан Стефанов за ФрогНюз: Омръзна ми политически туристи да се учат на наш гръб и за наша сметка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads