Реклама / Ads
12| 16998 |14.01.2019 ИНТЕРВЮ

Константин Симеонов: „Дебеличкият бизнесмен" иска „Дунарит“, затова арестуваха финансовия му директор

.
Константин Симеонов
„Дебеличкият бизнесмен“ иска „Дунарит“, затова арестуваха финансовия директор на оръжейния завод. Това каза пред Фрог нюз адвокат Константин Сименов. Ето какво още обясни той:
 

Г-н Симеонов, в събота на сайта на БТВ беше съобщено решението на съда за задържаните свидетели по делото КТБ, преди самият съд да се е произнесъл. След това от медията смениха часа, в който са качили въпросната публикация. Как си обяснявате този факт?

Естествено, че ще го променят, видели са какво са направили. Моят коментар е, че предварително е бил решен казусът. В скоро време, така както я караме, прокуратурата ще пише и присъдите. Специализираният съд, за съжаление, се превръща в орган, който подпечатва решенията, които се взимат в прокуратурата.

 
В практиката си имали ли сте подобен случай?

 Не, такова нещо до сега не ми се беше случвало. Случвало ми се е съдията да има готово определение, без да се оттегля на заседание след съдебните прения, да прочита готово определение, което означава, че е написано предварително. Но такова нещо, да бъде публикуван крайния резултат преди да бъде обявен в залата, не ми се беше случвало. В случая трябва да се обърне внимание, че няма правосъдие в този специализиран съд, но това нищо няма да промени. Защото следващата инстанция подпечатва глупостите и грешките на първата и темата приключва, кръгът са затваря. Ние сме в Параграф 22!

 

Вие присъствахте на заседанието, на което се гледаха мерките за задържане на петимата свидетели по делото КТБ. Те бяха обвинени в пране на пари. Какво ви направи впечатление, докато слушахте страните?

Научих за този казус, докато се запознавах с материалити по делото КТБ през лятото на 2017 година. Направи ми впечатление, че през декември 2015 година Юлия, касиерката на фирмите на Бисер Лазов, основен свидетел на прокуратурата по делото КТБ, е занесла в следствието 8 разходни касови ордери. Според държавното обвинение те са подписани от различни лица, част от които вече са обвинени в пране на пари и са в съдебната зала. Ордерите са за получени различни суми под предлог „коледни бонуси“. На тези ордери има печат датник от декември 2013 година. Сумите звучат колосално-между 250 и 450 000 лв. Общата сума е 2, 4 млн. лв.

 

 Какво се случи с тези ордери, след като сте ги видели по делото КТБ?

Към онзи момент с постановление на наблюдаващият прокурор бяха отделени от голямото дело в отделно производство и изпратени в СГП. Поинтересувах се, защото имаше постановление за назначаване на експертиза. Голяма част от почерковите експертизи по голямото дело КТБ, да кажа почти всички, са правени от може-би най-добрият графолог у нас по онова време д-р Добрин Несторов, който беше и шеф на експертите в Института по криминалистика в МВР. От него знаех, че той е отговорил, че подписите, положени върху тези ордери не са на въпросните лица. След този отговор три години делото се е „подмятало“ в градска прокуратура. Назначили са още една експертиза, но този път в СДВР, където има експертен сектор. И вещото лице е дало вероятностен отговор.

 
Какво означава това?
Това означава, че няма категоричен отговор за автентичността на подписите. Имаше, доколкото си спомням, само един категоричен отговор. Въпреки заключението на Добрин Несторов, материалите са отделени, за да се провери дали тези хора са платили данъци върху въпросните суми. Това е безумие, защото най-напред трябва да се установи дали тези пари наистина са били получени от тях. Освен това в момента, в който са ги донесли тези документи, никой не ги е поставил под съмнение, да ги изследва на колко години са. Като са минали сега още три години след тяхното предаване, е много трудно да се каже, че тези ордери не са на две години, а са на 20. Минава време, но никой не е правил такова техническо изследване. В момента петимата задържани са обвинени в това, че те са знаели, че тези пари са присвоени от организираната престъпна група и затова ще отговорят за пране на пари. Прокуратурата твърди, че с тях са извършени финансова операции. А Бисер Лазов къде е, той не е ли знаел, че тези пари са придобити чрез престъпление? Той се е подписал като главен счетоводител на тях. Той е дал парите. Тоест операцията е извършена от Лазов. А той къде е? Действията са много гадни и брутални. Но, ако се проследят действията на прокуратурата, ще се види много интересна логика.

 
Каква е тя?

След фалита на КТБ, започва големият грабеж. Повечето хора го разбраха. Първо се наляха едни пари в гаранционния фонд, които ние всички ще плащаме. Платиха се парите на хората, вместо те да се съберат от активите на банката. Активите се разпиляха, като ги прибраха съответните хора. Единственият актив, който не успяха да приберат е оръжейният завод „Дунарит“. И започнаха войни, които продължават три години. Те са на приливи и отливи. „Дебеличкият бизнесмен“ много иска да налапа „Дунарит“. Но не успяха да пречупят собственика Емилиян Гебрев. Не можаха през фалшиви офшорки, договори, цесии и т. н. да приберат „Дунарит“. И сега решиха да го направят по бруталния начин, като тръгнаха да обискират офисите на адвокатите. Забележете какво казват: „Ама ние ги обискираме само за определени неща“.

 

Кои са тези определени неща?

Електроният подпис, книгата на акционерите и временните удостоверения. С тези документи може всичко да се направи.

 

Адвокати твърдят, че с въпросните документи за пет минути „Дунарит“ да отиде в ръцете на друг. Това вярно ли е.

Да, така е. И понеже получиха само книгата на акционерите, която бе доброволно предадена, сега се опитват да натискат с ареста финансовия директор на „Дунарит“, като се сетиха за тези касови ордери. На бърза ръка са направили последната експертиза и са си казали: „Давайте да ги задържаме“. През тези три години хората не се скриха, многократно са разпитвани, давали са сравнителен материал още през декември 2015 г. В том 204 от голямото дело за КТБ има техни разпити и протоколи, с които са дали сравнителен материал. Добре, решили да повдигнат обвинените, решили. Но защо трябва тези хора да се задържат под стража? Какъв е смисълът?

 

Имате ли някакво обяснение?
Виждам смисъл точно в логичната верига, която обясних. Но няма да стане. Няма да им се отвори парашута.

 

 

Интервю на Диана Йонкова и Катя Илиева 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 27716 |04.12.2018 Адв. К. Симеонов: Сега излиза решението по закона „Магнитски” за Пеевски и Цацаров . 15| 11016 |21.02.2018 Първан Симеонов: Президентът заговори за „символа Пеевски” и го чакат тежки политически и медийни атаки . 5| 14912 |02.05.2017 Първан Симеонов: ДПС ще е близо до управлението . 2| 17773 |20.04.2017 Горан Симеонов: Римейк на опълченците на Шипка не гарантира българския национален интерес

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads