Реклама / Ads
17| 10942 |21.11.2018 ИНТЕРВЮ

Ивайло Илиев: За 10 години милиони българи са осъдени в нарушение на европейското законодателство

.
Ивайло Илиев
За 10 години милиони българи са осъдени в нарушение на европейското законодателство. Това каза пред Фрог нюз Ивайло Илиев- член на „Сдружение на потърпевшите от Частните Съдебни Изпълнители и съдебната система-Солидарност“. Той разкри още:
 

Г-н Илиев, вие сте член на сдружение, които защитава интересите на хората, пострадали от произвола на банките и ЧСИ-та. Малко известно е, че бяхте изслушан Европейския парламент. Разкажете ни как стигнахте до там и знаят ли европейските чиновници на какъв терор е подложен народа?

Аз съм потърпевш от ЧСИ-та и съдебната система, която има изключително порочна практика. Преди 2,5 г. години учредихме „ Сдружение покана за доброволно изпълнение“. В него членуват 13 човека, аз съм председател. До момента действахме с него. На 29 септември т. г. учредихме и друго „Сдружение на потърпевшите от Частните Съдебни Изпълнители и съдебната система-Солидарност“ с цел да защитаваме хората от произвола на ЧСИ-та и съдебната система. В него съм член на управителния съвет. Новото сдружение наследи всички дейности, извършани от „Покана за доброволно изпълнение“. През януари 2017 година ние направихме жалба от името на сдружението до Европейската комисия и внесохме петиция в ЕП в комисията по петиции. Тя одобри нашата петиция като допустима и я остави за разглеждане и подкрепа. На 19 юни бяхме изслушани в Европейския парламент в комисията по петиции. От българска страна отидохме 7 човека, четирима от които адвокати. Към нашата петиция е присъединена и още една друга петиция, написана от адв. Десислава Филипова и колегата й Веска Веска Волева-известни борци, и Камен Добрев.  Те също присъстваха на изслушването в ЕП. От Варна пък имаше индивидуална петиция на Виолета Иванова. Варненският адвокат Светлозар Николов също беше с нас.

 

Получихте ли разбиране и подкрепа в Европа?

В ЕП беше дадено становище от представител на ЕК, който присъстваше на заседанието. Той отговаряше от името на комисията. Българското правителство, обаче не изпрати свой член, независимо, че са засегнати над 3,5 млн. българи от порочната практика. Това беше унизително. Ние изложихме проблемите в резюме, защото такъв е регламента. Огромно впечатление ни направи това, които ЕК каза, а именно, че тя отхвърля становището на България по проверката, която се води срещу страната ни по тази петиция като неистинско. Казаха ни в прав текст: „Вие ни лъжете“. Уточниха, че ЕК обмисля да се предприемат следващи действия спрямо България, а именно наказателна процедура в съда в Люксембург, за това, че законодателството ни не е синхронизирано с европейското.  Съответно са нарушени основни права и свободи на българските граждани за това, че съдът не издава съдебни актове,  не връчва никакви книжа в заповедното производство и няма никаква защита на потърпевшите от ЧСИ-та и от съда. Петицията остана отворена. Това означава, че ЕК продължава да разследва България. Наказателната процедура е неминуема.

 

Какви може да са последствията за страната ни?

 България може да бъде осъдена в Люксембург за това, че законодателство ни не е синхронизирано в европейското и не го спазваме. Това значи, че една определена сума България ще прати и тя ще е от нашия джоб. Възможно е да ни се наложи да плащаме  ежедневна глоба, докато синхронизирането не стане факт.

 

Не потърсихте ли разбиране вътре в страната ни, преди да отидете в Европа?

Като сдружение проведохме срещи с председателя на ВКС, със зам.-министъра на правосъдието, с камарата на ЧСИ-та, с членовете на правната комисия в НС, с тези от  комисията по конфликт на интереси и корупция в НС. Имахме разговори и във  ВСС. С Мая Манолова се видяхме миналата седмица. Проблемът е огромен, но в българските институции не срещаме никакво разбиране. Десет години са съдени хората в нарушение на европейското законодателство. Въведена е порочна практика в цялата страна, която да изглежда привидно валидна. Всички са осъждани в отсъствие на хората, което е недопустимо. Всеки може да бъде осъден само в негово лично присъствие и само, ако се е съгласил и е признал, че дължи този дълг.

 

Знаете ли как се е зародила тази схема?  Кой я измисли?

Тази порочна практика е въведена заради Топлофикация-София. По европейското законодателство потребител на топлинна енергия може да бъде осъден само, ако има лично сключен договор с дружеството.  Топлофикация няколко пъти смени собствеността си и нямат никакви актуални догори при над 80 на сто от делата, които минават в съда при отсъствието на длъжника. И понеже Топлофикация не разполага с договори, са въвели тази порочна практика-всичко да става в закрити съдебни заседания и да не се уведомява другата страна.

 

Но нали политиците и властта също са потребители на тази услуга. Те не се ли трогват от това, че тази схема може да ги засегне и тях?

Това е една организирана престъпна група, която действа на държавно ниво. В нея са въвлечени магистрати и то в огромната си част, защото прокуратурата не разследва какво правят ЧСИ-та. Ще ви дам пример-през 2016 г. по мой сигнал до спецзвено „Антикорупция“ беше извършена проверка на 12 мои дела в съда и 12 изпълнителни дела при ЧСИ. Прокурорът Ивайло Занев се оказа свестен човек, но не можа да се пребори с машината. Той написа две писма-едно до камарата на ЧСИ-та и другото до главния съдебен инспектор Теодора Точкова. В тях посочи, че съдът не издава валидни съдебни актове, не връчва никакви книжа, всички дела се държат в т. нар. „тъмна стая“ и иска проверка на всички приключили заповедни производства в страната. Говорим за милиони дела.

 

И какво последва?

Как да последва нещо, след като по тази схема са преразпределени  над 25 млрд. евро. Това е най-голямата кражба в България, с която се унищожава бизнеса на хората, загиват малки и средни предприятия. Това са огромни интереси. Ако едно жилище да речем струва 100 000, те го продават за 30 000 чрез поставени лица на самите ЧСИ или на хора, свързани с банките. Така се укриват нещата, че в рамките на една седмица те да платят тези 30 000, а другите 70 000, се търсят от длъжника, на когото са му взели жилището. Той става вечен длъжник и не може по никакъв начин да върне сумата.  Разликата от 30 000 до 70 000 формира тези 25 млрд. евро.  Като лично засегнат ще ви призная, че мои имоти са продавани от зам.-председател на камарата на ЧСИ Стоян Якимов на една десета част от продажната цена на имота. Той е 3 млн. евро, но го продадоха за 340 000 евро, което е 10 пъти под цената. Имот, който съм продавал на 50 евро квадратен метър през публична продан , те ми го продадоха на 2,5 евро. Това е 20 пъти под пазарната цена. Разбирате ли за какъв унищожителен бизнес и за какви  интереси става дума?! Човек, който купи такъв обезценен имот става милионер. И той винаги е назначен от ЧСИ-та.

 

Кой стои на върха на тази огромна престъпна схема?

Банки, ЧСИ, съд. Банките са заинтересованата страна, те имат много силно лоби в НС. Има и мафиотска група, която изкупува имоти на безценица и това са ЧСИ-та. В своите ръце те съсредоточиха огромен ресурс. Нали се сещате, че ако един имот струва 300 000 евро, а реалната му оценка е 3 млн. евро, на подставеното лице могат да се дадат 500 000 евро, 1 млн. евро за ЧСИ-то, когато той реши да си го продаде. И имотът пак струва по-евтино от реалната пазарна цена, за да може да бъде „развързан“ бързо. В ЧСИ-та има такъв огромен ресурс, че то могат да корумпират на всички нива-зависимата прокуратура и съда, който не смее да започне да съди по европейското законодателства.

 

Защо да не може съдът ни да се опира на европейското законодателство по тези дела?

Защото нито го познава, нито може да се приложено в България при тази мафиотска схема.  Мая Манолова миналата година беше предложила изменения в ГПК в много точки. Там идея да се промени убийственият  член, според който длъжниците могат да бъдат съдени  в тяхно отсъствие. Промяната беше гласувана в правна комисия, но в НС той отпадна на второ четене в пленарна зала. Лобитата на банките и ЧСИ-та минаха с куфарчетата и обърнаха процедурата. ГПК не е лошо написан закон, но никой не го спазва. Съдът нарушава ГПК, не само европейското законодателство.   Не може документ от съда да ти бъде залепен на вратата, да се направи снимка и след това да го скъсат, за да не може никой да го прочете, за да се браниш. Адвокатите също имат интерес от такива дела, защото  и те взимат пари. Има много заинтересовани страни, които се хранят от тази порочна практика.

 

Горите за апокалипсис, от който като че ли няма измъкване.

Ние сме поели много сериозна битка. Вече имаме към 70 човека в цялата страна. Имаме смели адвокати, които скачат срещу мафията. Затова търсим да огласим проблема. По мое дело изравнителна сметка на Топлофикация е 50 лева. В момента, при който това дело стигне до ЧСИ дължимото нараства 1255 лева. Много малко хора знаят, че могат да възразят срещу юристконсултския хонорар, който също обременява длъжника. Така действат мобилните оператори и колекторските фирми, които са изкупили задължението на 1/10-та част от дълга.  След това притискат и съдят хора за минимални суми. Онзи ден дойде човек, който е осъден за данък от 1 лев и 31 стотинки. Сега дължи 1200 лв. Целият съд е полудял. Ще ви дам информация, която е получена по ЗДОИ. Ако в София се гледат 75 000 дела годишно в районния съд, 50 000 са по заповедните производства, които са със скритата процедура, при която длъжникът не присъства. За 10 години това прави 500 000 дела срещу хора, свързани с Топлофикация, мобилни оператори, банки и т. н. Тези дела се гледат на конвейр. Никой нищо не проверява-издава се директно заповед и изпълнителен лист. ЧСИ-та действат дори без възлагане от съда. Съдът не иска да ги контролира. Картината е повече от апокалиптична, защото 99 на сто от делата са закононарушение. При тази порочна схема се начисляват огромни хонорари. ЧСИ-та са милионери. Затова всеки играят през просото.

 

Защо създадохте сдружението?

Създадохме тази организация, за да може хората да разберат, че имат права. Направихме искове за нищожност с помощта на 4-5 адвокати. Сглобихме иск, който е универсален за всеки пострадали. Всеки може да води дело, като използва нашият шаблон. Нека гражданите си търсят правата. Всеки може да се обърне към нашето сдружение за помощ.

 

Ако на вратата почука  ЧСИ, значи ли, че нещата са необратими?

Не, обратими са. В момента, в който се появи ЧСИ, първата работа на човека е да се обърне към нас или към адвоката, с който да започне да си подготвя жалбите, възражението, което се подава безсрочно. Има двуседмичен срок, в който длъжникът се приканва доброволно да заплати сумата. В противен случай ще започне изпълнителни действия спрямо него. В този срок трябва да се направят жалбите и възраженията. По едно от моите дела хонорарът, платен на юристконсулт на една банка е 80 000 лева. В този двуседмичен срок трябва да се направи копие от делото в районния съд и копие при ЧСИ, което струва само 12 лева, независимо колко страници е. Почти всички ЧСИ начисляват заверен препис от делото по 2 лева за първа страница и по един лев за всяка следваща. И заради това, че са сложили един печат, взимат по 300-400 и дори по 1500 лева. Щом човек чуе, че ЧСИ-то му иска такива пари за копие на делото,  всеки се отказва.  Ако човек се обърне към нас за помощ, ние сме готови да го консултираме напълно безплатно. ЧСИ-та са застраховани при застрахователите за огромни суми, някои за по 5-10 млн. лв. за грешки и пропуски. А те ги правят умишлено. Ние разполагаме с официална информация от ВКС, в която се казва, че в  Софийския районен съд съществува т. нар. „тъмна стая“, в която се съхраняват всички дела, по които ЧСИ-та не са върнали съобщението в съда. Това са над 200 000 дела от 2010 година досега. Всичко това е незаконно. Ужас е!  И това е една от най-дълбоко пазените тайни в България. 

 

Интервю на Катя Илиева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 13648 |19.03.2018 Проф. Ивайло Дичев: Вотът в Русия е манифестация в социалистически смисъл . 5| 15317 |06.11.2015 Янко Бръснаря на 40: Още 40 години секс и рокендрол . 0| 13544 |10.07.2015 Осман Октай: 25 години Тошо Тошев изпълнява ролята на „мама и момчето” . 24| 15756 |27.03.2014 В. Иноземцев: След 15 години на власт Путин не е рационален

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads