Реклама / Ads
0| 13593 |01.03.2022 ИНТЕРВЮ

Експертът Илия Налбантов пред Фрог: Путин не е Русия, орки е прозвището за агресорите в Украйна

.
Илия Налбантов Източник: БГНЕС
Путин е властник, достигнал до психическото ниво на разглезено малко дете, който смята, че може да си играе с бутоните на ядреното куфарче когато си поиска.Трябва да бъдем особено бдителни, за да не се окажем на страната на орките, вместо на страната на светлината. Орки е прозвището с което украинците наричат агресорите. От обръщението на Янев нацията прозира раждането на политически проект, който припознава методите на Путин.
 

На руските войничета не им се мре заради безумието на един император.Руската власт не е отчела израстване на украинския народ в своето обществено развитие, особено след анексията на Крим. Боеспособността на украинската армия събуди света и Европа най-вече. Да те управлява в следващите 10-15 или 20 години един човек, който иска да седи на златни тронове и да слуша само себе си, едва ли е добра перспектива за хората които имат световен бизнес. Бандера и денацификацията бяха използвани за аргументиране на агресията към Украйна. В България си имаме феномена „Лукавмарш“ , който беше използван публично от обкръжението на Путин. Путин се страхува от НАТО! Много закъсняло е решението да помогнем на Украйна. Това казва за Фрог нюз Илия Налбантов, експерт по сигурност и отбрана, началник на кабинета на трима военни министри.

 


- Война или специална военна операция е нахлуването на Русия в Украйна?


- Привеждането на военната машина (т.е. актуализиране на плановете за нанасяне на ударите) започна с режисираното по време признаване от Руската Дума на независимостта на т.н. нар. Луганска и Донецка народни републики. Подготовката е била започнала отдавна. „Ние се подготвяме от много месеци за евентуална реакция на признаването на ЛНР и ДНР. Имам предвид на първо място заместване на вноса и анализ на всички рискове, пред които може да се сблъскаме, ако бъде взето подобно решение“, е заявил Мишустин, министър председател на Русия. А решението на Путин да утвърди това признаване е в пълен унисон с готовността на формированията на руската армия да проведат военна операция по овладяването на донбаския басейн и „специална“ операция на територията на цяла Украйна. В този случай, както и да се наричат действията от руска страна, на практика имаме пълно покриване на определението на Фон Клаузевиц - продължаване на политиката с военни средства т.е. война.


- Какъв ли не го нарекоха Путин - Хитлер, Путлер, че не е на земята и не e с всичкия си. Какъв е вашият коментар?

 

- Самозабравил се властник, загубил представа за реалностите. Властник, достигнал до психическото ниво на разглезено малко дете, който смята, че може да си играе с бутоните на ядреното куфарче когато си поиска.


- Имала ли е Русия някакъв план за войната? Или се е разчитало на блиц криг и бързо овладяване на Украйна, което не се случи?


- Войната е била планирана по всички параметри, по които се планира една война - политически, дипломатически, икономически, финансови, психологически, информационни, научно-технически и разбира се военни. Всички тези аспекти са обединени в един общ политически замисъл, да се възкреси руската империя и да се върне историята на Европа до нивото на 1997 година, като се започне от Украйна. И, както във всяко планиране има рискове. И един от тези рискове е бил пренебрегнат или отхвърлен, заради съветизираното архаично мислене на обкръжението на Путин. Не са отчели израстване на украинския народ в своето обществено развитие, особено след анексията на Крим.


- Отчетено ли е, че бойните действия може да продължат повече от 3-4 дни?

 

- Вероятно е било мислено, но основно са разчитали на психологическия ефект от обръщението на Путин, украинските военнослужещи да оставят оръжието, защото публично преди 2014 година много рускоговорящи украинци вярваха, че Путин е техният президент. Явно промените в тази обществена нагласа не са били отчетени от тесния кръг планиращи войната в Москва.

По тази причина са считали, че ще си попълнят запасите от складовете на украинската армия и не са си осигурили достатъчно сили и средства за логистична поддръжка на предните части.

На третият ден вече беше потвърдено от независими източници, че на руските войничета не им се мре заради безумието на един император и са започнали да източват в движение запасите от гориво на машините.


- „Бензиностанция с ракети“ ли е Русия?


- Беше! Това вече не е важно за света. Един от ефектите от тази война - ще се ускори разработването на водородни и други енергетични установки. Въпрос на време е правителствата да преодолеят съпротивата на нефтогазовите лобита и да се въведат масово инсталации, произвеждащи енергия от разпада на молекулата на водата и други подобни, вече патентовани, технологии. Тази война ще преобърне света и в това отношение.


- Украинската армия оказва упорита съпротива. Но не смятате ли, че армията на Украйна би следвало да е по-подготвена и не би трябвало да допусне толкова лесно руските части да стигнат до Киев, Харков и други големи градове на Украйна?


- Украинската армия доказа своята боеспособност. Именно нейната боеспособност събуди света и Европа най-вече. Това че руснаците стигнаха до Харков и в покрайнините на Киев не беше изненада. Ударът към Харков беше с голяма сила. А ударът от север към Киев, от територията на Беларус е по най-късото направление до столицата на Украйна. Въпросът е на каква цена.


- Сам ли Путин се набута или беше набутан в тресавището на войната. Украинците не го посрещнаха с цветя и рози? Май има недооценка на обстановката от всички съветници на Путин?


- Вие задавате точните въпроси. По тях дискутираме с колеги, които доста добре познават психологията на властничеството. Твърде вероятно е да са били „икономисани“ реални рискове при планирането на тази война. Създаването на атмосфера за безпогрешност в преценките на Путин за бъдещето е апаратен подход, водещ най-бързо към пропастта. И за да се даде ускорение на този процес са икономисали доста от рисковете. Защото да те управлява в следващите 10-15 или 20 години един човек, който иска да седи на златни тронове и да слуша само себе си, едва ли е добра перспектива за хората които имат световен бизнес, даже и от тясното му обкръжение. Отказвам да мисля, че Генералния щаб на Руската армия е комплектован само от неграмотници.

Просто самият аз, като потърпевш от този съветски модел на планиране, също си мисля, че умните политици и военни, като са се опарили един два пъти в опит да докладват преценките си, са го оставили на бобслея, водещ към тресавището на войната. Нали помните моята статия във вестник „Българска армия“ от лятото на 1999 г. под заглавие „Защо военнотеоретичната мисъл избяга от анализа на войната в Косово“. По повод тази статия ми беше казано: „Сега как искаш, с тояга или с ритници да те изритаме“. Представете си след промените в руското законодателство, които предвиждат наказание затвор за всяко различно мнение от това на императора, колко обстоятелства при планирането са били „икономисани“. Е резултатите са налице.


- Могат ли да се наричат нацисти и фашисти украинците, след като избраха за президент евреин. Смущава ли ви, все пак, възхвалата на Бандера?


- В тези въпроси има две много важни теми. Първата - използването на агит-пропа от времето на Втората световна война за мотивация на съвременната армия и аргументация за агресия, която по мнение на някои експерти е в нарушение дори на Руската конституция, защото няма решение на руската Дума за война с Украйна.


По втората тема. Бандера и денацификацията бяха използвани за аргументиране на агресията към Украйна. Необходим е нов прочит на историческите обстоятелства около тези феномени в нашите общества, преди да бъдат използвани за формиране на нагласи за краткосрочни политически цели. В България си имаме феномена „Лукавмарш“ , който беше използван публично от обкръжението на Путин. Въвеждането в политическа експлоатация на такъв тип квалификации и феномени е косвен признак за подготовка на бъдеща агресия към България. Препрочитането на историческите обстоятелства за тези и други феномени е задължителен, за да не се използват за ерозиране и разделение на нашите общества.


- Направи ли грешки НАТО, щом се стигна до война и жертви? Или пък изчакването даде резултат?


- Използването на думата „грешки“, показва повърхностното познаване по-скоро непознаване, как функционира този съюз. Тук става въпрос за синхронизиране на различни политически разбирания при вземането на решения. Един от етапите при подготовката на всяко решение на Съвета на НАТО е задължително да има становище на юридическия комитет, за да не бъде нарушена някоя разпоредба на международното право. И ако няма такова съгласие, или някоя страна членка има свое тълкуване на дадена международна юридическа разпоредба решение не може да се вземе. Така беше и със съвета НАТО – Русия.

 

Нямаше как да бъде постигнато не само съгласие, дори разбиране по ултимативните исканията на Русия. Още повече, тези ултимативни искания се възприеха от определени страни членки на НАТО като преки заплахи. Каквото и да внушава агит-пропа излъчван от кръга на Путин, НАТО никога не е вземало решения да формира настъпателен потенциал срещу Русия. Това се възприе като слабост от Путин и той реши да въведе военния компонент за постигане на имперските си цели. Е, резултатите ги виждаме!


- Има ли основание Путин да се страхува от влизането на Украйна в НАТО!


- Да, Путин се страхува от НАТО! Въпросът е дали руският народ се страхува от НАТО? След третия ден съпротива на украинската армия срещу агресора въпросът за страховете на Путин не е актуален. Украйна доказа с кръвта на своите загинали войни, че защитава европейската цивилизация от имперските амбиции на самозабравил се властелин. Въпрос на време е нещата да се оформят формално. Със своя стоицизъм и жертвоготовност Украйна заслужи ускорена процедурата за приемането ѝ в Евросъюза. Другият страничен ефект от тази война.


- Оставката на военния министър Янев – вашият коментар?


- При първата му политическа изява по темата предно разполагане на сили на НАТО, аз може би бях от първите, които предрекохме неговото освобождаване от този пост.

 

Оставката е показателна за друго. Тя е резултат от серия сгрешени изводи при оценката на обстановката, направени от значителна част от българските политици, общественици и интелектуалци. Изводи правени с категориалния апарат и методологията на съветизираното мислене.


Не мога да разбера защо всички тези хора, отказват да припознаят силата и моралните устои на руския народ, който въпреки, арестите побоищата и всички форми на репресия излиза и протестира срещу войната, водена от кликата на Путин, а припознават руския народ чрез човек, който е готов да изпепели цялото човечество. Но по озадачаващото е, че някои от тях го припознават като идол. Това вече е страшно!


За съжаление тази психодеформация върху част от българското общество се базира на една системна подмолна дейност, корените на която можем да търсим както и в епохата на българското Възраждане и във времената, когато КГБ се подготвяше за перестройката. Тя изпива жизнените сокове, необходими за развитието на нашето общество.

 

От обръщението на Янев нацията прозира раждането на политически проект, който припознава методите на Путин, а не методите на демократично управление. Трябва внимателно да следим и оценяваме този процес, защото обществото ни ще има огромен проблем, ако този проект се реализира по модела на „Единна Русия“. В този случай всички българи сме поставени в опасност, както сега Путин и неговото обкръжение поставят в опасност от ядрен апокалипсис цялото човечество.


Трябва да бъдем особено бдителни, за да не се окажем на страната на орките, вместо на страната на светлината. Орки е прозвището с което украинците наричат агресорите.


- Как ще коментирате решението да помогнем на Украйна?


- Като много, много закъсняло!!! Още на 25 февруари трябваше да предоставим всички типове боеприпаси и системи, които могат да се използват от украинските въоръжени сили. Това закъснение в реакцията предизвика съмнение! Пак ще ги предоставим, но вече ще има друг поглед към нашата способност да вземаме своевременно решения за споделяне на сигурността със другите. Заровихме главите си в пясъка и си покрихме задните части с една батальонна бойна група. Добре, че това предложение не е дошло от страна на българските военни, а се е родило от политическата мъглявина в кабинета на военния министър Янев.


- Какво губи България от тази война?


- До оставката на министъра на отбраната загубихме достойнството си и се показахме като страхливци пред един диктатор. Загубихме и вярата на съюзниците ни, че могат да разчитат на България. Дано новото ръководство в министерството на отбраната преобърне тази тенденция.


- Какъв очаквате да бъде политическият резултат от тази война в Европа?


- Европа и светът няма да бъдат такива каквито бяха, Русия също! Предстоят процеси на преформатиране на европейската и световната системи за сигурност, те ще бъдат с Русия без Путин.


- Путин казва, че не му трябва този свят, щом ще е без Русия. Ще натисне ли той червения бутон, след като приведе в повишена готовност ядрените сили за възпиране?


- Това са го казвали и други самозабравили се властници. Но Русия винаги се е справяла с тях и е продължавала да бъде със света! Така ще бъде и сега!


Въпросите зададе: Красен Костадинов

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 26| 19363 |24.02.2022 Илиян Василев пред Фрог: Путин премина Рубикон, иска нова Ялта. Жертвите на войната ще са хиляди . 35| 11978 |02.07.2020 Експертът Иван Хиновски: И да получим лиценз за АЕЦ ”Белене”, ще режем лентата след двадесетина години . 13| 17333 |06.03.2019 Експертът Георги Котев: Изграждането на АЕЦ ”Белене” е абсурд! Защо г-жа Петкова е още министър?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads