Реклама / Ads
2| 9841 |02.10.2017 ИНТЕРВЮ

Инж. П. Пенчев: 190 000 мини може да се взривят пак в Горни Лом, ще затрият Видин и Монтана

.
Над 190 614 стари противопехотни мини се съхраняват в складовете на завод „Миджур“. Има опасност от нови взривове в Горни Лом? Писал съм писма до различни институции, но няма отговор от нито една. Това казва инж. Петър Пенчев, член на Асоциация на свободното слово „Анна Политковская“ и зам.-председател на национално сдружение „Екогласност“.
 

Интервюто с инженер Петър Пенчев е точно три години след трагедията в завода "Миджур" в Горни Лом, където на 1 октомври 2014 г. загинаха 15 души.


- Инж. Пенчев, може ли пак да гръмне завод "Миджур" над Горни Лом?

- „В завод „Миджур“ се съхраняват неправилно над 190 000 противопехотни мини с еквивалентно съдържание на 74 т. тротил. Това, ако гръмне, ще отнесе Видин и Монтана. Тези противопехотни мини са собственост на Гърция, но те не искат да си ги вземат обратно.

- За тази опасност вие сте писали писма до президента Румен Радев, премиера Бойко Борисов, шефа на ВКС Лозан Панов, председателя на Европейския парламент Антонио Таяни и други европейски и световни организации, където сигнализирате, че мините може да гръмнат. Отговор има ли?

- Няма отговор от нито една институция. Сигналът е входиран на 17 юли.

- Как разбирате за тези противопехотни мини? Кой ще работи с тях? Пак ли фирма "Видекс"?

- Виновната за смъртта на 15 души фирма "Видекс" иска да възстанови дейността си. И направи доклад до МОВС. Представете си, февруари 2017 г. подписва договор, че взема завод "Миджур" под наем. Валери Митков взема под наем собствения си завод от едни фирми на Сейшелите. В края на октомври 2014 прехвърля всичко на една нова фирма, месец след взривовете, за да скрие парите и да не може да му се търси плащане за вината, отнела живота на 15 души, чиито наследници водят дела във Видинския окръжен съд.

И днес разрешението за производство стои, но за експлоатацията е отнето. Заводът обжалва. "Видекс" взема по наем това, което е нейно от нейната дъщерна фирма. Всичко се е преплело като свински черва, а държавата я няма.

- Значи говорим за офшорки на Сейшелите?

- Даааааа! На делото,след 15-20 заседания, търсят  да  хвърлят вината върху загиналите шефове Валери Цокин и Емил Митков. В края на октомври 2014. таткото Валери Митков прехвърля всички активи на "Видекс" на една нова фирма "Нитроинженериг". В началото на 2015 се оказва изведнъж, че  "Нитроинженериг" е Ски Пард, регистрирана на Сейшелите- офшорка. "Нитроинженеринг", по-късно, прехвърля всички активи в движимо имущество- на друга фирма. Вече с двама украинци и двама руснаци. Те от миналата година обиклят у нас,ние вдигаме олелия. .

- Гърците не знаят ли за тези противопехотни мини, не си ли ги искат?

- Те са собственост на гръцката държава, но гърците не искат да си ги вземат обратно. Тук държавата поема да се грижи за мините. Частната фирма е взела пари, на работниците са плащани минимални заплати. И тези 190 614 мини остават на държавата, да си ги бие в главата.

- Но нали фирма "Видекс" е частна и завод "Миджур" е частен завод?

- Забранено е на "Видекс" да пипат тези машини. Гърците идват на място след взрива, да видят какво е състоянието. Трима експерти от военното министерство на гърците се хващат за главите. Гърците казват, че това , което виждат, е ужасно. Палетите със сандъците с мините са на два-три етажа. Има и паднали палети до прозореца. Виждат се ракетно гориво и чували с различни барути в склада.

- Навярно положението е било същото и преди взрива.

- Така е. Държавата от февруари до септември има над 10 проверки от институциите. Като се започне от РИОСВ, МВР, противопожарна охрана, КОС, охрана на труда. Тези господа са написали в протоколите препоръки, забележки. Защо не спряха завода? Само седмица преди взрива не спират завода, а дават само препоръки?

- Имали ли са разрешение за експлоатация?

- Имат разрешение за експлоатация от 2007 г. В него има точка, че когато се превиши количеството, то разрешението трябва да се преразгледа. При промяна на количеството на материалите в завода, трябва да бъде уведомен от оператора на министерството за преразглеждане на разрешителното. Те са знаели за тази точка. Но понеже не е постъпила информация от оператора, те отговарят формално и си имат разрешение за експлоатация. Тук МОСВ / и затова ще съдим държавата / не си е преразгледал разрешителното за експлоатация  от 2007 г., въпреки че 2009 г. са уведомени за това.

МОСВ цяла 2014 г. си играят с "Видекс" на предписания. И на връщане на документи. Уведомени са февруари и си играят до май. Казват, че трябва да се подадат документи за разрешително. Това е 2014, май месец. А ония се мотат. Пишат някакви документи, тия ги връщат през август. МОСВ пише, че ако до един месец не представят документ, ще спрат производството. Отиват на 25 септември , проверяват и пак нищо. Защо не затвориха завода тогава? В априлския протокол подробно е описано, че трябва да се направят нови документи. А през това време хората работят и знаем какво стана.


- Значи фирмата е имала лиценз, но съгласно Конвенцията дейността им е за унищожаване, а не за разглобяване на противопехотни мини. Нямало ли е инструкции за действие?

- Инструкциите за работа на персонала с противопехотните мини са изготвени така, че само първата страница е различна. За различните четири вида мини, дето са ги докарали. Само първата страница е със сменено име. А нататък е едно и също и не е свързано с тези мини. Те не познават това производство. За пръв път им идва на главата. Взели са инструкции за някакви противотанкови мини. А те са съвсем други. И това води до трагедията.

- А каква е ролята на междуведомствения съвет към МС и на министерството на кономиката по това време?

- Министерството на икономиката издава разрешението през 2008 за трансфер на мините. На 1 септември 2009 , четири дена преди да изтече срока, издават документ за продължаване. Лиценза изтича през октомври и я продължават. Този документ е пълен боклук. Защо? Съставен е неприсъствено. Открих, че където е протокол 405 има описание, че от "Видекс" искат участие в изложение на оръжие. И има подписи на хора от ДАНС, МО и други министерства. Който се е подписал на крак, той е прочел отпред. Питах за това един съдия в окръжен съд и той отговори, че като са се подписали на крак, вече не е колективна отговорност, а има углавна отговорност. Днешният вътрешен министър Валентин Радев, Пламен Студенков и други специалисти са се подписали за удължаване на срока за трансфер. На първата страница пише за изложение и са си помислили, че е за десетина оръжия. Втората страница отгоре е ала-бала и тук в текста има непопълнено многоточие. В него е трябвало да бъдат описани документите, въз основа на които се взема това решение. А отдолу в скоби са подсказали какво трябва да има горе, а го няма. Това е протоколно решение от септември 2009 г., което на практика не е валидно. В това е вината на министерството на икономиката.

В Министерския съвет има междуведомствен съвет, който издава лицензите. Той е трябвало, съгласно закона, да ползва експерти, когато става въпрос за различни видове оръжия. Но не са ползвали. Нещо повече - в един от протоколите днешният финансов министър Горанов казва, че е постъпило нещо он "Видекс". Той предлага да се занимават само с фирмите, които имат проблеми. И Аню Ангелов като председателстващ го пита, дали предлага да се гласува без обсъждане. И  Горанов отговаря с да.


- А  институциите в България знаят ли, че сме в нарушение?

- От МВнР казват, че сме в нарушение, че държим стари мини, с изтекли гаранции. Нашата държава допуска огромно нарушение, защото нямаме право да разглобяваме тези мини. Такава е по Конвенцията за забрана на противопехотните мини и тяхното унищожавана- Отавската конвенция. Сега има и трета офшорна фирма. Пак влиза на същата територия. Щели да призвеждат патрони. Казват, че в съседство няма нищо, а складовете са пълни. Държавата, държавата просто я няма.

- Г-н Пенчев, а защо не са ви разрешили да свидетелствате на процеса?

- НСлС ме повика след  трагедията, дадох показания и документи. И тогава следователят ми казва, това е два месеца след взрива, че това са първите документи, които виждат. Адвокатът Васил Василев, който защитаваше Алексей Петров пита, този защо сте го довели тук. Аз съм първият свидетел посочен от Националното следствие, но съдията се смотолеви и не поиска да вземе тези документи от брифинга, които са изнесли гърците. Това се разигра на 12 юли,когато бях на разпит в съда. И той ми каза накрая - дай го на прокурора. Сега взех това, което се показа в МС, исках заверка и ще го нося на прокурора.

- Кога ще има ново заседание по делото?

- Последното дело ще е на 2 ноември тази година. Вече минаха двадесетина зеседания, всичко е бла-бла и нищо не става...В същото време Валери Митков чества 100 години от българското масонство, а синът му е загинал....

- Г-н Пенчев, какви пари са се разиграли с тези противопехотни мини, за да се рискува живота на хората в завод "Миджур"?

- Гръцките вестници написаха за 3,5 млн. евро, а официалният договор в министерството на икономиката е за половин милион. Къде са останалите 3 млн. евро?

- Сега се каните с адвокат Сашо Кашъмов да заведете дело срещу държавата за изплащане на обезщетенията на близките на 15-те загинали в завод "Миджур"?

-Сашо Кашъмов се зае със защитата в съда. Делото още не е образувано. Пет години е срокът за завеждане дело срещу държавата. Искаме от държавата обезщетение от пет министерства - да платят по 350 000 лв. на наследниците на загиналите.

Въпросите зададе:  Красен Костадинов
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 5663 |27.03.2024 Емил Соколов за ФрогНюз: При реденето на служебния кабинет ще видим втората голяма братска прегръдка между Борисов и Радев . 8| 4918 |25.03.2024 Ивайло Иванов за ФрогНюз: Русия подготвя руското общество за мобилизация. Опасно е, ако Тръмп стане президент на САЩ . 17| 6462 |22.03.2024 Велизар Шаламанов за ФрогНюз: НАТО не е само отбрана и армия, НАТО е защита на достойнството на свободните хора . 16| 17323 |21.03.2024 Адв. Екимджиев за ФрогНюз: Ако някой има интерес да разследва руското влияние в България, да започне от прокуратурата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads