Реклама / Ads
5| 14797 |17.10.2017 ИНТЕРВЮ

Илиян Василев: АЕЦ „Белене” е безкрайният ужас

.
Илиян Василев
Каквото и да правят, не могат да направят АЕЦ „Белене”. Целият театър е да се вземат още едни пари. Оборудването го няма, самото съхраняване ще бъде източник на нови плащания, които не са калкулирани и никой не ги казва, и сметката ще бъде постоянно отворена и растяща. Това заяви в интервю за Фрог нюз бившият посланик в Русия Илиян Василев.
 

- Г-н Василев, Борисов заговори за излизане на Турция от НАТО. Реална ли е перспективата за това и какво ще ни донесе на нас?

 

- Изказването на Борисов за излизането на Турция от НАТО и присъединяването й към Индия, Китай, Иран, Русия звучи много некомпетентно. Още повече, че в момента върви тезата, че външната ни политика е силната страна на „Борисов 3”. Изказването е неуравновесено.

 

В него има както откровени неистини, така и внушения, които водят до създаването на изкуствена несигурност, както в българското общество, така и в нашите партньори.  Само човек, който не знае за напрежението между Китай и Индия, може да ги групира в едно. След това да прибави и Русия, която има обтегнати отношения в сферата на военното сътрудничество с Индия и да прибави Турция, която е член на НАТО.

 

Когато има реална заплаха във връзка с милитаризацията на Крим, Борисов говори за лодки, платноходки, вместо да се присъедини към колективните мерки за сигурност. А когато говори, че трябва да се готвим за война, той създава изкуствена паника. Всеки лидер на неговото равнище трябва да знае, че трябва да се готвим, не когато се обяви война, а обратно – започваме да се готвим, за да няма война. Борисов когато трябва не реагира, когато не трябва – свръхреагира.

 

Проблемите, които Турция създава на НАТО, не са предмет на двустранни отношения между България и Турция, а проблем на българския принос и на решенията, които България може да намери за тези проблеми в рамките на членството й на ЕС и на НАТО. 

 

- Във Фейсбук направихте аналогия между възрастния мъж, който даде 100 000 лв. на ало измамници и пеевските медии.

 

- Реакцията ми беше само по повод на това, че те трябва първо да си платят кредитите към КТБ и тогава да говорят за свобода на словото. Пеевските медии стожер на свободата на словото ли са?!

 

- Посредничеството на министър Караниколов специално за случая с „Емко” ли се създава?

 

- То е черта на държавно-олигархичния модел, който е внесен от Русия. Цялата частна собственост, свързана с държавата, се раздава на олигарси, на които държавата се съгласява да им предоставя на временно управление активи. Пеевски и неговите хора очевидно в битността си на частни предприемачи не са добри да поемат риск. Това се показа и с „Булгартабак”, и с всичко онова, което започват да го управляват самостоятелно.  Вземат директно руския вариант, при който няма риск - предприятието е държавно, но го управляват с отпред и отзад фирми чрез  назначаване на свои хора, поръчки... По този начин само посредничат, колекционират ползите от своите услуги. Проблемът на „Емко” бе, че има договор за огромна поръчка и въведоха корпоративен данък – имаш бизнес и трябва да се отчетеш.

 

 - Отново на дневен ред е АЕЦ „Белене”.

 

- Каквото и да правят, не могат да направят „Белене”. Целият театър е да се вземат още едни пари. Оборудването го няма, самото съхраняване ще бъде източник на нови плащания, които не са калкулирани и никой не ги казва, и сметката ще бъде постоянно отворена и растяща. Специализирахме се в безкрайния ужас. Никой не иска да му сложи край. Схемата на консервация и сертификация за годност на оборудването ще дойде от Русия. Ще дойде за десетки милиони, които после ще станат стотици и в хода на посредничествата наши хора ще пишат, ще защитават, експертите ще говорят, че имаме нужда от проекта, министри ще убеждават, че той е жизнено важен. Най-трудното е да защитаваш тезата на потребителите и данъкоплатците, защото те не си плащат.

 

Интервю на Даниела Николова

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 30229 |24.04.2017 Илиян Василев: Цацаров е опипвал почвата за договаряне с Дончев . 5| 40802 |09.09.2016 Цветан Василев: След 2009 г. в България има мафия на власт, която се опитва да печели от всичко . 4| 16091 |14.07.2016 Васил Василев: Искаме да покажем на Европа величието на Васил Левски!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads